Gyakori a veszettség sünöknél?
#1 Veszett róka már marta meg szomszéd állatát otthon.
Szóval van veszetség Magyarországon. De kamszok mindenbe ezt látják, ez tény.
Ez egy régebbi magyar cikk, de van benne egy link, amit nézz át azért.
És ahogy a hatos kommentelő is javasolta, vigyétek orvoshoz. Nem tudom, hogy nálatok védett állat kategóriába tartoznak-e a sünök.
És akkor a cikk:
"Ugyan a sünök érintettek lehetnek veszettség vírusával való fertőzöttségben is, ez alapján mégsem beszélnék le senkit a sérült sünökkel való foglalkozásról. Nincs megbízható statisztikai adat, hogy a hazai sünállomány hány százaléka hordozza a veszettség vírusát. A veszettség vírusát a sünök is csak harapás, marás útján tudják átadni jótevőiknek. Akit ilyen sünharapás ér, az bizony jól teszi, ha bejelentkezik háziorvosánál, a sünit pedig a helyileg illetékes hatósági állatorvoshoz eljuttatja, aki megfigyelés alá veti és kiderül, valóban fertőzött-e az állat. Háziorvosa pedig a helyi közegészségügyi szakemberrel konzultálva eldönti, hogy kezdik-e az érintett ember oltását. Sokkal többet megtudhat, ha ellátogat az alábbi címre: www.bluecross.hu/rabies.html "
Jó olvasni ilyet, hogy vannak még emberek, akik törődnek a kis árva állatokkal.
Ha belegondolsz, a veszettség harapással terjed, és nem hinném, hogy egy nagyobb sünt könnyen meg tudna harapni valami állat, amelyik veszett. Ha a kicsik is épek, illetve nem látsz rajtuk harapásra utaló jeleket, akkor szerintem nem lesz gond velük. Ellenben azt tudom, hogy a sünök bolhásak szoktak lenni. Esetleg ha van nektek otthon macskaeledel, azt lehetne adni a kicsiknek, az nagyon jó ötlet volt, hogy megitattátok szegénykéket.
Itt Magyarországon a keleti sün védett kategóriába tartozik.
A veszettségnek lappangási ideje van. Egy sünit nehezebben harap meg egy vadállat, ha összegömbölyödik szinte sehogy, ha az elpusztult sünin volt sérülés, vagy nyál, akkor elképzelhető. De a kis süniknek is okozott volna akaratlanul sérülést. Szóval szerintem nem annyira logikus, de azért érdemes lenne a pici süniket elvinni állatorvoshoz, elmondani a tényeket, a tetemet lehet begyűjti az állatorvos, és megvizsgálják. Gyorsabban kiderül, ha volt ilyen problémája. Az is lehet hogy féreg okozta a nőstény elpusztulását vagy evett pl. patkány mérget.
Mekkorák a sünik?
De a kánikula is okozhatott ilyet, tápanyaghiány, víz, azért mikor szoptat, ugye több tápanyagot a sün baby-knek ad át, magyarán ha nem tudja úgy visszapótolni, akkor előfordulhat ilyesmi. Az is lehet, hogy valami tápanyaghiány okozta.
Mindenképpen állatorvos, és a tetemet is jelezzétek, mert ilyenkor azt is megvizsgálják!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!