Szegény nyuszik :/ miért nem lehet kicsit utána olvasni, hogy mit esznek a nyulak? (új nyuszisok olvassák el)
A nyúl ehet kenyeret, ha száraz, kis darab és nem penészes. Fogkoptatásnak kiváló. Viszont valóban hízlal(és a benne lévő élesztő sem épp nyúlbarát).
De nem ez a fő tápláléka valóban, viszont egy-két kisebb héjdarabtól az égvilágon semmi baja nem lesz egy felnőtt nyúlnak. (Lehet én abból indulok ki, hogy mások is helyi kenyeret vesznek, nem zacskós boltit. Utóbbi tele van még nyomva hülyeségekkel is.)
A kérdés kiírójával meg egyetértek. Lassan 3 éves az én kis drágám, az előző nyulamat meg azért pusztult el(többek közt), mert nem megfelelően viseltem gondját. Azóta többet okosodtam, bár még mielőtt megérkeztek volna is beszéltem tenyésztővel és utánaolvastam a dolgoknak.
Ha meg szavahihető info kell, előbb fordulok külföldi oldalakra, pl a rabbit-.org-ra, ott azért kicsivel jobban értenek hozzá, mert idősebb a nyúltartás háziállatként.
Aki nyulat akar, az tényleg gondoljon arra, hogy mennyi időt tud rászánni, ha bonyolult lesz az élete, vagy nem ér haza időben, ki eteti meg a nyulat és hogy akarja-e, figyelembe véve, hogy egy nyuszi 6-8 évig, sőt tovább is élhet.
Valaki már evett száraz kenyeret, aki azt hangoztatja, hogy jó fogkoptatásra?
Először próbáljátok ki, mert megpuhul, nem egyből de a nyál felpuhítja, ha vízbe dobod akkor is megpuhul, miért koptatná a fogát akkor?
A második ellenérv pedig, hogy a nyulak általában nem szoktak semmilyen élelmiszert fogyasztani, ezért kenyeret sem esznek, ők nyers koszton élnek, ami főleg szénából, füvekből, zöldből, esetleg magvakból áll.
Ha szeretnétek, hogy kiokítsanak nyúltartásból akkor ajánlom a törpenyulat akar a gyerek című fórumot, ahol annak idején én is megkaptam a magamét, ha hülyeséget mondtam, vagy tettem.
Valahogy a nyulam nem szokta összenyalogatni a teljesen kőkemény kenyeret:) (Jelzem, hogy van rendes fogkoptatója is, és kenyeret egyszer egy szökőévben kap)
Úgy érzem néha túlságosan féltjük őket. Az a sok sz@r, amit sokan adnak neki, pl. rágcsarudak vagy joghurtos falatkák sem jobbak mint egy falat száraz kenyér.
Nekem tengerimalacom van, aminek az otthoni tartása annyiban nehézkesebb a nyúltartásnál (mint háziállat, nem mint vágnivaló nyúl), hogy kisebb szervezet, gyengébb szervezet. 5 éves korom óta vannak hörcsögeim, tengerimalacaim felváltva, saját ház van nekik kialakítva a szobámon belül, most is van 7 darab tengerimalacom. Barátomnak pedig tizenakárhány nyula, szóval én erre már azt mondom, hogy minket nem kell megtanítani rágcsálógondozásra.
Ehet füvet a nyúl. Ha frissen adod neki, akkor marha keveset, ha hagyod 2-3 órát állni, kicsit fonnyadni, akkor többet is adhatsz, mert attól már nem fúvódik fel (más baja pedig amúgy sem lehet a fűtől). Ha nem ebből áll ki a mindennapos étrendje, hanem kap mellé száraz tápot, zöldségeket, gyümölcsöket, akkor még frissen szedve is adhatod, semmi baja nem lesz, mert a kaják semlegesítik, kiegészítik egymást a gyomrában. Viszont sokkal jobban érzik magukat a fűtől, mert imádják. És én azt mondom, hogyha már kisállatot tart valaki, az gondoskodjon róla, hogy ne csak a létminimumot adja meg az állatnak, hanem érezze is jól magát az az állat ott, ahol él.
A tengerimalacaim is kapnak füvet, hol frissen szedettet, hol fonnyasztottat, és nem tudom mennyire ismeritek a tengerimalacokat, de náluk a pattogás nagy örömöt jelent, hát az enyémek olyankor úgy ugrálnak, mint a bakkecskék és még kurjongatnak is mellé :) És egyik sincs felfúvódva.
A kenyérről pedig annyit, hogy szárazan nagyon is jó. Lehet előtte, úgyis annyit fog belőle lerágni, amennyire szüksége van. Én is rakok be a tengerimalacaimnak, bár nem rajonganak érte, nem is esznek belőle sokat, de fogkoptatónak kiváló, és gazdaságosabb, mint a boltban kapható több ezer forintos koptatók. Száraz kenyértől sem lesz semmi bajuk! A friss kenyeret meg szerintem ki is nevetnék, mert az nekik nem kaja.
Magyarán: SEM A FŰTŐL, SEM A SZÁRAZ KENYÉRTŐL SEMMI BAJA NEM LESZ! Ha valaki ezeket adta az állatkájának, és baja lett, akkor az nem ezek miatt volt.
22/L
És megjegyezném: írta valami okos itt, hogy a szárazkenyér nem jó fogkoptatásra. Te talán azt szoktad rágcsálni unalmadba? Láttál már nyúlfogat/nyúlszájat? Az nem olyan, mint egy emberszáj, hogyha harapsz egyet, rögtön nyálas lesz minden, és benedvesedik a kenyér, tudod teljesen más a szájrendszerük :))) Ilyen okost....
22/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!