Kezdőoldal » Állatok » Haszonállatok » Bika bőr kezelése?!

Bika bőr kezelése?!

Figyelt kérdés

Szoktunk bikát vágni, de a lenyúzott bőrt mindig eladjuk a bőrösnek, viszont a múlt hétvégi bika bőrét ill. szőrét nem adtuk el. Az lenne a kérdésem hogy a bőrt hogy kell kezelni? Csak a besózásig szoktuk csinálni a folyamatot, nem tudom mi tovább a teendő?! A nyergemre szeretném amúgy tenni illetve egy kis szőnyeget is szeretnék belőle!

Normális válaszokat várok, köszönöm!

2017. nov. 13. 21:12
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

A kikészítés nem igazán egyszerű. Házi módszerekkel még szőnyegnek is csak megalkuvásokkal alkalmas minőséget tudsz csinálni. Sajnos 30 éve nem láttam, hogyan készül, de nagy vonalakban:

Mossák

Húsolják (Spéci késsel) "kaszálják" (egy rögzített lésen húzzák a bőrt)

[link]

A képen a húsolókés és a kasza látható.

Többféle mosószerekkel mossák, szárították végül a bőrös oldalt bécsi fehérrel kezelik.

Ez a módszer egy elég törékeny kemény nagyon nehezen varható bőrt eredményezett.

Sajnos a részletek az idő homályába vesztek. Ami biztos, hogy nagy fizikai erőt igényelt (Az ázott nehéz bőrrel való munka), és nagyon erős szagokkal járt.

2017. nov. 13. 21:27
 2/4 anonim ***** válasza:

Mi is szoktunk bikát vágni, szürke bikákat, és nagyon szerettem volna az egyiknek a bőrét megtartani.

Mivel egy ilyen bőr hatalmas, és van vagy 30-40 kg a súlya, először gondoltam, nyúlbőrrel próbálkozom. Kb. ezt a receptet követtem:

[link]

És nem sikerült. Nem volt konkrétan dögszagú a bőr, de nagyon kellemetlen szaga volt, és hiába minden, megkeményedett, töredezett.

Én elvittem egy szép bikának a bőrét bőröshöz, és megcsináltattam. Ez kb. 10-12 éve volt, és azóta is szép a bőr, puha, nem hullik a szőre. Pedig szőnyegnek használom, tehát taposva van.

Annyit mondott a bőrös, hogy azonnal sózzuk le, és a lehető leghamarabb vigyük el hozzá. Ha késel a sózással, vagy nem elégséges, akkor állítólag a szőre ki fog hullani. Mi még a vágás napján vittük.

2017. nov. 14. 07:15
 3/4 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat! A sózás megtörtént csak az a baj hogy a közelünkben nincs olyan ember aki ezzel foglalkozna... kísérletezek akkor:)
2017. nov. 14. 15:23
 4/4 anonim ***** válasza:
Bocs de ez undorító amúgy hogy ne offoljak vidd el a bőröshöz az megcsinálja. Tiszteld meg azzal az állatot hogy ha már levágtad és elvetted az életét akkor jól bánsz a maradványaival és nem megcsúfítva a kukába végzi
2017. dec. 25. 20:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!