Mit ehet a törpenyuszi? Mi jó neki, mi nem? És miből mennyit naponta?
Mielőtt nyuszit vásároltam volna, napokat töltöttem kutatással a neten, hogy, hogyan is tartsam, mivel etessem, miből mennyit. Igen ám, de van olyan oldal, ahol azt írják, hogy pl.: salátat lehet neki adni, van ahol hogy salit lehet, de csak keveset, van ahol azt írják, hogy nem lehet. Egyszóval minden oldal mást ír, minden kereskedő mást mond. Tehát a gondom a következő:
Valaki pontosítaná nekem, hogy miből mennyit ehet a nyuszim, mi a legjobb neki, mi ami kevésbé. Gyümölcsök zöldségek, bármi. Azok válaszát várom, akik maguk is nyuszitartók, és mindent megtennének kis kedvencükért.
Én tényleg utánajártam, állatkereskedőknél, neten, de semmi konkrét választ nem kaptam. Remélem nem voltam túl bonyolult. A válaszokat előre is köszönöm.
Valóban, a Cunik nagyon jók.
A nyuszi életkorától függ az etetés, gondolom már nem olyan kicsi.
Míg bébi két dolgot kaphat: víz mellett lehetőleg lucerna szénát, illetve valamiféle tápot.
A cuni tápoknak épp ideális minden értéke az állat-fincsinél rendelni is lehet.
Míg el nem éri a 4 hónapos kort célszerű ilyen egyszerűen tartani az étrendjét, különben puha lesz az ürüléke, és az baj.
Nemsokára megnyílik a nyuszis oldalam, addigis kapsz egy rövid leírást. 4 hónap után (vagy miután beindultak a hormonjaik), csökkentsd az adagokat, nem mindig kell kajának lenni előttük, mert a nagy nyulak könnyebben meghíznak. Törpénél a reggeli legyen egy másfél-két kanál meg rengeteg széna (már át kell váltani fű szénára, vagy gyógynövényes szénára), ebédre kaphat valamiféle zöldséget. Egyszerre egy fajtát, majd variálva, ha megszokta őket, szereti, és nem lesz puha az ürüléke.
A legnépszerűbb zöldségek: fejes saláta/ répa (ne sokat, mert sok a cukor benne)/répa zöldje/ petrezselyem/ tv paprika (nagyon jó dolog, mert tele van C-vitaminnal)
(Teljes listához írj nekem e-mailt)
TILTÓLISTA: K-s dolgok, jégsaláta, paradicsom (nem jó, bár sokan ajánlgatják)
Vacsora széna, táp, esetleg magvak.--->
Néhanapján kaphat szotyit, ez fényessé teszi a szőrét. Ha hideg van, akkor szárított kukoricát mértékkel, illetve egy kis lucernás hízótápot, ha állandóan éhes.
Mindig legyen bent friss vize, órákig ne tedd vissza, ha zöldet evett.
Gyümölcsből az alma, a körte, a banán, banánhéja favorit. Minden túl magos/savas/édes tiltva van. Max háromszor egy héten.
Egy tipp: legyen bent éjjelre nassolnivaló, hogy kuss legyen. Érdemes beszerezni kezeletlen fát, hoyg rághassa, illetve rágókövet. Ha nincs kéznél, egy kis agyonszárított kenyeret.
Szia!Én féléve kaptam meg a nyuszimat,és én ezeket szoktam adni neki:-széna
-paradicsom
-száraztáp (minden féle magokból áll,amit nagyon szeret)
-jégsalátamix
-nagyon ritkán saláta
-alma (azt egészben is bele lehet rakni,csak előtte jól mosd meg).
Kb. ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!