Kezdőoldal » Állatok » Haszonállatok » Hogyan tudom hogy a tojás...

Hogyan tudom hogy a tojás megtermékenyített-e vagy sem?

Figyelt kérdés
Szóval, ugye a tyúk tojik tojást kakas nélkül is. Nagyanyám udvarában van vagy 20-30 tyúk,csirke és melléjük egy max kettő kakas. Az érdekelne, hogy mivel minden nap tojnak, így az összes tojás nem lehet megzermékenyített ugye? Ha nagyanyám költ, honnan tudja melyik tojást rakja a kotló alá? Mi történik, ha megtermékenyített tojást eszik az ember?

2018. szept. 24. 11:19
1 2
 1/14 Andizsuzsi ***** válasza:
77%

"mivel minden nap tojnak, így az összes tojás nem lehet megzermékenyített ugye"

De.

"honnan tudja melyik tojást rakja a kotló alá"

A tapasztalt idősek tudják, hogy hogyan kell pl lámpával megnézni, de nem szokták. A kakasok teszik a dolgukat, pár kikeletlen tojás meg nem a világ vége.

"Mi történik, ha megtermékenyített tojást eszik az ember?"

Semmi. Eddig történt veled valami?

2018. szept. 24. 11:34
 2/14 anonim ***** válasza:
0%
Onnan tudják a nagy üzemekben, hogy milyen kakas vagy tyúk lesz benne, hogy lámpával megvilágítják, a kakaaokat eladják, a tyúkokat kiekeltik. Mindegyik tojás termékeny. Bárki meglátja, hogy melyik termékeny, ahhoz kell nagyobb tudás, hogy tudd, hogy milyen nemű lesz benne.
2018. szept. 24. 12:13
 3/14 anonim ***** válasza:
41%

A tojást csak körülbelül 10 nap elteltével lehet lámpázni, és még véletlenül sem lehet ilyenkor megmondani, hogy milyen nemű lesz az állat.

Minden tojás termékeny? Ez nekem új. A tojások 10-15 százaléka nem fias!

2018. szept. 24. 20:53
 4/14 A kérdező kommentje:
Arra értettem hogy nem megtermékenyítettek, hogy a kakas gondolom nem pitél meg minden tyúkot egy nap vagy igen? xD csak van amelyik kimarad egy héten.
2018. szept. 24. 21:17
 5/14 anonim ***** válasza:
57%

A tyúk a testében több napig/hétig el tudja tárolni a kakastól kapott "csomagot".

Nem kell minden tojáshoz párosodni.

2018. szept. 24. 22:55
 6/14 anonim ***** válasza:
0%
A megtermékenyített tojásban van egy apró vérfolt, "vérrög", amit tapasztalt ember szeme meglát a tojás átvilágítása során. Abból fejlődik ki majdan a kiscsirke, azokat a tojásokat kell a kotlós alá rakni.
2018. szept. 28. 20:28
 7/14 anonim ***** válasza:

" Az utolsó párzást követően termékeny tojás fordulhat elő: tyúknál legfeljebb 32 napig

pulykánál legfeljebb 60 napig

kacsánál, illetve libánál legfeljebb 20 napig. "

innen:

[link]

2018. szept. 28. 21:49
 8/14 anonim ***** válasza:
32%

Agrármérnökként végeztem és hobbiból kikeltettem már több ezer csibét, de még olyanról nem hallottam, hogy keltetés előtt valaki biztosra meg tudja állapítani, hogy egy tojás fias vagy nem. Persze lehet hallani, hogy valaki képes ilyenre, de ha igaz lenne, akkor nagyon sok pénzért alkalmaznák az ilyen adottságú embereket, növelve a keltetés hatékonyságát, bevételét.

Meglámpázzák a tojást keltetés előtt, de csak amiatt, hogy jó helyen van a légkamra, a tojás szike (sárgája) ép, nem dupla. Szóval csak azt nézik, hogy ránézésre egészséges.

Leghamarabb az 5. napon lehet lámpázással megállapítani, hogy van-e embrió vagy nincs.

2018. szept. 28. 21:58
 9/14 anonim ***** válasza:

Nálunk úgy van, hogyha mi rakjuk alá a tojást akkor kb 10 ből 8 kel ki. De volt már kevesebb is. Az a tyúk viszont ami felmegy a padlásra a szénába lerakja a saját tojásait és beavatkozás nélkül kikölti az más, mert ott 100% os termékenység van. 10 ből 10 kikel. Néha nem is vesszük észre hol ül csak azt, hogy reggel már potyognak a padlásról a csirkék, túlélik egyébként a 3 méteres zuhanást.

A kérdésedre válaszolva: nem lehet megállapitani kell legalább egy hét, hogy lámpázni tudd.

2018. szept. 28. 22:43
 10/14 anonim ***** válasza:
32%

Ja lehet, hogy nem egyértelmű.

Az írt 5. nap (világos héjú tojásnál), vagy 7 nap az a keltetés megkezdésétől számított idő.

De ha feltöröd, akkor már kb a 3. vagy 4. napon is lehet látni, hogy van benne embrió.

2018. szept. 29. 08:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!