Kezdőoldal » Állatok » Kisemlősök » Miért kezdenek rögtön az...

Miért kezdenek rögtön az állataim örökbeadásáról győzködni, ha említem hogy sok hörcsögöt tartok?

Figyelt kérdés

Bármi olyan közegben, ahol a felelős állattartás a norma, én megemlítem, hogy 10 hörcsögöm van megjelenik a feltételezés, hogy biztos rosszul tartom őket, inkább más gazdi kéne nekik, kérjem a Hörcsögmentés segítségét, stb. Meg egy valag útmutató. Ráadásul cseppet sem segítőkész hangsúlyban, kioktatóan.

Mindezt anélkül, hogy raktam volna képet a helyeikről. Holott a legkisebb terráriumom is 90x60-as, a legkisebb mókuskerekeim 33 cm átmérőjűek és egyik sem rácsos, az egyik oldaluk zárt, teljesen biztonságos, van fürdőhomok, csutkaalom egy üvegben, 15-20 cm vastagon az alom (vagy len, vagy forgács, vagy papír), van mindnek búvóhelye minimum 3, itató, etető, ráadásul nem is tartom együtt őket. Normális magkeveréket adok nekik, amiben rovar is van(nem tudom reklám-e megnevezni), az orvosi ellátásuk is rendben van. Nem szaporítok.

Komolyan, miért van az, hogy ha valakinek említem, hogy sokan vannak, akkor rögtön az az asszociáció, hogy biztosan nem jól gondoskodom róluk?

2022. aug. 4. 13:21
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
92%

Az a baj, hogy rengeteg a rossz példa. Magyarországon sajnos elterjedt felfogás, hogy minél kisebb egy állat, annál kisebbek az igényei. Mivel a hörcsög kicsi állat, így sokan úgy gondolják, hogy elég neki egy cipősdoboz méretű hely, sőt a helyi kisállatkereskedésben ~20 literes akváriumokat ajánlanak a hörcsög lakhelyeként, amiben legálisan gerinces állatot sem lehetne tartani.

Ezen kívül a többség kereskedésből veszi az állatait, ahol előszeretettel ajánlják a szaporításukat, mondván, hogy bármikor visszaviheted hozzájuk, így sok ember, aki több hörcsögöt tart szaporítja is őket.

Harmadrészt meg egyszerűen a pénz. Sokan nem is szeretnek költeni a hörcsögeikre, mondván "ez csak egy hörcsög, majd szerzek másikat", másrészt meg egy átlagos magyarnak a mai fizetések mellett nem is igazán telik 10 hörcsög megfelelő tartására.

Természetesen tisztelet a kivételnek, de rengeteg a rossz példa. Én is voltam önkéntes, bár kutyás menhelyen, de ott is elég szörnyűséget láttam. Volt kutya, akit úgy összevertek, hogy eltörték a csontját, a másik rettegett az emberektől, nem lehetett hozzáérni, annyira félt, akkor volt hogy 20-on valahány beteg kutyát hoztak szaporítótelepről, de olyan kísérleti kutyákkal is találkoztam, akiknek valamilyen fogkrémkísérlet miatt tönkrementek a fogai. Voltak kis kennelekbe zárt, már belebolondult kutyák, volt amelyiknek sebes volt a nyaka a lánctól stb. Persze volt olyan kutyus, aki azért került oda, mert elhunyt a gazdája, vagy lemondtak róla, de nem ez volt az átlagos. A hörcsögöket, meg sajnos nem hogy értéktelenebbnek gondolja sok ember, de még törvényileg sincs annyi joguk, mint a kutyáknak. Sajnos akinek ezt kell látnia nap mint nap, abban kialakul egyfajta szakmai ártalom, és mindenki gyanús lesz. Főleg az, aki Magyarországon 10 hörcsögöt tart, mert nem az az átlagos, ahogy te tartod, hanem az hogy egymás hegyén-hátán, anya apa a kicsikkel, a cipősdoboz méretű helyen. Természetesen olyan kicsi mókuskerékkel, hogy már kiskorukban tönkremegy a gerincük, mert ha akarnának sem tudnának nagyobbat betenni. Erre bevett megoldás, hogy kiveszik a mókuskereket, és a kölykök csak azt a néhány lépés tudják mozogni, amíg felnőnek. Na meg a mai napig látom, és hallom, hogy a hörcsögnek nem adnak vizet, mert túléli a zöldségekkel, gyümölcsökkel is.

Sajnos egyszerűen több a rossz példa, mint a jó, és ez gyanakvást kelt az állatbarát emberekben.

2022. aug. 5. 11:42
 12/13 anonim ***** válasza:
100%
Az utolsó válaszoló nagyon szépen összefoglalt mindent.
2022. aug. 5. 16:51
 13/13 anonim ***** válasza:
100%
Az 11-essel egyetértek. Teljesen igaza van
2022. aug. 6. 17:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!