Mit lehet tenni szőrhullás ellen tengerimalacnál?
Egy bizonyos mértékű szőrhullás természetes. Hasznos ilyenkor gyakrabban kefélni a szőrét, mert így kevesebb nyoma is marad, ha felveszed ill. valahová lerakod. Amikor ölbe- vagy a melledre teszed, törülközőt téve elébed a blúzod, ruhád kíméled meg, így nem ragad rá a szőr.
Ha a szőrhullás erőteljes, először is meg kell vizsgálni közelebbről a szőrét és a bőrét, van-e elváltozás rajta, vakarozik-e sűrűbben a megszokottnál stb. Jelentős szőrhullás esetén érdemes az állatorvos véleményét kikérni akkor is, ha ez nem jár semmiféle bőrelváltozással, nagyobb mértékű vakarozással, mert pl. felmerülhet valamilyen vitaminhiány (pl. C- vagy egyéb vitamin), vagy ásványianyaghiány van a háttérben, esetleg más, táplálással kapcsolatos (a szennyezett fű, zöldféle is okozhat ilyen tünetet), vagy hormonális eredetű probléma, vagy élősködők általi fertőzés. Csak súgva jelzem, hogy a stressz is okozhat ilyen tünetet, ha tartós vagy erőteljes.
A fennebb említettek mellett még megjegyzem: legalább 7-10 napig naponta 1-2x jó volna adni az ilyen malackának Cebion cseppet, pl. naponta 1x/4-5 csepp vagy naponta 2x/2-3 csepp Cebiont.
Ha mód van rá, növesszetek ládában vagy cserépben a malackáknak búzafüvet, nagyon sok vitamint és ásványianyagot tartalmaz, és jónéhányszor újranő, miután lelegelték (lásd az Etetés oldalon, itt
[link] a malackáim hogyan "legelnek" ).
Ha eddig nem kaptak, vezessétek be az étrendbe a vöröscéklát, sütőtököt, ritkábban pasztinákot, zellert is. A széna és táp mellett a változatos étrend jót tesz, ha nem kapnak egyféléből sokat vagy túl gyakran, kiegyensúlyozott lesz az étrendjük.
Remélem segítettem.szia.
(a szöveget nem én írtam)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!