Én rontottam el valamit? Már sosem lesz szelíd a degum? Sosem fog rendesen enni? Sosem fog szeretni?
Egy hónapja kaptam meg életem első deguját; konkrétan aztsem tudtam eszik-e vagy isszák (karácsonyi meglepetés ajándék)..., szóval eléggé hadilábon álltam az első pár napban a neveléssel.
Igyekeztem mindent elolvasni róluk, így aztán belekezdtem a szelídítésbe. Nem engedtem ki 2 hétig futtatni, de minden nap többször kivettem, simogattam, puszilgattam és mászkálhatott rajtam. Úgy vettem ki a helyéről, ahogy kellett, bár 2. nap megszökött és akkor még nemigen tudtam étellel csalogatni, kénytelen voltam kicsit üldözni, hogy megfoghassam. Lehet ez a baja, mert néha igenis megy így még most is és muszáj megfognom, mert nem jön oda, hiába simogatom, hiába mehet rajtam, mintha a falnak beszélnék. Mégcsak azt sem mondhatom, hogy nem foglalkozom vele, mert egész nap az ő kegyeit lesem, de már azt sem hagyja, hogy simogassam, ha futtatom, bár felugrik rám, de ha megmozdulok rohan mint egy őrült...mint aki fél tőlem:S, pedig nem bántottam sosem.
A másik az étkezése. Degu tápot kap, szénát, füvet, és szárított gyümölcsöt, de abból is csak az almát eszi meg és a datolyát..mást nem, egyzserűen, mint aki nem éhes és már megbolondulok, hogy mi van ha baja van. Friss gyümölcsöt nem is eszik, se zöldséget, tejtermék, tojás nuku! Szoktam neki napraforgómagot adni néha, mert azt szereti, néhanapján eszik diót és kekszet..ezt a 3at tudom belé tukmálni. Másfelől viszont nő, hízik egész nap kerekezik, van kis kuckója, homokfürdőzik, rengeteget rohan, mászik ha kiengedem, rágja a fát iszik is, de ez az evés nem normális.
Mit csináljak vele még? Valami állatoknak kifejlesztett vitamint? simogassam többet? puszilgassam többet? tartsam magamon többet?
A degu társas lény.min.2 degura lesz szükség.Ezek lehetnek testvérek,fiú-lány páros vagy egyneműek is.(ha fiú-lány párost választunk, akkor szaporodni fognak!!!)
A deguk a természetben csoportokban élnek, ezért ha lehet, ne tartsuk őket egyedül, mert igénylik a társaságot és társ nélkül még akkor is unatkoznak, ha sokat foglalkozunk velük. Az azonos nemű és ellenkező nemű állatok is jól tarthatók együtt. Az összeszoktatás különösen könnyű, ha fiatal, 6-8 hetes állatokat vásárolunk. Ha eleinte lennének is összetűzések, ezek megszűnnek, amint a rangsor kialakul köztük. Nőstények mellett tarthatunk egyetlen hímet, de több hímet sohasem, mert komoly harcokat vívnának a nőstényekért!
Nem fogok mellé társat venni, őt is csak kaptam; nem depressziós és nem is hagyom, hogy az legyen.
Lakótársamnak patkánya van, az is társas, már egy éve egyedül van, mégsem depressziós, sőt, nagyon eleven jó barát!
Ha sokat foglalkozom vele nem lesz baja és mivel sokat vagyok vele, tuti nem ez a baja.
Nem attól fog jobban enni,hogy mellette van egy másik, és szelíd sem lesz attól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!