A tyúkoknak meg a kacsáknak az árpa, vagy a búza a jobb takarmány kukorica mellett?
és mi a különbség kettő között, melyik miért jó? Csak azért, mert nem tudok dönteni, az árpa olcsóbb viszont a búza az megszokott.
Előre is köszönöm az építő válaszokat ;)
"Gabonafélék
A kukorica a legkedvezõbb energiahordozó baromfitakarmány. Tápanyagtartalma legnagyobb a gabonafélék között. Alacsony fehérjetartalma (9-10 %) igen hiányos lizinben. A kukorica nemcsak kiváló energiabázis, ezenkívül egyéb elõnyei is jelentkeznek. A sárga kukorica kitûnõ xantofill forrás; ez az anyag tetszetõssé teszi a vágócsirke bõrét és a tojás sárgáját. A pigmentek egy része átalakulhat A-vitaminná, hozzájárulhat az állatok vitaminellátásához. A kukorica 4 % zsírtartalma esszenciális zsírsavakban igen gazdag, 50 %-a a növekedéshez, tojásrakáshoz nélkülözhetetlen linolsav.
A baromfifélék tápjában a kukoricát, a kortól és a hasznosítási iránytól függõen 40-70 %-ban szerepeltethetjük. Többnyire darált formában, keverékben adjuk, de kifejlett állatokkal szemesen is etethetõ. Darált állapotban hosszabb ideig nem tárolható, kesernyéssé válik.
Takarmánybúza. A második legfontosabb gabonaféle. Fehérjetartalma viszont jóval nagyobb a kukoriváénál, 12-14 %, a gabonafélék közül a legmagasabb. A búza fehérjének aminosav összetétele hiányos, fõleg lizinben, metioninban és triptofánban. Szénhidrát tartalmának emészthetõségét kismértékben rontják a pentozánok. Jobb emészthetõsége érdekében, újabban pentazonáz enzim-kiegészítést alkalmaznak. Baromfitápokban 30-50 %-ban adagolható, jó hizlaló takarmány. Egyoldalú etetése - hiányos linolsav- tartalma miatt - rontja a tojástermelést, csökkenti a megtojt tojások tömegét.
Az árpa rosttartalma nagyobb, aminosav összetétele kedvezõbb, mint a kukoricáé és a búzáé. Szénhidrát tartalmának nehezebb emészthetõségét a roston kívül a béta- glükánok okozzák, melyek viszkózus anyagukkal az enzimeket semlegesítik. Baromfitápokban 20 %-os arányig javasolható. A víziszárnyasok (lúd, kacsa) 3-4 hetes kor után az árpa szénhidrát-tartalmát jobban emésztik, mint a csirke.
A zab nagy rost- és alacsony energiatartalma miatt hizlalásban nem alkalmazható. Fehérjetartalma biológiailag a gabonák közül a legértékesebb. Zsírja esszenciális zsírsavakban gazdag. A zab tenyészállatok takarmányozásában elõnyös, az ivari életet serkenti. Általában szemesen etetik. Fiatal állatnak csak finomra darálva célszerû adni, mert durva rostos szerkezete a táplálóanyagok emésztését rontja.
A tritikálé az árpával közel egyenértékû takarmány. Fehérjében, lizinben, metioninban annál kissé gazdagabb, biológiai értéke a búzáéhoz hasonló. Baromfitápokban csak kis mennyiségben, 10-20 %-ban keverhetõ.
A cirok energiában gazdag, a kukorica után a legjobban értékesíti a baromfi . A kukorica helyettesítésére a legalkalmasabb gabonaféle. Fehérjetartalma a kukoricáénál nagyobb, de limitáló aminosavakban szintén hiányos. Baromfitápokban darálva 30-50 %-ban szerepeltethetõ. Színezõ anyagot nem tartalmaz és linolsav-tartalma is elmarad a kukoricáétól.
A kendermag a tollazatot fényesíti. Vedlés idején kedvezõ hatású.
Olajos magvak
Napraforgó. A fehérje biológiai értéke kedvezõ, lizin kivételével a többi esszenciális aminosavat megfelelõ mennyiségben tartalmazza. Antinutritív anyagoktól mentes, így közvetlenül hasznosítható takarmányozásra. Ásványianyag és vitamin-tartalma jól kiegyensúlyozott. Energiában szegényebb, mint a szójadara. A tojótyúkok, tenyészbaromfik takarmányában 10-15 %-ban is hasznosíthatjuk. A napraforgómagot tyúkokkal, kifejlett pulykával, gyöngytyúkkal, víziszárnyasokkal szemes formában is etethetjük. Tudjuk, hogy a tojástermelést és a tollfejlõdést elõnyösen befolyásolja.
