Tojást rakott a teknősöm?
Van két 4 éves teknősbékám. Egyszercsak, amikor tettem tisztába őket, vagyis a vizet megláttam, hogy egy tojás szerű tárgyat vettem bent észre. Körülbelöl 3 cm hosszú és 1 centi széles. Mi lehet, tudtommal a teknőceim lányok, szóval nem igazán állhatna fenn a tojásrakás lehetősége. A tojást a szigetük mögé tették , megigazítottam a köveket, úgy, hogy egy "zug" legyen. A tolyás közé valami trutyi lett. Két tojás volt, de az egyik törött volt, mikor megláttam.
Mit tegyek az esetleges tojással?
Szia!
Semmit, takarítsad ki az akváriumból, abból biztos, hogy nem lesz kisteknős.
A teknősök szaporításának elengedhetetlen feltétele természetesen, hogy legalább két, azonos fajtájú, de eltérő nemű ivarérett teknős legyen egy helyen.
A már ivarérett nőstény teknős időnként akkor is rak le tojást, ha nem volt párzás. Ilyen esetben rendszerint csak egy-két tojás kerül elő, és mindegyik terméketlen is lesz.
Ráadásul még esetleges párzás esetén is azzal a teknőstojással, amit az akvaterrárium vizébe tojik a teknős, ne is kisérletezzünk, felesleges erőlködés. Mire észrevesszük, addigra már lökdösik össze-vissza a vízbe, esetleg már meg is repedt, terméketlen lesz. Néha előfordul, hogy meg is eszik, főleg ha a lökdösés következtében megtörik.
Ugyanis a madarakkal (pld.: tyúktojás) ellentétben a "zigóta" a teknőstojásban nem tapad le a tojás falához. A sárgáját egy "jégzsinór" középen függesztve tartja, ami viszont igen kényes és szakadékony. Ha elszakad a "jégzsinór", és a sárgája letapad(hat) a tojás falához, abból már eleve nem lesz kisteknős!
Az ékszerteknős adott esetben csak kényszerből rakja a tojást a vízbe. A víz partján közepesen kemény, napsütötte helyen ássa el a tojásokat a földbe.
Igen, a földbe! A közhiedelemmel ellentétben az ékszerteknősök nem a homokba, hanem a tópart környéki, számára megfelelő földbe ássa el, homokba csak akkor, ha nem talál más megfelelő helyet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!