Állatkereskedésből nyuszi?
Tudom, tudom, vegyek tenyésztőtől, az a biztonságos, stb, ezerszer hallottam már, úgyhogy légyszi ezt ne mondjátok el még egyszer. Csomó tenyésztővel beszéltem itt a környéken, senkinek nincs olyan nyuszija, amilyet szeretnék, legalábbis a következő 2 hónapon belül biztosan nincs. Messzire meg nincs lehetőségem utazni érte.
És most jön a "nyusziszezon" az állatkereskedésekben. Vélemények?
Egyetértek az utolsó hozzászólóval.
Én vagyok az egyik, aki a legjobban hajtogatja a tenyésztőtől való vásárlást, és hidd el tudom mit beszélek. Most nem írom le amit mindig szoktam hogy miért, szerintem te is találkoztál már itt az egyik válaszommal. ( Persze miután kisregényt írok, jön 1-2 válaszoló hogy "hát bezzeg az én nyuszim innen meg onnan van és milyen egészséges" - erre is csak azt tudom mondani hogy állati nagy szerencse, mert olyan szaporító aki az állat érdekeit nézi nem létezik, normális tenyésztő pedig nem ad be nyulat kereskedésbe)
A húsvéti nyulakat előre sajnálom már.
Van szaporító, aki iszonyat korán elválasztja a kicsiket a mamájuktól, csak hogy eladhatóak legyenek még időben- ha meg nem jön össze a dolog, akkor lefagyasztva végzik a nyuszik. Volt olyan történet is, hogy vágott fülű házinyuszikat akartak törpeként eladni, hogy külsőre jobban megfeleljenek a fajtának.
Húsvét környékén csak tenyésztőtől szabad venni. A helyedben én várnék, vagy leutaznék kicsit messzebbre a nyusziért.
Vagy ha nem érdekel, és kereskedésbe akarsz menni, akkor érdeklődj körbe több helyen, hogy melyik elfogadható ( itt GYK-n nem érdemes, mert sokan olyanokat ajánlanak amiket én ismerek és katasztrófa).
A nyuszikra legveszélyesebb 2 betegség: 1. a myxomatózis, melyet szúnyogok terjesztenek, és simán bejuthatnak a gyönyörűen tiszta ketrecbe. 2. az RHD - ez egy vérzéses betegség- cipőtalpon, ruhán is beviheted a nyuszi helységébe, tehát ismét be lehet juttatni a gyönyörű tiszta ketrecbe.
Ez a 2 betegség igen komoly, és nem igazán függ össze a higiéniával.
Valószínűleg nem RHD fertőzött területen vannak a nyuszik, ( de még lehetnek), és a terjesztő szúnyogok elkerülik a ketrecet/ annyira lezárt, hogy nem jutnak be ( ez azért elég abszurd, főleg most hogy jönnek a nyári éjszakák)...
Szóval a nyuszis ismerősöd jobban tenné ha oltaná őket, ha én mint vásárló megtudnám hogy ezt az ALAP dolgot nem biztosítja, még megnézni se mennék el az állományát.
A nyulat oltani kell, akkor is ha szobában tartod / a fent említett betegségek milyensége miatt/ az egy dolog, hogy te nem teszed, de ne terjeszd legalább.
Dolgoztam állatkereskedésben és a munkatársaim még a fajtájukkal sem voltak tisztában, nem hogy a nemükkel, illetve sok hülyeséget ajánlottak a vásárlóknak, hogy jó lesz az a nyúlnak.
Ha egy egészséges igényeidnek megfelelő nyuszit szeretnél akkor várj rá, mert mint azt előttem írták, most nagyüzemben " gyártják" és adják el a nyuszikat, nem törődve a betegségekkel, a küllemhibákkal, vagy a béltenyésztettséggel.
Milyen fajta nyulat szeretnél?
Mi is majdnem Pestig utaztunk, hogy megkapjuk a kinézett fajtát, és megérte, mert lassan 4éves lesz és teljesen egészséges.
Kedves 86%-os!
Én csak leírtam a tapasztalatomat.Nem azt írtam, hogy ne oltassa be.Azt írtam majd ő eldönti beoltatja e....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!