Degu kérdés? (kérdésed túl rövid bla bla)
Amikor évekkel ezelőtt a fiam deguja megharapta az újjamat, majdnem bepisiltem úgy fájt. Tök kedvesen, szelíden, lassan nyúltam feléje, hogy megsimogassam, mire akkorát belémmart, hogy még a könnyem is kicsordult.
Na, repült is a degu a francba ki a kertbe.
Úgy látszik deguja válogatja, melyik harapós, melyik nem.
Nem vagyok büszke rá, hogy kilódítottam szegényt a kertbe, de akkor olyan mérges voltam, hogy majd szétvetett az ideg. Remélem azóta szegényke megtalálta a helyét, és jól van. Olyan lelkiismeretfurdalásom van, amiért kihajítottam.
A fiam kapott helyette japán táncoló egereket. Na, azok nem harapnak.
Előző: bocsánat, de ez durva. Azt hiszed, hogy ha életedben nem tettél semmit a szelídségéért, majd hasraesik előtted? 15 éves létemre harapott patkány, csincsilla, görény, tengeri malac, és nem csordult ki a könnyem, sőt, még a kezemet sem rántottam el, mert a szelídítéshez ÖNURALOM kell. Ha a gyereked megharap kivágod a híd alá?... Pláne, hogy egyedül volt... A degu egyedül depressziós=vad lesz, bele is halhat.
Már bocsánat a hangnemért, de ez... ha egy állatot megveszel, akkor haláláig felelősséggel tartozol érte, függetlenül a viselkedésétől és az állapotától. A másik: elengedni... mit vártál vele? Az ilyen embereket soha nem fogom megérteni.
Az nagyon jó, ha egyikük szelíd. Amikor a szelídet kézbe veszed, tartsd a másik előtt, vakargasd, hogy a félős lássa, ez jó. Amelyik a kezedben van, annak adj jutalmat. A másikról: vad, vagy csak harap? Tehát, ha tegyük fel, eszik, és odanyúlsz a ketrechez, odarohan, hogy megharapjon? Ha nem, akkor félig már nyert ügyed van. Találj ki valami olyan jutalomkaját, amit semmikor máskor nem kap, és nagyon szeret. Csak ne legyen cukros! Csald oda a ketrechez, és adogasd neki kívülről. Minél kisebb mennyiségben, hogy sokáig lehessen. Amikor eszik a tálkából, nyúlj be hozzá, hogy el kelljen viselnie. Lehet, hogy megharap, de ne rántsd el a kezed, és legyél magabiztos, ne félj, mert érzi rajtad, és csak rosszabb lesz. Nyújts felé jutalmat. Nyilván a másik is odamegy, és ez is jó. Amikor a szelíd odamegy, simítsd meg. A félőst is, bár ő lehet elugrik, nem ismerem, hogy tudjam a reakcióját. Ha már biztosan elveszi a kezedből a kaját ketrecen belül, akkor emeld magasabbra a kezed, hogy ágaskodnia kelljen. Ha már nem harap, akkor minél többször vedd ki, hiába menekül, megszokja, majd megszereti. Ha bármi kérdésed van még, nyugodtan írj.
A degu kisebb, bojtos a farka, más a testfelépítése, máshol él, mást eszik. A feje kerekebb, a testalkata tömzsibb. A karmai hosszabbak, az ujjacskái merevebbek. Nekem mindkettő van:)
Akkor adj neki jutalmat, amikor a kezedben van, és ha megharap, tedd vissza, rá se nézz negyed óráig, közben a másikkal foglalkozhatsz. Utána újra, vedd ki, ha megharap, szidás, vissza, ha nem, akkor jajj, ügyi vagy, és jutalom. Idővel megérti, ne félj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!