Mi baja lehet az ékszerteknősömnek? 21 éves nőstény, kb. két hete kezdődött: bágyadt volt, nem mozgott, nem evett. A legrémisztőbb, hogy "hörgött", "pukizott", buborékot fújt és hab jött a száján.
Bocsánat, nem engedett többet írni a kérdéshez, így itt folytatom:
Az orvos szerintem már rendben van, az, hogy eszik, jó jel. De a fent írt tünetekre neki sincs semmi magyarázata. Egyszerűen nem tudja, mi lehet. Angol nyelvű fórumon találtam ezt a tünetegyüttest, és az volt a konklúzió, hogy hőguta... Ugyanakkor az orvossal ezt megbeszélve arra jutottunk, hogy fizikai lehetetlenség, hogy ez a teknős hőgutát kapott, mert - bár nagyon meleg napok voltak - szobában voltak végig, vízben... Szóval azt mondta, ezt ki meri zárni.
A másik lehetőség sajnos a szívelégtelenség, de erre meg azt mondta, hogy optimistán azt gondolja, az sem lehet, mert akkor nem javult volna ennyit az állapota.
Esetlegesen légúti fertőzés lehet(ne) még, de arra sem teljesen illenek a tünetek...
Valaki járt már esetleg hasonlóan? Lenne ötlete bárkinek?
Egyrészt nincs teknősöm (ismerősömnek van és csak így rákatintottam a kérdésedre); másrészt nem vagyok orvos.
Szóval kezeld fenntartással amit írok, illetve egyébként is orovsi kezelés alatt áll a teknősöd.
Az első válaszodat amit a kérdés után írtál, még nem olvastam el és akkor gonoltam a szívelégtelenségre, utána olvastam, hogy te is említed de kizárta az orvos.
És az ok amiért írok mégis, hogy a kutyámnak szívelégtelensége van, tudom nem teknős. Csak ő is ilyen tünetet produkált - szintén orvosi kezelés alatt áll- . Bal billentyűje rosszul, zár, folyadék kerül a tüdőbe, ettől a hörgői begyulladnak, ahogy köhög hirtelen sok levegő jut a szervezetébe/belekbe és ezért "pukizik". (kutyám szed gyógyszert, kontroll, több éve, mindenki nyugi, jól van)
Mivel nálatok a szívelégtelenség kizárva, így nem lehetséges hörgőgyulladás? (az okozhat ilyen tünetet illetve az antibiotikumra/vitaminkora javulhat) - szívelégtelenségre tényleg teljesen másfajta gyógyszerek vannak -
bocsi, hogy hosszú lett
,, Tegnap este megint jött hab is,"
lehet most jön fel neki a letapadt váladék ami a gyulladást okozta
1 vagy 2. válaszoló
de én tényleg csak ötlet szinten probálok neked segíteni. Illetve remélem hamarosan teljesen meggyógyul a teknősöd!
Nagyon szépen köszönöm a válaszodat!
Én szerintem a szívelégtelenség sajnos nincsen kizárva, csak azt mondta az orvos, hogy egyelőre nem hiszi, mert javult az állapota.
Ugyanakkor, ő maga is mondta, hogy a szívelégtelenség miatti gyulladás az, ami ezeket a tüneteket okozná, tehát nem maga a szívelégtelenség, hanem az általa okozott további gond, az meg miért ne tudna javulni az antibiotikumtól!? Szóval kizárva nincs, egyelőre abban maradtunk, hogy figyelni kell.
Ma megint evésnél csinálta ezt a "hörgést". Igazából nem tudom jobban megfogalmazni, olyan hang, mintha a gyomra morogna. Arra is gondoltam, hogy gyomorprobléma, de az orvos szerint igazi nyoma annak sincs. (Meg akkor nem enne.)
Mérgezéstől is habozhatna persze, de az meg tényleg kizárva: semmi olyat nem evett, amit a többi nem kapott volna, és - hála Istennek - a másik kettőnek semmi baja.
A hörgőgyulladás simán lehet igaz, mert a tüdő/légúti gyulladások tünete is ez sajnos. Jajj, nagyon aggódom. :(
Az a baj a teknősökkel, hogy elég nehéz őket vizsgálni/kezelni.
De ne tudd meg, milyen jól esik, hogy normálisan válaszolsz, és nem azzal kezded, hogy "nem tudom, mi a baja, de a teknősöknél mindig a rossz tartás okoz mindent, úgyhogy a gazda hibája" - egyszer voltam egy magát egzotikus állat szakértőnek mondó orvosnál, akinél ez volt a köszönés. Borzasztó érzés volt... (Esküszöm, teljesen jól tartott, és amúgy tökéletesen egészséges, 21-26 éves teknőseim vannak, és az alapdolgokat, mint pl. sima megfázás, stb. ennyi idő alatt már én magam is felismerem/tudom kezelni.)
....tudna javulni az antibiotikumtól!? Azért nem tudna a gyulladás javulni tőle, mert az nem bakteriális fertőzéstől gyullad be, hanem amit írtam, hogy a folyadék felgyülemlik a tüdő hörgőiben. A problémát viszont nem baktérium okozza, szívelégtelenségnél, hanem maga a szívprobléma. A kutyám szívére szed gyógyszert , segíti a szívmunkáját így nem megy át a gyulladást okozó folyadék a hörgőkbe.
Remélem érthetően írtam, mert nem vagyok orvos.
Szóval szív eredetű gyulladásra nem jó az antibiotikum. Viszont fertőzéses hörgőgyulladásra már igen.
,, "nem tudom, mi a baja, de a teknősöknél mindig a rossz tartás okoz mindent, úgyhogy a gazda hibája" -"
Az a része mondjuk igaz, hogy nem tudom mi a baja, csak mivel bekerült a szív (illetve amég nem olvatam azt a részt, én is arra gondoltam) hátha ha ez valamennyit segít neked.
Azt viszont nem gondolnám, hogy a tartásával van baj, hát már 21 éves :) ez idő alatt csak kitapasztaltad és sikerrel, miként kell tartani, ehhez a részéhez viszont én tényleg nem értek de nem is hinném, hogy ott van hiba.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!