Hörcsögöm nagyon fél tőlem, mit csináljak?
Vasárnap vettem egy hörcsögöt és nagyon fél tőlem ha berakom a kezem és mozdulatlan vagyok akkor is kerüli. Mist kedd van kicsit hagytam hogy megszokja a helyét de még mindig ez a helyzet
Ha közelítek felé el kezd vonyítani
(Aranyhörcsög, hím) ha fontos árkádban vettem
"Kicsit hagytam"
Ne kicsit hagyd, hanem adj neki sok időt. Ne légy türelmetlen.
Az első 1-2 hétben egyáltalán ne nyúlkálj be, csak a fontos feladatok elvégzéséhez (pl. etetés)
Fokozatosan nyerd el a bizalmát.
Még nem szokta meg az új környezetet, a hangokat, az új szagokat. Adj neki időt.
A lakhelye megfelelő? Sokszor a nem megfelelő hely miatt is agresszívebbek lehetnek. Egy aranyhörcsögnek minimum 4000 cm2-es ketrec vagy terrárium kell (pl. 80x50 centis Alaska ketrec, Zoopluson rendelhető), plusz egy minimum 28 cm átmérőjű, zárt felületű, nem rácsos futókerék, búvóhelyek. Az alom (kenderalom, papíralom vagy forgács) legalább 10-15 cm vastagon legyen. Legyen egy helyen csincsilláknak szánt fürdőhomok is. Tápok közül a legjobb a Glirex táp, itt tudod megrendelni:
Egy csomó más szuper dolog is van az oldalon, nézz körül! Amit még mindenképpen ajánlok, az valamilyen fehérje. A legbiztosabb befutó a lisztkukac, de lehet rendelni mixet is, hogy ki tudd tapasztalni, mit szeret a hörid a legjobban.
Ha nagyon pici a ketrece vagy rossz kereket, tápot vettél, ne aggódj, először engem is átvertek a kereskedésben. Jó drágán rámsóztak egy vacak szettet. Sajnos a kereskedésben nem szakértők dolgoznak, nekik nem az az érdekük, hogy a hörid boldog és egészséges legyen, hanem az, hogy minél több pénzt otthagyj náluk. :(
Ajánlom a "Hörcsög imádók :)" facebook csoportot. Kapcsolatban áll a hörcsögmentéssel is. Bármilyen kérdésed van, segíteni fognak, és a közösség is szuper. A helytelen tartásmódért viszont mindig szólnak, ez azért van, hogy mindannyian tanulhassunk. Az esetleges szomorú fejes emojik pedig nem a gazdinak szólnak, hanem a helyzetnek, annak, hogy egy újabb gazdit sikerült átverniük a kereskedéseknek. (Ebből előfordultak félreértések, azért írtam, hogy tudd, csak segíteni szeretnének, ahogy én is.)
Ha ezeket mind tudtad, és minden megfelelő, akkor igazán szuperül tájékozódtál, és bocsi, hogy ezt mind rád zúdítottam. Ha nem megfelelő a helye, akkor pedig szép lassan azzá tudod alakítani. :)
Jó hörizést, remélem hamar kézhez szokik majd. :)
Egyrészt azt figyelembe kell venned, hogy ő egy kis zsákmányállat, akit egy számára óriás valaki (ez vagy te) kirángatott a megszokott környezetéből, és teljesen vadidegen helyre vitte. Hagyj neki időt, akár egy hétbe is telhet mire megismeri a helyét, és elkezdi komfortosan érezni magát.
Másrészt kereskedésből vetted. A kereskedésekben mindenhonnan átveszik az állatokat, akármilyenek. Lehet, hogy az előző gazdája egyáltalán nem foglalkozott vele, sőt akár az is lehet, hogy állatkínzó volt. Nem tudhatod, honnan származik, akár valamilyen trauma is érhette őt.
Szóval légy türelmes, hagyj neki időt. Neked is stresszes lenne, ha valaki az akaratod ellenére hazavinni, és ketrecbe rakna.
Köszönöm a gyors válaszokat! Ez az első aranyhörim (előtte törpehörcsögeim voltak) és azért csodálkoztam ennyire mert azok valamiért sokkal nyugodtabbak és barátságosabbak voltak mint most ő(nőstényem és hímem is volt, nem egyszerre)
Tanultam pár dolgot és minden oldalra ránézek! :)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!