Táncolóegérnek elég egy 35x20x25-ös terrárium? Egyszerre (hobbiállat céljából) hány nőstényt tartsak?
60*40 kell neki minimum, én úgy tudom.
Egyet semmiképpen ne tarts egyedül. Ha csak nőstényeket tartanál, akkor szinte korlátlan mennyiségben megférnek egymás mellett, de szerintem egy ekkora terrába 2-3 egeret tarts.
Egyébként szerintem nem „beteg állat”.
Valóban laboregér volt, és valóban rossz az egyensúly érzéke, de ha ettől „defektes”, akkor a „zsebkutyák” is azok, és azok ellen is kampányolni kéne. Mellesleg én úgy tudom, itt csak arról van szó, hogy a fülében és egyensúlyszervében is foltos (azaz nem mindenhol van szőrsejt), mint ahogy a szőre is mintás.
A világító Danio rerio [link] is genetikailag manipulált állat, mégis azon gondolkodnak, hogy hobbiállatnak is eladják, szerintem tíz év múlva kapható lesz.
„Megéri akármilyen hátrányt okozni egy állatnak azért, mert vicces ahogy kering?”
Nem ezért hozták létre, hanem kutatási céllal. Más kérdés, hogy vicces háziállatnak tartják, ezért nem hagyták „kipusztulni a törzset”. Mint mikor a kutyák tenyésztésénél megjelenik egy szép minta, és megtartják, mert az embernek tetszik. Vagy a teheneknél, mert több tejet ad. Azt senki nem nézi, hogy a kutya közben egy agresszív kis korcs lesz, vagy hogy a tehén már nem bírja el a tőgyét (persze, sarkítok, de azért van benne igazság)… Sajnos. A létrehozása szerintem sem etikus. De ha már egyszer van, miért ne boldogíthatna, ha egyszer nekem is tetszik? Vagy ne igyak tejet se, mert szegény tehenet erre tenyésztik?
„Vagy hogy szebb/egzotikusabb legyen?”
Igen, általában ezt csinálják az emberek. „Szebb, jobb” hobbiállatokat tenyésztenek ki. Vagy több húst adó húsállatokat, több tojást tojó tyúkokat, vagy [link] Itt egy lista csak az egerek szőrtípusairól, mintáiról, színeiről.
Nem azt mondom, hogy helyes létrehozni, de ha már egyszer létrehozták… Itt a tiltakozás már eső után köpönyeg. Lehet nem szeretni, de nem kell terjeszteni róla, hogy beteg. Mert csak bizonyos értelemben tekinthető betegnek. Mondjuk inkább, hogy genetikailag módosított. Maga a genetikai manipuláció, a szépség miatti tenyésztés nekem sem tetszik. Viszont nem fogok csak azért farkast tartani, mert tiltakozok a tenyésztett kutyafajták ellen…
„A sima egészséges házi egérnek is van pontosan ilyen színű változata, az miért nem jó háziállat?”
A sima egészséges házi egér vadabb, félénkebb, szökik, bújik. Egy táncoló nem. Nem fut el, nem harap meg és ha kiveszed, akkor sem szalad el a szekrény alá. A sima egérrel kicsit nehezebb bánni.
A tenyésztés genetikai változtatás. A haszonállatok kérdése szerintem más téma, ott gazdasági érdek a fő szempont. De a hobbiállatoknál azért mérlegelni kéne. Még az állatvédelmi törvény is tiltja elvileg, hogy olyan változatot tenyéssz, ami hátrányos helyzetű. Vannak olyan tulajdonságok, amik semlegesek egy állat szempontjából, és vannak, amik nem. A kutyának tök mindegy, hogy milyen a szőre, a túltenyésztés rossz dolog, de nem következik egyenesen az új változatokból, szimpla igénytelenség a haszonszerzés érdekében. Ennek sem kéne így mennie.
Egy táncoló egér viszont mindenképpen hátrányos helyzetű, akármennyire is figyelsz a tenyésztésére. Rossz az egyensúlyérzéke. Ez egy alapvető érzékszerv, ami nekik hiányosan működik. Amiket írsz, hogy szelídebb, nem szökik, ez mind ugyanannak a mutációnak a mellékhatása - hogyan szökjön, ha ugrani se mer, mert nem tudja merre van az arra? Mellesleg képesek ugyanemiatt belefulladni a saját itatójukba is.
Lehet hogy már létrehozták, de akkor sem kéne kedvencnek szaporítani. Létrehoztak gyárilag izomsorvadásos egeret is, olyat tartanál kedvencnek? Az sem szökik és talán szelídebb is. Meg létezik cukorbeteg, vesebajos és vak laborállat is, nem véletlenül laborállatok és nem kedvencek.
Mellesleg egy jól szocializált házi egér sem szökik, nekem volt olyan vadon fogott egerem, ami egész nap a nyakamban ült és életében nem harapott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!