Kezdőoldal » Állatok » Kisemlősök » Nagymamának tengerimalac?

Nagymamának tengerimalac?

Figyelt kérdés

A vírusnak "hála" a nagyim nem tud annyit kimozdulni otthonról, mint amennyit szokott, majdhogynem egész nap otthon van egyedül. Arra gondoltunk (persze vele egyeztetve) hogy jól jönne neki valamilyen kisállat, amiről gondoskodhat. Kutya, cica kizárva, valamilyen rágcsálóban gondolkodunk elsősorban. Tengerimalacra esett a választásunk. Ajánlanátok idős embernek? Tartásnak utána olvastunk a mentés oldalán, egzotikus doki van a közelünkben, mindenük meglenne a malacoknak.

Ha vannak itt tengerimalac tulajdonosok leírnák a véleményüket erről az ötletről?

2020. okt. 25. 15:55
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
20%

Minden állatnak a hatalmas mozgástér a megfelelő, ahol boldogan élhet és nem lesz belőle kaja kölyökként(tápláléklánc).

Szerintem az állatok tartásának van előnye rájuk nézve(életbenmaradás, folyamatos meleg, étel, víz, nem kell küzdeniük az életbenmaradásért), és van, amit elbuknak vele(hatalmas tér, kevesebb vagy másfajta társaság).

Továbbá mi is nyerünk vele, nem csak ők(és mi is bukunk vele, takarítás, kiadások) ráadásul úgy, hogy meg sem esszük őket, pedig megtehetnénk, hogy szórakozásból vagy élelmezési céllal esszük őket is.

IGEN, ez a lényeg, nem tökéletes nekik nálunk, de nyernek is vele, nem csak vesztenek, ELÉG JÓ nekik.

Azt hiszed a madár sokkal boldogabb, ha 1,5 méteres kalitka helyett 5 méteresben lehet? Vagy sokkal boldogabb, ha atápláléklánc részét képezi?Azt hiszed tudják, mi a boldogság? Nem kellene emberi szintre felhozni őket, egyszerűen hozzászoknak valami új ingerhez, aztán az lesz a természetes számukra(amiben felnőttek), sokkal kevesebb lesz a stressz a szervezetükben miatta, mert megszokják. Az válik a biztonságos, stresszmentes közegükké, nem a természet, ahol esélyük sincs stresszmentesnek lenni, mert egy pillanat alatt megeszi őket egy ragadozó..

Na mindegy, nincs híres állatsztori, de rengeteg természetfilm van, amiben az ember mellett, csökkentett helyen, nem természetes közegben nevelt/felnőtt állatok nem akarják otthagyni a kisebb, megszokott helyüket, lakást, ketrecet, mert nem rossz nekik!

Nyugodtan tartson a nagyi madarat, mi mint csúcsragadozó meg is ehetnénk a kanárit, ahogy annak rendje lenne szerinted a természetben, ahol olyan jó neki, de helyette élhet "aranykalitkában", ami számára biztonságot és megszokott környezetet jelent, mert OTT NŐTT FEL!

A kanári jó helyen lesz ott, majd később lehet vinni neki társat, de a mi érdekeink is fontosak, nem csak övé. Valamit valamiért.

A malacot azért féltem, mert könnyű kinyírni, megfázik, megnyomják a szerveit, leejtik, túletetik, megmérgezi akaratán kívül valami zöldséghéjjal.. A madarat nem fogják fogdosni, simogatni, nem eszi túl magát, illetve nem tud olyat adni neki, amitől meghalna véletlen. Szuper ketrecben lesz, kap vitamint, játékot, később talán társat is, nem baj, ha idősebb madár, és a malacokat sokkal jobb körülmények között tartják állatkereskedésben, mint a madarakat.. ott 1 méteres ketrecben vannak 20an!

Egyébként nem sétáltatom, 1500nmes telek van, és a szocializációt nem tartom fontosnak, mert egyrészt ketten vannak, másrészt nem társasági kutyát szerettem volna.

Egyébként a pinty és kanári össze sem hasonlítható egy sokkal magasabb szinten lévő, intelligensebb és szociálisabb állattal, mint a kutya, vagy a macska.. alig fognak fel valamit a körülöttük lévő világból. Vannak okos madarak, na ők pont nem azok, de aranyosak, szépek, énekelnek. Számomra többet ér a nagymama boldogsága, amit a kalitkás madár jelent neki, bezártságban, ami nem az emberek természetes közege, mint az, hogy a rabságban született madár nem él teljes szabad(és jó rövid) életet a természetben, meg nem is lenne képes rá, hiszen bezárva nőtt fel, neki már ez a közege.

