Kezdőoldal » Állatok » Kisemlősök » Árva kistengerimalacok kibirjá...

Árva kistengerimalacok kibirják órát egyedül?

Figyelt kérdés

Ma reggel,hajnalban születtek kismalacok,sajnos az anyjuk meghalt.

Kapnak cicatejet vizzel higitva,igaz csak pár ml fogyott el.

Hnap viszont reggel mennem kell dolgozni,fél8tól fél5ig nem tudok otthonlenni,és nincs senki akit meg lehetne kérni hogy napközben etesse őket,magammal se vihetem őket,szabit kivenni sem lehet.

ennyi idő alatt ugye nem lesz bajuk ha reggel indulás előtt megetetem őket?

Elég jól fejlettek (bár az egyiknek a lába nem egészen jó,de él és virul)

azt irják hogy második nap már tudnak enni maguktól,tegyek nekik zöldséget,szénát,tápot?

2011. jan. 4. 18:43
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

2. válaszoló vagyok:

ja és figyelj oda, nehogy kihűljenek mert a kis degunál is voltak gondok ebből

2011. jan. 4. 19:08
 12/20 A kérdező kommentje:

az apamalac folyamatosan velük van,ő tisztototta meg őket,ő szedte ki a burokból a másodikat,mikor hazaértem majdnemhogy alá voltak bujva:)

plussz 25 fok van a szobában és szabadon mozognak (elkeritve van kb 2 nm nekik,ketrec alja betéve forgáccsal),radiátor alatt volt a kedvenc helyük a nagymalackáknak eddigis

2011. jan. 4. 19:20
 13/20 anonim ***** válasza:

A macskatej nem jó nekik, 5-6 hónapos csecsemőknek való humán tápszerrel lehet legjobban helyettesíteni az anyatejet.

A tengerimalactej összetétele:

3, 9 % zsírtartalom; 8, 1 % protein; 3, 0 % laktóz;

A tengerimalactej összetételében különbözik más állatfaj tejétől. A tehéntej a tengerimalac számára nem megfelelő, magas cukortartalma és a benne lévő (fajidegen) fehérje miatt** az árva köly(k)öknek nem adható (főleg a korai időszakban veszélyes). A macskatejpotló tápszer cukortartalma is eléggé magas, tengerimalac etetésére ez sem megfelelő.

** A tehéntej és a magas cukortartalmú tejpótlók fogyasztása tengerimalacnál hasmenést okozhat, cukorbetegséget előidéző hatásuk is bizonyított.

V.C.G. Richardson (Diseases of Domestic Guinea Pigs, 1992) a tehéntej és a tengerimalactej összetételét elemezve figyelmeztet az előbbi káros hatására, s a következőket ajánlja: „... ösztönözzük az árva kölyköket arra, hogy minél hamarabb fogyasszanak szilárd táplálékot, mert ha túl sok tejpótlót kapnak, az árva kölykök igen nagy hányadánál szürkehályog (cataracta) fejlődik ki, elvesztik látásukat.”

Az árva tengerimalacköly(k)öknek olyan humán bébitápot - 5-6 hónapos kortól fogyasztható terméket - válasszunk, amely a tej mellett 2-4 féle gabonát tartalmaz (megj.: a gabona alapú készítmény lehet gyümölcsízű, vagy a nélküli), és vízzel (!) keverve máris adható.

A tengerimalac viszonylag fejletten jön a világra, bélcsatornája is igen fejlett. Csak önmagában a tej nem elégséges, és nem egészséges a számára, az árva kölyöknek a növényt is tartalmazó rostos tápszer/élelem fogyasztása ajánlott, ennek emésztése több időt vesz igénybe, jobban laktat és serkenti a beleket. A gyári bébitápszerek az ásványi anyagok és vitaminok mellett jelentős mennyiségű C-vitamint is tartalmaznak, ezért az árva kölyöknek C-vitamint külön adagolni nem szükséges, csak ha az orvos ezt speciel ajánlja.

Hogyan etessük az árva kölykö(ke)t?

Legjobb, ha egyedül, segítség nélkül eszik. Ha nem túl gyenge, eléggé érdeklődő, és nem beteg, megkínálhatjuk úgy, hogy egy egészen pici, lapos tálkába kikeverve eléje tesszük (pl. egy 400 ml-es befőttes üveg fedele e célra kiváló, mert eléggé lapos ahhoz, hogy az orra ne érhessen a tápba, evés közben ne szippanthassa fel). A bébitáp legyen megfelelő hőmérsékletű (langyos-meleg). Annyi - felforralt, majd megfelelő hőmérsékletre lehűlt - vizet adjunk hozzá, hogy fogyasztáskor ne legyen sem túl sűrű, sem túl híg. Mindig frissen kikeverve adjuk, s a higiéniai szabályokat betartva etessük. A vízről (itatásról) se feledkezzünk meg, alkalmanként egy kis natur gyümölcslével is megkínálhatjuk. Ha egyedül nem eszik, nem iszik, cseppentő, ecset vagy pici kanál segítségével próbáljuk meg etetni, itatni. Figyelem! Kölyköt sosem (!) szabad fecskendővel etetni, itatni, mert könnyen megfulladhat, a táplálékot/vizet félrenyelve tüdőgyulladásban elpusztulhat.

