Miért kelnek rosszul a pulyka tojások a keltetőben?
A kispulyka benne van a tojásban, csak beledöglik.
50 tojásból kb. 7-10 kel csak ki. Mi miatt lehet?
Köszönöm a válaszokat!
Ugyanazok a pulyka igényei keltetéskor, mint a tyúknak?
Erre nem emlékszem sajnos. De ha a keltetési körülmények azonosak is a két fajnál, akkor is vannak különbségek. Emlékeim szerint a pulykacsibék sokkal gyengébbek, igénylik, hogy "lesegítsd" róluk a héjat. Bujtatáskor emeld meg a páratartalmat, akár 70%-ig is. Amelyik kivágott, de nem bújt ki, arról a belső hártya sértetlenül hagyásával pergesd le óvatosan körben egy csíkban a meszes héjat, permetezd le langyos vízzel és tedd vissza. Ha így sem jön elő, akkor amúgy sem maradna életben, mert gyenge.
Én éppen így jártam a gyöngyöscsibékkel, mert ott a kisebb tojás héja még keményebb is. A többség az aktív segítségemmel tud csak kikelni, nagyon magas páratartalomnál. Érdemes egy páratartalom mérőt beszerezni.
Ezt találtam neked:
"A pulykatojás kezelése és tárolása, előkészítése azonos a tyúktojáséval. A pulykaembrió nagyon érzékeny a túlfűtésre. Elfogadható eredményű a kelés állandó 37,5 °C-on. A bújtatóba a 25. napon kell átrakni a tojásokat. A 26. naptól 70-80 % relatív páratartalmat kell biztosítani. A bújtatóba rakást követően 60 óra elteltével megindul a kelés és a 28. napon befejeződik. A naposállatokat akkor célszerű leszedni, ha a tojások 80 %-ából kikelt a pulykapipe, és az állomány nagy része felszáradt. Lámpázni a 10., a 21. napon vagy a bújtatóba rakáskor tanácsos."
Tehát ha nem állítható a hőfok a keltetődön, akkor felejtős az a gép.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!