Pár hónapos szegélyes teknősnek kicsit folyik az orra, nagyritkán egy-két buborék jelenik meg rajta. Mit kell tennem?
Sziasztok! Szóval ami probléma lenne, hogy egy 8 hónapos kis szegélyes teknőst vásároltam 3 napja, és egy kicsit folyik neki az orra, naponta egyszer-kétszer egy-egy buborék jelenik meg rajta. Ahogy észrevettem a folyás az folyamatos, de elég minimális, az orrán keresztül lélegzik. 25w-os lámpával van világítva, kb 28 fok van neki a napozókövén, a terrárium többi része 22 fok körüli, tőzeges talaj, alatta föld. Rendesen eszik, elég sokat, mozog is, felfedező típus, megy mindenfelé ahogy leteszem vagy kiveszem a terráriumból. Amit olvastam az alapján, és optimistán hozzáállva körülmények változtatásával megoldható probléma lehet: - eddig elég száraz környezete volt, por mehetett az orrába, ami zavarhatta, remélem megoldódik mert ma permeteztem meg először kicsit vízzel
-még fél az új környezetében - az idő megoldja
-túl sok nedves kaját kapott, az "orrán jön vissza" úgymond - neten írták, nem tudom mennyire igaz
-eddig, mióta nálam van ma kapott először fürdőt (illetve inni), rengeteget ivott közben
Ami viszont már állatorvosi téma lehet, az a betegség. Elviszem én szívesen, a legjobbat akarom neki, csak félek, hogy nagyon drága lesz, illetve ha mégis valami van akkor a kezelése lesz húzós. Beszéltem a tenyésztővel, csak teknősökkel foglalkozik sok éve, ő azt mondja, hogy nincs semmi baja neki, felesleges orvoshoz vinni, habár utoljára akkor látta mikor elvittem.
Én úgy gondolom egyelőre, hogy mielőtt állatorvoshoz vinném még kijavítom a csorbákat a terráriummal, környezettel, etetéssel kapcsolatban, és ha utána is váladékozik akkor viszem csak el.
Tudtok segíteni? Mit kéne tennem szerintetek? Érdemes aggódni, vagy majd kinövi, esetleg csak a fent említett környezeti hibák az orrfolyás forrása?
Előre is köszönöm! (egy új, de aggódó teknős gazdi)
Szia!
Nekem görög teknősöm van és tél elején velem is ez volt.Én erősebb lámpát vettem neki adtam vitamint is és kb 2 hét és nem volt semmi baja.De ha így sem javul vidd el állatorvoshoz.Az én tekim is annyi idős mint a tied most is itt mászkál mellettem.Jobbulást:)
Az enyém 4 éves ,de.minden nap iszik. Legyen benn neki itatós tál szerintem. Akkora hogy belemásszon,mert a kloákájan keresztül is szív fel vizet.
Igen,én is arra tippelek,és tennem is ha nálam volna ilyen gond,lámpacsere hogy melegebb legyen kicsit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!