Csak annyi tápszert adjunk neki, amennyit enni hajlandó, erőltetve etetni, itatni nem szabad. A kölyök igényeihez igazodjunk, így hamar megtanuljuk, mennyi táplálékra van szüksége, milyen időközönként adjuk. Az első napokban, az első héten általában 3-4 óránként ajánlott etetni, éjszaka kb. 5, majd később 6 óra megszakítással úgy, hogy 1-2 napos korában eleinte gyakrabban, majd ahogy telnek-múlnak a napok, s étrendje fokozatosan bővül, bébitápot egyre kevesebbszer kapjon. Széna mindig legyen előtte, ha nem rágcsálja, vigyünk egy-egy szálat a szájához, előbb-utóbb elfogadja. Így a zöldfélékkel, gyümölcsökkel is próbálkozhatunk - ha szükséges, eleinte apróra vágva és/vagy durvára reszelve adjuk.

A szülést követő napokban a kölykök vizelete és széklete csak anyjuk segítségével, a kölykök végbelét nyalogatja ürül, ezért az ivar- és végbélnyílásukat minden egyes étkezés után (!) egy langyos, nedves tamponnal ingerelnünk kell!

2011. jan. 4. 19:22
 14/20 A kérdező kommentje:

állatorvos mondta a macskatejet,ezért adom azt

tetszik nekik

és elkezdték nyalogatni az uborkát,meg megrágcsálni a nagymalac fogkoptatóját (magokból rúd)

most már tápszert beszerezni sem tudnék,hnapreggel szintén nem,legkorábban hnap délután,de akkor meg már felesleges sztem

csak ki ne száradjanak,az itatót a másik kettő is olyan nehezen szokta meg

2011. jan. 4. 19:28
 15/20 anonim ***** válasza:
Kiszáradni nem fognak, ha kapják a tápszert. Salátát semmiképpen se adj nekik, mert meghajtja a kicsiket.
2011. jan. 4. 19:30
 16/20 anonim ***** válasza:

fiú tengerimalac sincs?

egyszer meghalt a hörcsögmama, mikor 2 hetesek voltak a kicsik, és a kihűlés veszélye miatt egy fiú hörcsög mellé tettük őket (mert anélkül a biztos halál várt rájuk), és a fiú höri teste melegítette őket. a kishörcsik meg próbáltak szopizni a fiú höritől, dögönyözték, hogy jöjjön a tej, még a bögyölőjét is szopikálták szegénynek. a nagyhörcsög meg csak nyöszörgött, de fura mód tűrt mindent.

sok fehérjét adtunk a hörcsögöknek, főtt tojásfehérjét, meg ilyesmiket.

amúgy meg mikor már nagyok voltak a hörcsögök, akkor a fiúkat elkezdte verni.

2011. jan. 5. 04:29
 17/20 anonim ***** válasza:
ja, közben már olvastam a kommentben, hogy az apa segít a kismalacoknak.
2011. jan. 5. 04:31
 18/20 A kérdező kommentje:

itt voltak mellettem egész éjjel

az apamalac kicsit nehezen tűri hogy hapargálják a bimbóját,de egyébként kitartóan velük van,együtt aludtak

de azthiszem megamaradnak,nem hittem,de esznek maguktól,igaz,eddig csak a padlizsán tetszett meg nekik,de jobb mint a semmi

2011. jan. 5. 06:16
 19/20 anonim válasza:
Sajnos ma én is így jártam ahogy te. 3-án születtek a picik és ma délelőtt elpusztult az anyukájuk. Az apamalac megtűri őket szerencsére, de félek hogy elpusztulnak. Neked sikerült átvészelni velük a nehéz időszakot?
2011. jan. 5. 12:46
 20/20 A kérdező kommentje:

jól vannak,most is itt vannak az ágyamban

első este alig ettek,2ml tejet össz,de tegnap reggel már 4-et,plussz padlizsánt és uborkát is nyammogtak

este már 6ml tej,most reggel még etetés zajlik,6nál járunk,de csak fél órája esznek,de éjjel is ettek zöldségeket kicsit (rengeteg türelem kell mig jóllaknak,tegnap este 6-8ig etettem őket)

és végre beindult a bélműködésük is

az apamalac jól megvan velük,kivéve amikor tőle akarnak szopni,és megharapják

Borzaska és Füleske lett a nevük (nemük még rejtély,majd az állatorvos megmondja vagy 2 hét múlva)

2011. jan. 6. 06:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!