Hány tyúk (krédli) kell ahhoz, hogy heti 20 tojás összegyűljön? És ha télen fűtött helyen vannak, akkor is leáll a tojástermelés?
Nálunk vannak a háznál tyúkok, minden másnap tojnak tojást, ha mázlink van, naponta. Télen mondjuk minden harmadik nap, sosem áll le teljesen egy tyúk a hideg miatt, csak, ha megfagyott:)
Szóval egy fiatal, mezei piros vagy kendermagos tyúk hetente legalább 3 tojást tojik nálunk. 6-7 tyúkkal számolnék a helyedben.
Egyébként heti 20 tojást megenni teljesítmény, nekem nem menne.
Az előzőhöz hozzáteszem, hogy vannak gyenge időszakok. Nekem nincsenek tyúkjaim, de kizárólag házi tojást eszem, kettőnknek heti 70 darab elfogy.
Télen nincs gond (nem tudok róla, hogy fűteni kéne nekik :D), de kánikulában gyakran van, hogy alig kapunk tojást s az egyik évben panaszkodott is egy ismerősöm, hogy a 40 tyúk 8 tojást ad naponta, de egy hete még 1-2 volt a termelés. Ez azért elég ritka, nincs minden nyáron, de van, amikor jóval kevesebbet tojnak, mint máskor s éltem már meg olyan időszakokat, hogy a szokásos 70 tojás helyett 10-20-at kaptam, jópár héten át.
Utolsónak a fénnyel kapcsolatban annyit, hogy voltam egy helyen, ahol többezer tyúkot tartottak direkt tojások miatt.
A fényt nap közben pár órára kikapcsolták, hogy a tyúkok úgy érezzék, hogy éjszaka van, eltelt egy nap és így serkentsék őket újjabb tojás lerakásra.
A fény programozás nem azért kell, hogy több napnak gondolják a tyúkok.
A programozással azt a fokozatosan emelkedő nap hosszúságot lehet imitálni, ami tavasszal van, és ezért tojnak a tyúkok. Ősszel, télen, nem a hideg, hanem a nappalok rövidülése miatt csökken, áll le a termelés.
Tehát fűteni nem kell, esetleg extrém hidegben, és ha kevesen vannak az ólban (nem fűtik be).
Ja, még annyit, ezt kicsi háztájiban egy egyszerű 1000 Ft-os programkapcsolóval meg lehet oldani, néhány naponta néhány percet emelni kell a "nappalok hosszát"
Ha viszont kijárnak kifutóba, akkor nem biztos, hogy fog működni a dolog. De mégis, most már emléxem, működik, csak akkor nem este kell hosszabbítani, hanem reggelmindenképp.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!