Mennyibe kerulnek ezek?
Ha egy sargafulu ekszertekit szeretnek, akkor tudomasom szerint kell neki egy UV lampa, vizmelegito, vizszuro, kaja :D , es termeszetesen egy akvaterrarium
En ahogy szamoltam ez teknos araval egyutt 20000ft korul van. De kulon kulon mdnyibe kerultek mert lehet valamit nagyon elszamoltam.
20 000 Forintért tudsz venni valami elfogadható nagyságú használt akváriumot és mást nem. A teknős épp olyan, mint a madár. Helyre van szüksége, nem szabad erősen korlátozni a mozgását! Szeret sokat úszni. Egy kicsi teknőcnek én legalább egy 160 literes akváriumot ajánlanék, ez jó lesz egy darabig, úgy 1-2 évig, aztán növelni kéne.
Szűrű feltétlen szükséges, de NE belső szűrőt vegyél. Tapasztalatból mondom, a kereskedőknek csak az a fontos, hogy eladják, tőlük nyugodtan szenvedhet és elpusztulhat az ártatlan kis teknőc, aki az égvilágon senkinek nem ártott. Nekik csak termékek, a látszat ellenére is. Ha kicsi tekit veszel, akkor az elején elég 15-20 cm víz, ami egy 100x40x40-es 160 literes akváriumban 60-80 liter vizet jelent. A belső szűrők ugyan átforgatják ezt a mennyiségű vizet is óránként többször, de csak mechanikailag szűrnek és azt is halakra tervezve. Kezdésként én is abba a hibába estem, amibe most Te akarsz. Az ürüléket képtelen kiszűrni, illetve a teknős növéséből származó bőrdarabokat is csak 50%-os hatásfokkal szűri a vízből. Azt hiszem túlzás nélkül mondhatom, hogy teknősnek belső szűrű csak arra jó, hogy forgassa a vizet.
Neked teknőchöz külső szűrő kell, ezekben több rétegű szűrés van megvalósítva, van mechanikai szűrés kerámiagyűrűkkel, szivaccsal és biológiai szűrés különböző anyagokkal. Ez utóbbi nagyon fontos, enélkül elkerülhetetlen lesz az, hogy a teknőcöd idővel ne szedjen össze valamilyen páncél vagy egyéb betegséget. Önmagában a szűrű is meg fogja ugrani a 20 000-es határt. Számoljunk most 20 000 Ft-al.
Vízmelegítőn érdemes nem spórolni, értem ezalatt, hogy 60-80 literhez vegyél nyugodtan egy 150 W-os fűtőszálat, amihez jóval nagyobb névleges vízmennyiség van írva. Nagyobb teljesítmény miatt, jóval hamarabb felfűti a vizet, mint egy 50 W-os. Nekem az 50 W-os egész nap ment, lecserélem egy 300 W-osra és azóta alig látom menni. Ezzel hosszú távon lehet pénzt spórolni villanyszámlán keresztül. Maga a fűtőszál meg úgy 5-6000 Ft körül van, legyen 5 000 Ft.
Lámpa sem egyszerű dolog, NEM CSAK UV KELL. Mivel zárt helyiségben tartjuk őket, le kell másolni a kinti világot. Ehhez kell egy sima, normális világítást adó lámpa, ez jó ha egy 6500 kelvin színhőmérsékletű fénycső, emellé kell egy UV-B tartományban sugárzó fénycső és szintén nagyon fontos egy melegítő lámpa is, ami külön lámpatest és izzó. Árban olcsón számolva ez önmagában 30 000 Ft körül van, de FELTÉTLEN SZÜKSÉGES egy egészséges környezet kialakításához. Szóval ez 30 000 Ft.
Teknőcnek kell sziget is, ahol tud napozni, vagy veszel a boltban valami teknősszigetet, amíg kicsi, addig jó az a fajta, amit le tudsz tenni az aljzatra, ebben az esetben mindig figyeld a vízszintet, hogy ki tudjon menni. Ha gondolni akarsz nagyobb korára (magasabb vízszint), akkor érdemes önszabályzó szigetet venni vagy csinálni akár hungarocellből, bár ez elég bajos tud lenni. Elterjedt a kifőzött parafa kéreg is. Ezekhez csinálni kell valami rögzítő szerkezetet is, ha nem akarsz barkácsolni, akkor a turtle dock kifejezésre lehet találni előre elkészített kimászókat, kicsinek lehet kapni rögzítéssel együtt 3500 körül. Kell még dísznövény is, ezekben jól megtudnak kapaszkodni, levegőzni, pihenni és aludni is. Kell búvóhely is, ami szintén mémi plusz költség, legyen az egész 6 000 Ft (spórolósan).
