Hogy hűthetném le egy kicsit a malacom?
Szia,
Nekem két hosszúszőrű kis peruim van.
Az első dolog volt, hogy vágtam le egy kicsit a bundájukból az oldaluknál meg a popsijuknál, hogy tudjon szellőzni a bőrük. Nem viszem őket kiállításra, tehát felesleges ez a nagy bunda ilyen melegben. Meg amúgy is csak összepisilnék.
Sok zöldséget kapnak (füvet is), mert az enyémek sajnos nem nagyon isznak önitatóból. De optimális a folyadékbevitelük, mert rengeteget pisilnek (nagy terráriumban vannak, mégis 2 naponta cserélni kell a forgácsot)Mindemellett tápot és szénát is kapnak.
Jégakkut tettem az iglujuk tetejére.
Gliss-kur-os flakont jól kiöblítettem, és tettem bele csapvizet (nem jéghideget), azzal permetezem őket, de nem közvetlenül rájuk, hanem a terárium felett kb 30 centivel, hogy épp csak a párája érje őket, így azért nem áznak el.
Vetillátor, kicsi fokozaton, de még éppen éri őket a légmozgás.
Görögdinnye: a héját alaposan meg kell mosni, ha nem is eszik meg teljesen, de ha szeretnének, rá tudnak feküdni, az én malijaim is ezt csinálják :)
Remélem, tudtam segíteni.
16.00 vagyok
A válasz megírásának időpontja: ma 16:13-ehhez azért lenne hozzáfűznivalóm: én nem tudom, hogy milyen állatorvoshoz jársz, de nem minden tanácsa helyes:
A tengerimalac nagyon könnyen hőgutát tud kapni, tehát a ventillátor igenis segít. Ezt egy olyan tenyészetben láttam, ami igen jó hírnevű.
A másik, hogy salátát EGYÁLTALÁN NEM szabad a malackáknak adni (hacsak nem bio), mert a méreganyagok felhalmozódnak benne, és ez veszélyes a malik érzékeny szervezetére nézve.
Három: a tápot megvonni nem túl szerencsés, mert egyrészt nem tudja koptatni a fogát (túlnőhet), másrészt könnyen felborul a bélflórája, ha túlnyomóan zöldséget eszik. És sajnos akkor már nem segít semmiféle Laktiferm por meg Bio-lapis. Egyébként egy beteg malac, aki eljut odáig, hogy csak zöldséget eszik fecsiből, teljesen elfelejt rágni. Idáig nem kéne eljutni.
A tengerimalacok valóban könnyen hőgutát kaphatnak ezért segítségre szorulnak ilyen melegben. A ventilátorral csak óvatosan messze a ketrecüktől alacsony fokozaton ajánlott nehogy a huzat többet ártson mint használjon. Bár ez a terráriumnál nem segít. Tegyél valamilyen rongya csavart jégakut a ketrec tetejére vagy bele a ketrecbe. Ahhoz hozzá tudnak bújni vagy ráfeküdni. A hideg víz (nem jeges) elérhetősége is fontos. Nekem rozettás malijaim vannak szintén de azért vágtam a szőrükből még egy kicsit, hogy ne legyen olyan melege. Ha nem használsz ventilátort akkor vizezd be a kezed és simogasd meg vele a malackákat ettől nem fáznak meg de hűti őket. (Nem kell eláztatni ilyenkor csak finoman.)
Amúgy a terrárium nagyon nem javasolt tengerimalacok tartására mert nem szellőzik rendesen a saját pisijének gőzét lélegzi be ez árt a tüdejének, nyáron még melegebb van benne mint ketrecben, nem látnak ki rendesen mert tükröződik és ettől félősebbek lehetnek, nem hallja rendesen a környezetét ettől még ijedősebb lehet. Inkább cseréld le egy legalább 80*40 ketrecre (kisebb nem jó, de legjobb a 100*50) az való a malacoknak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!