Most leesett, ott van az Azúros mese, na pont úgy gondolom a dolgokat.

2020. okt. 26. 11:38
 12/16 anonim ***** válasza:
100%

Eléggé korlátolt vagy, ha szerinted idegrendszeri alapon nem kell kielégíteni egy állat igényeit.

Én sem szeretem, ha emberi szinten vannak az állatok kezelve, mert saját belátásom szerint minden állatot, a magához méltóan kéne kezelni.

Egy kanárinak nem élettér a kalitka. Pont. Lehet, hogy megszokja, de az egész élettani berendezkedése ehhez nem tud hozzászokni.

Mezei nyúl is azért dobja fel a talpát fogságban, hiába van jól etetve, stresszmentesen, mert VEGETÁL. És az nem élet.

Csak azért mert egy kanárinak nem tudod megtanítani, hogy ül, fekszik, még megvannak a saját igényei.

Az állatorvoslásban is éppúgy igaz, hogy ép testben ép lélek. Ha hiszed ha nem, rengeteg betegség az állatoknál is mentális, vagy úgy fogalmazok, hogy lelki eredetű.

Hamár kanári, csak egy karnyújtásnyira van a papagájok hírhedt tolltépkedése. Általában nem fehérje vagy kalciumhiány az oka, hanem a BEZÁRTSÁG, vagy a MAGÁNY.

De szerinted nem probléma 1 köbméteren leélni 5-10-15 évet, mert megszokod, ez lesz a természetes, hisz "csak" egy kanári vagy.

Madarat is túl lehet etetni, el lehet hízlaltatni.

Madarat is lehet túl erősen fogni.

Madarat sem lehet magányosan tartani.

Madárnak is lehet mérgező eledelt adni.

Szerinted miben különb nála egy malac?

Semmivel, mindem állatnak a maga fajtájára jellemző igényeket kell megadni. Ennyi az egész.

De nem csak enni, inni kell adni neki, hanem minden téren ki kell elégíteni az igényeit, akkor lesz egészséges. Nem beteg szerv van, hanem beteg SZERVEZET. És a szervezet része az idegrendszer is.

És nem, az állattartás nem kompromisszum, hogy mivel nincs ragadozó, így nem stresszel, így elégedjen meg azzal, hogy van minden nap előtte kaja.

Nem boldogság meg tápláléklánc fogalmakkal kell itt dobálózni, ezek emberi fogalmak, és mi állatoktól beszélünk.

Stressz mindig van, a kiváltó ok más. Stresszet okoz a bezártság is, de nem fogja fel, hogy az védelem.

Nem boldog állat fogalmával kell mellébeszélni, hanem az egészséges állatot kell elérni.

2020. okt. 26. 11:54
 13/16 anonim ***** válasza:
24%

Nem azt írtam, hogy nincsenek igényei, hanem azt, hogy az a kevéske rossz, amit átél, minimális ahhoz a jóhoz képest, amit a nagymamának okoz. Ennél sokkal rosszabbakat szenvedne el a természetes környezetében, pláne ha ketrecben született.

Papagájok sokkal a kanárik és pláne a pintyek felett állnak intelligencia terén, sok állatnak, pláne a fogságban nevelteknek nem lesz semmilyen problémájuk, sőt nem tudnak mit kezdeni a szabadsággal, elpusztulnak.

Madarat nem lehet túletetni, csak ha tömöd. Senki nem fogdossa a kalitkás madarát, esélytelen, hogy nagyi megmarkolja, pláne mivel jól megcsipkedné az ujját meg egyáltalán, senki sem szokta megfogni a madarait.. A pintynek nagyon kevés eledel mérgező, a legtöbb nem található meg háztartás, nyilván patkányméreg meg mittudomén szódabikarbóna, fogkrém vagy akármi kicsinálná, de ennyire senki sem ostoba, a malacokat viszont sok zöldséghéj kinyírja, amik napi szinten fordulnak meg konyhában és könnyen hozzáférhetőek, plusz a madár válogat, ha van miből, a malac mindent megeszik.

Te hoztad fel a szomorúságot, én egy szóval sem mondtam ilyet, csak reagáltam rá, hogy abszurd, amit mondtál.

