Hány tyúkot és hány kakast vegyünk mik az arányok?
Én úgy tudom hogy 6-8 tyúkhoz kell egy kakas ha az a cél hogy szaporítsátok őket. Nem tudom hogy mennyi tyúkot akartok venni, mekkora hely van nekik és mi a konkrét tervetek, de tapasztalatom szerint nem túl jó ha több kakas van együtt egy helyen a tyúkjaikkal mert könnyen összekaphatnak, verekedhetnek akár ki is nyírhatják egymást, nagyon ritka amikor tyúkok közt több kakas is elfér egymással.
Én mindig így jártam amikor keltetésnél lett 3 kakasom a 25 tyúkomhoz, akkor amikor már kezdtek fejlődni és már jó kifejlett kakasok voltak akkor mindig közéjük kellett csapni mert összeverekedtek. Legutóbb 2 kakasom volt 18 tyúkra ő velük nem volt gond kivételesen, nem bántották egymást viszont az egyik néha volt hogy bántotta az egyik tyúkot olyan szinten hogy sajnos le kellett vágjam a tyúkot, de akkor a kakas is le lett vágva pont ezért mert elég agresszív volt. Ha külön külön részre akarjátok őket tenni akkor kevés gond lesz hogy összekap a két kakas, de jobb azért ezekre odafigyelni.
Én úgy tudom, 8-10 tyúkhoz elegendő 1 kakas.
Tehát ha közben vágod a tyúkot vasárnapi ebédhez, időnként a kakasok közül is vágni kell, különben "kicsi lesz a hárem" egy idő után.
Szegény kakas!
Minden nap 15 tyúkot... szép teljesítmény! :)))
Ez kakas függő.
Egyébként ha fias tojáshoz kellenek, akkor a legfontosabb az arány, ha nem akartok keltetni, akkor pedig inkább több tyúk legyen, mint kevesebb.
Ha fias tojás kell:
Annyi tyúkot tegyetek a kakashoz, amennyit meg tud dolgozni. Dísztyúkoknál általában 2-3-4 tyúk van 1 kakashoz, kettőshasznosításúaknál (paraszt, háztáji) általában 7-8-9 kell egy kakas alá.
Előfordul, hogy a kakas aktívabb az átlagnál, ha elkezd hullani a tyúkok hátáról a toll, akkor még kell tyúkot venni.
Ha nem kell fias tojás:
Annyi tyúkot kell egy kakas alá tenni, hogy ne dolgozza le a hátukról a tollat. Itt is az a minimum arány, amit fentebb írtam.
Mindkét esetben kakasfüggő a dolog, hogy mennyire agresszívan tolja a fajfenntartó szerepet :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!