A repcemag Fehérjetartalma lizinben szegény. Broiler tápokban 5-10 %-ban szerepeltethetõ lizin- és energia- kiegészítés esetén. A barnahéjú tojást termelõ tyúkokkal ne etessük, mert a tojások hal-ízûek lesznek. A teljes repcemag mint energia és esszenciális zsírsav forrás a broiler tápokban 3-5 %-ban használható fel.
A hüvelyes magvak közül a csillagfürt fehérjében és aminosavakban a leggazdagabb, a fehérje biológiai értékében a szójával vetekszik. Csak az édes csillagfürt alkalmas baromfi-takarmányozásban. A szójadara jelentõs részét (50-70%-át) baromfitápokban csillagfürttel kiválthatjuk.
A borsó közepes fehérjetartalmú, baromfi számára nehezen emészthetõ takarmány, takarmánykeverékekben legfeljebb 5-6%-ban szerepeltethetõ. Dugító hatású takarmány. Elsõsorban hízóállatokkal etessük, mert kedvezõen befolyásolhatja a hús minõségét.
A hüvelyes magvak etetése esetén néhány százalék állati fehérjetakarmányt is etessünk, vagy szintetikus aminosav kiegészítésrõl gondoskodjunk, mert a hüvelyesek aminosav- összetétele hiányos.
Takarmánykiegészítõk
A takarmánykiegészítõk közé tartoznak az ásványi anyagok, nyomelemek, vitaminok, amelyeket többnyire premix, komplett premix, szuperpremix formában hoznak forgalomba..
Ásványianyag- kiegészítõk a Ca, P, Na, Cl pótló anyagok. A kalcium ellátásra a takarmánymeszet (CaCo3) vagy futort alkalmaznak. A takarmánymész csak 37-40% kalciumot tartalmaz, ezért több mint kétszeres mennyiséget kell belõle felhasználni a kalcium pótlására. A foszfor és kalcium kiegészítésére a MCP (monokalcium-foszfát: 26,6% foszfor, 16,9% kalciumtartalmú), a DCP (dikalcium-foszfát: 18% foszfor, 23,3% kalcium tartalmú), illetve ÁP-17 (21% Ca, 17% P tartalmú) készítményeket használnak. A Na és Cl pótlására a konyhasót alkalmazzák.
Nyomelem- és vitamin- kiegészítõk a speciális baromfi premixek. A takarmánygyártók a különféle baromfifajok, eltérõ korú és hasznosítású állományai részére forgalmaznak nyomelemeket, vitaminokat és gyógyszereket tartalmazó, 0,5 % felhasználású egységes premixeket. Újabban fõleg a tápban 3,5-5 %-ban felhasználandó, makroelemeket (kalcium, foszfor, só), esetleg aminosavakat is tartalmazó komplett premixeket hoznak forgalomba. A szuperpremixek (5-10%-ban a tápban). még fehérjetakarmányokat is tartalmazhatnak. A komplett premixek könnyebben bekeverhetõk a tápba, ezért elsõsorban ezek használatát javasoljuk. A tyúkfaj esetében hús és tojástermelésre alkalmas fajták és hibridek részre külön-külön gyártanak premixeket. A kortól függõen is kezdetben indító, majd nevelõ és végül befejezõ premixet alkalmaznak. A tojótyúkok részére a termelési szinttõl függõen eltérõ összetételû premixeket javasolnak.
A vitamin kiegészítõ készítmények egyes vitaminokat, vagy komplett, a baromfi számára nélkülözhetetlen vitaminokat tartalmazzák porított, vagy folyékony állapotban. Elõzõ esetben a takarmányba, utóbbiban az ivóvízbe keverjük.
A Phylasol Combi, a Jolovit B, a Tetravit Combi, a Vitasol Combi készítmények az összes nélkülözhetetlen vitamint tartalmazzák. A Vitasol-E és a Tetraselen-E az E- vitamin, a Tetracolin a B-vitaminok pótlására alkalmas."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!