Melyik tyúk fajta tojik legalább 3-4 éven keresztül megbízhatóan, viszonylagosan jó intenzitással? Amiben gondolkodom: őshonos magyar tyúk kendermagos, fogoly színű, plymouth rock, amarock, ambrock.
Azért nem egyezik a szakirodalom a valósággal, mert a valóságban kb ezerféle tartási, takarmányozási mód van, persze hogy máshogy teljesítenek a tyúkok. Nem mindegy, hogy világítasz-e nekik, mennyire van télen hideg az ólban, mennyit mozognak, hányan vannak, milyen sűrűen, stb.
Nekem pl szabadon vannak több 1000 nm-en, legelnek, kapirgálnak, magot is kapnak (az utóbbi fél évben főleg búza/kukorica/napraforgó keverékét) meg a tojáshéjat visszaadom nekik összetörve. Sima nagyüzemi ketrec-szökevények, az a vörös tojóhibrid, aztán van itáliai, azok nagyon jól tojnak, meg ezeknek a leszármazottai egy sárga magyar kakastól.
Én ha a helyedben lennék, akkor magyar tyúkban gondolkoznék (akár kopasznyakúban is, mert a kopasznyakúság génje pl együtt öröklődik a jó tojáshozammal) meg itáliaiban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!