De, az állattartás kompromisszum! MINDEN AZ! Ezzel kell együttélni, minden lénynek más igényei vannak, együttélni csak úgy lehet, ha mindkét fél érdekei valamennyit sérülnek, de együtt élni muszáj! MINIMÁLISAN sérülnek a madár érdekei, és még nyer is vele, hogy tartják, nem csak veszít. Az ember érdekei is sérülnek, takarít, elviseli a szagot, nem mehet akárhova, akármeddig, pedig igénye lenne rá, de ő is nyer vele, egy társat.

Ez a kompromisszumos dolog akkor marhaság, az élet erről szól, két különböző igényekkel rendelkező lény, bármilyen állat vagy ember nem élhet úgy egymás mellett, hogy az egyiknek ne legyen egy kicsit rossz, de mellette nyernek is, hogy egymás mellett élhetnek!

Millió állat, madár, hüllő, emlős, bármilyen képes egészséges életet élni fogságban, sokkal nagyobb eséllyel lesz egészséges és sokkal nagyobb eséllyel fog ÉLNI, mint szabadon.

Szélsőséges körülmények között talán nem sokáig, de a kanári egyedül tarthatós, ahogy mondjuk a hörcsög is. Malacot nem javasolnak egyedül tartani, a hörcsögök meg jól összeharapdálnák egymást, ha ketten lennének.. egyiknek ez, másiknak az okozza a nyugalmat, a stresszmentes életetl Az egy nmes kalitka egy 7cmes madárnak nem szélsőséges, ismétlem, hogy ekkora helyen 20an vannak különböző fajok bezsúfolva az állatkereskedésekben évekig.

A

2020. okt. 26. 13:26
 14/16 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem a leghülyébb ötlet. Először őt kellene megkérdezni, felvetni neki ezt az ötletet. Ha tetszik neki, akkor venni.
2020. okt. 26. 13:53
 15/16 anonim ***** válasza:

13-as te dobálóztál azzal, hogy az állatok nem tudják mi a boldogság. Én erre azt mondtam, hogy of course, nincsenek náluk ilyen fogalmak.

A kompromisszumokat nem fajok között értettem. Természetes, hogy az állattartás kompromiszumokkal jár (ember részéről a munka, állat részéről a fogság, ami nem egyenlő a nulla élettérrel, te ezeket kevered).

De ezeket nem úgy kell érteni, hogy mivel fullos tápot kap a kanári, ezért elégedjen meg azzal, hogy nem repülhet. Ilyen kompromisszum nincs! Vagy az állatnak megfelelően tartunk állatot, vagy sehogy.

Az egy köbméteres kalitka igenis szélsőgéges egy 7 cm-es madárnak, konkrétan normális szárnycsapásokat nem tud végezni benne, csak a két dal között repdes. Ami nem repülés!

Madár nem tud elhízni? Falusi tyúkot még nem láttál? Igenis el tud hízni, mint minden állat, ha túl sok eledelt kap és túl keveset mozog. Egy kanári egy kalitkában nem mozog eleget, a túl kevés mozgás is stresszt okoz.

2020. okt. 26. 14:35
 16/16 anonim ***** válasza:
100%

Cica miért van kizárva?

Nagyon szeretem a tengerimalacokat, nekem is van kettő, de nem vagyok biztos benne, hogy a nagymamának ideális lenne. Kérdés persze, hogy mennyire friss a nagymama, mennyire tudja megtanulni a malacok gondozását? A takarítás utánuk, a forgács kihullása, a szénadarabkák állandó söpörgetése, a malacok kiengedése napi szinten és az ezzel járó hajolgatás, a körömvágás (látja-e egyáltalán a pici körmöket), mind kérdéses, hogy egy idős ember jól el tudná-e látni. Persze ha a nagyi egy friss, mozgékony, 65 éves stramm nő, és nagyon szeretne egy kisemlőst, akkor a tengerimalac jó lehet neki, nagyon cukik, meg minden, de nem biztos, hogy azt a kapcsolatot tudja adni, amire vágyik. De ha már 75-80 vagy idősebb, nehezebben mozog a nagyi, akkor nem olyan jó ötlet a malac. A cica szerintem (főleg, ha már egy szabályokkal tisztában lévő nem fiatal szobacicáról van szó), kevesebb fizikai aktivitást igényel. Az alomcserét egy nyeles lapáttal is meg lehet oldani, a tálkája is elhelyezhető egy olyan is asztalon vagy padon, hogy a nagyinak ne kelljen nagyon lehajolnia. A cica jobban is kommunikál egy idős emberrel, bújósabb, akár órákig ellenne a nagyi ölében, lehet, hogy jobban kötődne hozzá.

2020. okt. 26. 21:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!