Kezdőoldal » Állatok » Hüllők » Mit kell enni adni egy teknősn...

Mit kell enni adni egy teknősnek és milyen gyakran? Milyen a megfelelő környezet számára?

Figyelt kérdés

Gondolkozom, hogy tartsak egyet, de nem sokat tudok róluk és mindenek előtt szeretnék felkészülni. Mik a legfontosabb tudnivalók? Mit esznek, mennyi időt töltenek vízben? Nem feltétlenül pici teknőst szeretnék, így nyugodtan írjatok többre jellemzőt is.:)

(nyugi, nem fogok mindenképpen teknőst szerezni, csak felmérem a terepet)

2022. ápr. 27. 22:11
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
93%

Ez kb. olyan, mintha azt kérdeznéd, hogy mit kell enni adni egy madárnak, és mi a megfelelő környezet számára... oké, de strucc vagy karvaly?

Szóval először legalább nagyjából el kell döntened, hogy melyik fajt akarod tartani, mert anélkül nem lehet semmilyen tanácsot adni.

2022. ápr. 27. 22:25
 2/16 A kérdező kommentje:
Néhány info a szárazföldi/víziteknősről, vagy épp kinek milyenről van infoja. Valami alapján ki is kell válasszam melyiknek tudom jobban megteremteni,amire szüksége van.:)
2022. ápr. 27. 22:31
 3/16 anonim ***** válasza:
80%

GOOGLE.

Mindenről, minden ott van.

2022. ápr. 27. 22:49
 4/16 anonim ***** válasza:
91%

Alapvetően kétfajta csoportba sorolhatóak a házilag tartható teknősök:

- víziteknősök: számukra ha lakás belterében szeretnéd tartani, akváriumot kell kialakítani, kertben tartva kerti tavat.

- fajtól függ, hogy mivel táplálkozik, de zömmel halat szoktak adni nekik, időnként növényeket is. (Erről pontos információm nincs, csak teknősös csoportban fellapátolt félmondatok, ha konkrétan víziteknőst szeretnél, nézz utána!)

- szárazföldi teknősök: számukra ha lakásban akarod tartani, terráriumot kell kialakítani, kertben tartva kifutót ( a teknős számára lekerített 3-4, az aktuális méretétől - ami ahogyan növekszik, fejlődik, változik - függő terület, amely szökésbiztosan és biztonságosan van kialakítva számára).

- fajtól függ itt is, hogy mit eszik, de átlagban vagy leveleket, gazokat (igen, ezt neked kell összeszedned a kertben/kutyapisimentes parkban) esznek vagy gyümölcsöket. A görögteknős pl. kifejezetten gazokkal, zöld levelekkel táplálkozik, gyakori hiba, hogy a számára nem megfelelő táplálékot, gyümölcsöt/zöldséget adnak nekik. És ebben nem vagyok biztos, de úgy hallottam, hogy pl. a szenes teknősök gyümölcsökkel is táplálkoznak.

Összességében a víziteknősök zömmel húsevők, a szárazföldiek pedig zömmel növényevők.

Mind az akvárium, mint a terrárium megfelelő berendezése igen drága. Szükségük van különböző lámpákra, napozási lehetőségre, megfelelő hőmérsékletre, talajra, stb. Egy szóval igen költséges kialakítani egy megfelelő környezetet számukra. Alsó hangon legalább 50 000, de ennél valószínűleg jóval több. Tehát ha erre nem tudsz ekkora összeget szánni, javaslom, hogy ne add teknőstartásra a fejed.

Egyébként kezdőknek a görögteknősöket szokták javasolni.

De mindenképpen olvass utána. Ha arra nincs energiád, hogy részletesebben utánaolvass, akkor hogy lesz arra, hogy rendszeresen gondoskodj egy kisállatról? És mivel ezek zömmel védett hüllők, nem számítanak átlagos háziállatoknak. Pl. állatkereskedésben zömmel dunsztja nincs az eladónak, hogy az adott fajt hogyan kell tartani, ezzel rengeteg kezdő állatartót vezetve félre, melynek eredménye egy szerencsétlen, egészségtelen, nem megfelelően táplált és nem megfelelő körülmények között tartott, deformált páncélú, megrövidült élettartamú, egészségtelen kis jószág.

Egy szóval légy felelős! Ha tudod biztosítani a megfelelő körülményeket, alaposan járj után! Lehetőleg tenyésztőtől vásárolj, ne állatkereskedésben! (Facebookon sok teknősös csoport van, ahol tenyésztőket is találhatsz.) Ha minderre nincs pénzed/energiád, légy felelős, és tarts teknőst!

2022. ápr. 27. 23:22
 5/16 anonim ***** válasza:
93%
* Utolsó mondatot elírtam: szóval ha nem tudod a megelelő körülményeket biztosítani, légy felelős, és NE tarts teknőst!
2022. ápr. 27. 23:24
 6/16 anonim ***** válasza:
100%

Itt egy Wikipédia cikk, ebben ki is emelik, hogy a tartása CITES engedélyhez kötött.

Legalább ezt a cikket olvasd el, mielőtt eldöntöd, hogy tudod-e biztosítani neki a megfelelő körülményeket.

[link]

2022. ápr. 27. 23:52
 7/16 A kérdező kommentje:

Nem tudom miért válaszol mindenki úgy,mintha egy mondatot nem olvastam volna magamtól. Természetesen utánanézek több felületen, de 1.találtam már ellentmondást oldalak között, 2.saját tapasztalatokat olvasni mindig hasznos.

Az eddigi érdemi válaszokat köszönöm és várom a továbbiakat,ha valakinek van hasznos információja.:)

2022. ápr. 28. 06:48
 8/16 anonim ***** válasza:
Húsevő vagy növényevő teknőst akarsz?
2022. ápr. 28. 11:25
 9/16 A kérdező kommentje:
Kevésbé meghatározó szempont.:) Nem azon múlik, de érdekelne mit eszik,ha húsevő,mit,ha növény (pár dolgot már találtam a neten,de nem hinném,hogy ennyi):)
2022. ápr. 28. 17:05
 10/16 anonim ***** válasza:
44%

Nekem egy pézsma teknősöm van (vízi) és hát igazából ilyen szárított halat/ lisztkukacot/ rákot eszik és hozzá még ilyen állat kereskedésben kapható összeálított kaját (amiben ilyen kis színes cuccok vannak).

Minden nap kap kaját, és tudom hogy nem kéne neki minden nap adni, de már rászokott, és van olyan hogy nem eszi meg, úgyhogy úgy vagyok vele, hogy ha éhes és kívánja csak tessék.

Kell neki egy terrárium (nyilván víz van benne), lámpa, köveket rakok bele, és most gondolkozom egy ilyen kereskedésben kapható cserép kimászóról. A simogatást nem szereti, azt se kifejezetten ha kivesszük a vízből. Ebből a szempontból inkább egy szárazföldi teknőst ajánlanék Neked.

2022. máj. 1. 10:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!