Nőstény (emse) vagy kan disznót jobb vágásra, húsdisznónak nevelni?
Figyelt kérdés
Úgy hallottam hogy a kant ki kell herélni mert büdös, de akkor meg elhízik és nem olyan jó a szalonnája, tepertyűje. Ezt a gyakorlatban is tapasztaltam, a tavalyelőtti emsének sokkal jobb volt a szalonnája mint a mostani kannak. Szerintetek alapos a gyanúm hogy jobb lett volna emsét nevelni?2017. febr. 5. 10:21
1/7 anonim válasza:
Kikell herélni és úgy meghizlalni. De a szalonnának az a lényege , úgy van szalonna hogy ha meghizik egy állat. De jó a nőstény is ha hizlaljátok.
2/7 anonim válasza:
Nekem a dédimamám mindig azt mondta, hogy "a kan több, a koca jobb". Szinte mindig koca volt a hízónk. Nálunk is azt tartják, hogy jobb a húsa.
Az a baj a kocával, hogy amikor ivarzik (búg, görög stb.) akkor sok köztük rosszul eszik, izgatott, csak járkál ide-oda, és akár 10-20 kilókat lefogyhat. Illetve, amikor pont rajta van az ivarzás, állítólag nem olyan jó a húsa, és akkor nem szokták levágni. Nem tudom, hogy ez tényleg igaz-e, mifelénk így mondják, s ezért soha nem vágtunk olyankor.
3/7 anonim válasza:
Nem tudom ki mondta neked hogy a hízott jószágnak nem jó a szalonnája, de ez hülyeség. Pont a hízott jószágnak jó a szalonnája.
4/7 nemcso válasza:
Általában a herélt disznó (ártány) nő gyorsabban. Az meg nem igaz, hogy a hízott ártány bármely része rosszabb lenne más disznóénál. Csak nem mindegy, hogy mivel van hízlalva. Kukorica, árpa, borsó megfelelő keverékével szépen nö a jószág.
5/7 A kérdező kommentje:
Ugyanazzal volt etetve, kukoricaliszttel, mint az előző. Az emsének szép és finom szalonnája lett, füstölés után olyan szép "szalonnaszínű" halvány barnás enyhén üveges kinézetű. Az ideinek viszont majdnem fehér maradt a színe, és harapásra is olyan mintha faggyú lenne nem is szalonna. Ez az ártány. A idei tepertyű is olyan lett mint a gumi, rugózik harapásra, míg a tavalyi olyan poronyó lett.
2017. febr. 5. 19:28
6/7 nemcso válasza:
Szerintem azzal a példánnyal volt probléma. Nálunk a levágott disznók kb. 90%-a ártány, de semmi minőségi gond nincs az emsékhez képest.
7/7 A kérdező kommentje:
Köszi mindenkinek!
2017. febr. 6. 16:29
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!