Jól etetem a nyuszimat?
Kevesebb alma, kevesebb repa. :) Az alma tele van cukorral, a repatol meg hasmenesuk is lehet, tevhit, hogy a nyul elel kaposztan meg repan. Milyen tapot adsz nekik? Az sem mindegy. Tarthatsz heti 1-2 szenanapot, amikor nem kapnak semmit, csak szenat. Ha teheted, majd tavasszal/nyaron szedj nekik az udvarrol fuvet olyan helyrol, amit nem pisil le kutya, cica.
Egyebkent a tap adagolasod jo, ha jo tapot esznek.
Meleg szivvel ajanlom a facen a Torpenyuszisok vagy a Nyulak kedveloi ide csoportokat, nagyon sok mindent lehet tanulni, kerdezni, segitseget is kapsz barmikor, barmiben.
Az irány jó. Répa és alma nem kell minden nap, nem is kell belőle sok.
Legfontosabb a széna, hogy az jó minőségben és mindig előttük legyen, nagyon fontos a belek rendes működésének szempontjából.
A dagi nyuszkótól meg meg lehet vonni a tápot, vagy csak nagyon keveset adni belőle, illetve lehetőleg próbálj neki több mozgást biztosítani.
1-es tökéletesen leírt mindent, annyival kiegészíteném a válaszát annyival, hogy friss zöldet csak fonnyasztva, kis mennyiséggel kezdődően fokozatosan érdemes bevezetni, de sajnos így is hajlamosak tőle felfúvódni, ezért óvatosan. Különben nagyon szeretik a pitypangot/gyermekláncfűnek a levelét, szóval ha teheted, szedj azt nekik.
Milyen tápot kapnak? Mennyi idősek?
Legfontosabb kaja a széna(hozzászoktatás után a friss fű is)
Tápok
Kor szerint vannak: 8 hónapos korig junior, utána adult vagy sensitiv
A jó tápot innen ismered fel: min 20% rosttartalom, gabonamentes, egyforma zöld pelletekből áll.
Jó márkák: BunnyNature Rabbit dream basic/herbs, Beaphar Nature nyúltáp, Versele laga cuni complete
Zöldség/gyümölcs inkább csak nasi, naponta max egy dobókocka méretű darab mehet.
Ami egészséges nasi a nyusziknak azok a gyógy és fűszernövények: kamilla, citromfű, oregánó, bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, sárgarépa zöldje, petrezselyem (ebből csak kevés)
Lépj be ide: [link]
Széna mindig legyen előttük, akkor is ha csak lehúzzák a padlóra. Almát és répát kevesebbet adj nekik. Mondjuk hetente egy jól lerágott almacsutkát kapjanak ha van, répából pedig jó nekik a héja is, lehetőleg ne frissen, hanem kicsit szárítva.
Tápból nem tudom mit használsz, a versele laga tápjai nagyon jók. Én a törpenyulamnak fél evőkanályni tápot adok reggel és este. Lehetőleg ne lucernatáp legyen, mert az hízlal.
Tavasztól nyár végéig szedhetnél kákicsot neki a kertben, az én nyulam imádta.
A kedvenc nasija a lilakáposzta volt, de nagyon büdös volt a kakija és pisije tőle.
Gyümölcsöt ritkán adtam neki, nem jó nekik a sok cukor és ez kis termetű állat, neki tényleg sok.
Széna mindig volt bent. De jó helyről vedd, mert a rossz széna nem jó nekik: poros/barna/ázott/penészes/nincs jellegzetes széna szaga.
Oroszlánfejű törpenyúlról beszélünk egyébként.
A táp jó, de heti egy zöldség, gyümölcs elég...
És nyilván sok széna
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!