Háztáji tartásba milyen tejelő szarvasmarhafajtákat javasoltok?
Háromoldalú beálló lenne a karámban, de rendszeresen lennének legelőn is. Fontos, hogy jól bírják téli hideget. Én eddig ezekre a fajtákra gondoltam: magyartarka, kárpáti borzderes.
A válaszokat előre is köszönöm!
A magyar tarkát javaslom, igazi háztáji fajta, amit egy időben "központi döntés" alapján elkezdtek átkeresztezni ezzel a macskajancsival, jól tönkretéve a kiváló MT állományt. A keze tört volna el, aki aláírta az ukázt!
A borzderesről nincs tapasztalatom.
-állattenyésztő-
Én úgy gondolnám, hogy háztájira az ember azért tart tehenet, mert szeretne, pici túrót, pici sajtot, esetleg vajat, miegymást. Ehhez, az akár 8% tej nekem ideálisnak tűnik.
Ezen felül lehet, hogy a bikaborjának nincs ára, de ha én ismételten háztájinak tartom nem is a bikaborjak eladásából óhajtok meggazdagodni.
De nem vitatkozom az urakkal, biztos vagyok benne, hogy nagyobb tapasztalattal rendelkeznek a témában, én csupán próbáltam racionálisan gondolkodni.
Ismét 3. vagyok. A tehenek ideális száma attól függ, mekkora a család és mennyi tejet termelnek a böccék. :) De szerintem, ha nem akarsz komoly mennyiségeket eladni és nem 20-fős a család, akkor egy, max két tehénnél több nem kell.
Nekünk amikor volt egy kis MT tehénkénk, akkor napi 6 litert fejtem el tőle, a többit meghagytuk a bocinak. Amikor a boci megnőtt olyan 120 kg-ra, őt eladtuk, vettünk két újszülöttet, azokat is ugyan így szoptatta (éjjel együtt voltak a tehénnel, nappal külön, este elfejtem amit akartam, a többi a bociké), és még egy negyediket is felnevelt, miközben már 5 hónapos vemhes volt a következővel.
Amióta nincs tehén (köldöksérve volt, kizáródott, le kellett vágni szegényt), azóta 3 kecskét fejek, az szezonban bőven ellátja a családot (tavasztól őszig), most akarok majd még 1-2 db-ot beállítani, hogy talán sikerül úgy fedeztetni őket, hogy nagyjából folyamatosan legyen tej - pl két anyát októberben fedezett be a bak, a harmadikat meg pár napja - ennek örülök, mert elvileg akkor ő 3 hónappal tovább fog tejelni, és csak 1-2 hónapunk lesz tejmentes. :)
Ha szereted a sokféleséget, akkor vegyél egy ilyet, egy olyat, a teheneknek kb mindegy, hogy vöröstarkák vagy egyszínű barnák. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!