Helo mindenkinek van egy 5 honapos kan disznom le szeretnem vagni nem fog erzodni rajta a husan a kan szag?
Sertések ivartalanítása, kasztrálás
A kanszag az ivarérett sertések húsának főzésekor felszabaduló szag, amelyet az arra érzékenyebb emberek „büdösnek” találhatnak. A kanszag jelentősen leronthatja a sertéshús élvezeti értékét. Mivel más fajok esetében hasonló szag nem jelentkezik, a sertés ágazatnak különös figyelmet kell fordítania a probléma kezelésére. A jellegzetes szagot két vegyület, az androsztenon (hím feromon; a herékben termelődik) és a szkatol (aminosav bomlástermék; a vastagbél baktériumai termelik) okozza. Ezek a kanok ivarérése során a zsírszövetben halmozódik fel. A kanszag kialakulása a hímek ivarérettségének idejére tehető. A kanszag megszüntetésének legelterjedtebb módszere a malackori fizikai ivartalanítás (kasztrálás, herélés), melynek legkedvezőbb időpontja a 12-15. életnap között van.
forrás:digtális tankönyvtár
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!