Bika bőr kezelése?!
Szoktunk bikát vágni, de a lenyúzott bőrt mindig eladjuk a bőrösnek, viszont a múlt hétvégi bika bőrét ill. szőrét nem adtuk el. Az lenne a kérdésem hogy a bőrt hogy kell kezelni? Csak a besózásig szoktuk csinálni a folyamatot, nem tudom mi tovább a teendő?! A nyergemre szeretném amúgy tenni illetve egy kis szőnyeget is szeretnék belőle!
Normális válaszokat várok, köszönöm!
A kikészítés nem igazán egyszerű. Házi módszerekkel még szőnyegnek is csak megalkuvásokkal alkalmas minőséget tudsz csinálni. Sajnos 30 éve nem láttam, hogyan készül, de nagy vonalakban:
Mossák
Húsolják (Spéci késsel) "kaszálják" (egy rögzített lésen húzzák a bőrt)
A képen a húsolókés és a kasza látható.
Többféle mosószerekkel mossák, szárították végül a bőrös oldalt bécsi fehérrel kezelik.
Ez a módszer egy elég törékeny kemény nagyon nehezen varható bőrt eredményezett.
Sajnos a részletek az idő homályába vesztek. Ami biztos, hogy nagy fizikai erőt igényelt (Az ázott nehéz bőrrel való munka), és nagyon erős szagokkal járt.
Mi is szoktunk bikát vágni, szürke bikákat, és nagyon szerettem volna az egyiknek a bőrét megtartani.
Mivel egy ilyen bőr hatalmas, és van vagy 30-40 kg a súlya, először gondoltam, nyúlbőrrel próbálkozom. Kb. ezt a receptet követtem:
És nem sikerült. Nem volt konkrétan dögszagú a bőr, de nagyon kellemetlen szaga volt, és hiába minden, megkeményedett, töredezett.
Én elvittem egy szép bikának a bőrét bőröshöz, és megcsináltattam. Ez kb. 10-12 éve volt, és azóta is szép a bőr, puha, nem hullik a szőre. Pedig szőnyegnek használom, tehát taposva van.
Annyit mondott a bőrös, hogy azonnal sózzuk le, és a lehető leghamarabb vigyük el hozzá. Ha késel a sózással, vagy nem elégséges, akkor állítólag a szőre ki fog hullani. Mi még a vágás napján vittük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!