A vizet nekünk általában klórral, ritkábban ózonnal fertőtlenítik, ez nekünk nagyon jó, de a tekiknek nagyon nem jó. Lehet venni antiklórt, ez megköti a vízben a klórt és egyéb nehézfémeket, amik szintén tudnak gondot okozni (pár forintos dolog és hosszú időre elég, ezt elhanyagoljuk ár tekintetében), de az is jó megoldás, ha első alkalommal feltöltöd az akváriumot a megfelelő szintre és úgy hagyod egy, de inkább 2 napra. A klór el fog távozni belőle. Későbbi vízcseréknél pedig a csere előtt szintén kiszeded a cserélni kívánt víz mennyiségét és hagyod pihenni.
Kaja az elején legyen olyan fagyasztott kocka, amiben van szúnyoglárva és egyéb vitaminnal feldúsított mixes valami. Ezt lehet kapni minden teknősös kereskedésben. Lehet emellé adni még sok mást is, ha az irományom végén még mindig szeretnél tekit, akkor elmesélem részletesebben is, illetve adok forrást is. Később viszont, pár hónapos korától kishalat kell neki adni kishallal. A halat egészben, mindenestül kell adni. Ezt megint csak lehet kapni kereskedésekben, fagyasztva van, szárítottat sose adj neki. Havi szinten az etetés az első pár hónapban 1 000 körül lesz a kaja, aztán ahogy nő az ár is növekedni fog, de ez nem lesz olyan vészes.
Akváriumot ha rám hallgatsz használtan veszel, nézz szét jófogáson vagy vaterán. Nekem az első akvárium egy sérült 160 literes volt, az egyik oldala félig le volt válva. Megvettem ~ 8 000 Ft-ért + hozzá sziloplasztot ~3 000-ért és megragasztottam, így 11 000 Ft-ért lett egy jó 160 literes akváriumom + megmaradt egy csomó sziloplaszt, amivel bármikor lehet javítani, ha gond van. Szóval, ha csak nem vagy gazdag mindenképp használtat javaslok. Az ilyesmi akvarisztikai termékeket nagyon erősen ár alatt lehet csak eladni.
Szóval őszeségeben ez így 71 000 Ft. DE, ne felejtsük el, hogy ez a kezdéshez jó csak, idővel nagyobb, lényegesen nagyobb hely kell, magasabb vízszint, amihez erősebb külső szűrű vagy szűrök kellenek. Illetve ebben az árban semmiből nincs tartalék, ami pedig kéne sok mindenből, mert ha valami mondjuk hétvégén romlik el, napok telhetnek el rossz körülmények között. Például péntek délután bedöglik a fűtőszál, hétfőre a teknős tüdőgyulladást kap és nem fogod tudni megakadályozni. Ez persze nem nyári 40 fokban fog megtörténni, de érted mire gondolok.
Kezdésnek, ha tényleg komolyan gondolod és nem kínozni akarod az állatot és még pénztakarékosan is akarsz gondolkodni hosszútávon, akkor úgy 100 000 - 150 000 forint közzé kalkulálj. Minél nagyobb összeget áldozol be az elején, annál tovább lesz normális az élőhelye a teknőcnek.
Magamat tudom felhozni rossz példának, én 50 000-et tettem bele az elején (a kereskedőknek hittem, mint később kiderült annyira értenek a teknős tartáshoz, mint egy átlag ember az asztrofizikához, tisztelet a kivételnek persze), azt hittem minden oké és az egyik teknőcöm azóta is beteg... Miután rájöttem hogy nem jó az élőhelyük, majdnem 300 000 forintomba került kialakítani egy újat. A régi eszközökből semmit nem tudtam használni, nulláról vettem mindent újra.
Szóval nagyon gondold meg, hogy tényleg bele akarsz-e vágni. Én is nagyon régóta akartam teknőst, de ha mindez az információ a birtokomba lett volna, nagyon valószínű, hogy nem vettem volna meg őket. Ha teknőst veszel, tud biztosítani a megfelelő életkörülményeit. Nagyon sokat rosszul tartják őket, Te ne tartozz közéjük. Ha ezek után úgy gondolod hajlandó vagy beáldozni a fentebb említett 100 000 körüli összeget és még mindig szeretnél teknőst, akkor írjál rám és tudok segíteni vagy az alábbi linken is segítenek neked elkezdeni nagy, évtizedes tapasztalattal rendelkező teknőstartók a dolgot:
Ez kötelező olvasmány teknős mellé az összes további linkjével együtt!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!