Marhatenyésztők! Igaz az, hogy belföldi fogyasztásra csak a selejtes marha kerül?
Én nem sarkítanám le ennyire a dolgot.
Tény, hogy az élelmiszer iparban nincs eldobandó dolog, az utolsó szőrszálig mindent felhasználnak, tehát nincs selejt max visszadaráljuk egy másik termékbe, vagy feldolgozzuk újra, a szép árú természetesen megy a kurrens vevőnek de ebből van Magyarországon is kereslet, nincs már az, hogy valami nyugatra megy valami meg keletre, van jó, közepes, meg sz.r, csak tőled függ, hogy melyiket veszed meg.
Miért lenne selejt, ha fogyasztásra alkalmas?
Mindenki oda ad el, ahol többet adnak érte.
A konkrét kérdésre nem tudok válaszolni, de ismerősünk veje az 5 legnagyobb déligyümölcs-importőr között van, tőle tudjuk: 1. osztályú terméket nem nagyon szoktak behozni, mert nincs megfelelő fizetőképes kereslet. 1. osztályú néven a kinti 2. osztály hozzák.
Egy-két exkluzív bolt számára szoktak behozni valódi 1. osztályút is, azokat osztályon felüli, luxus minőség, vagy ilyen jelzőkkel illetik.
Meg mikor vágóhídon dolgoztam anno, akkoriban nem a minőségi állatokat, hanem a minőségi húsokat vitték ki. Tehát itt történt a vágás, és az olcsóbb húsrészek maradtak nálunk.
Törökország annyiban más, hogy muzulmán hívők nem fogyaszthatnak hitetlen által megölt állatot. Ez nem feltétlenül kötődik minőséghez. Meg ott sem "annyira" hívő mindenki, ahogy nálunk sem.
(Vagy 20 éve laktak nálunk muszlim sakterek albérletben, akkor szedtem fel némi alapismeretet, amit nemzetközi szavakkal meg mutogatva lehetett.)
Van benne igazság. Minőségi marhahúst, a másfél éves, 550-650 kilogrammos hízóbika ad, ami bizony a mai marhahús árak mellett húzós lenne a magyar keresetekhez, viszont a marhahúst bőven fogyasztó országok, jól megfizetik.
Így adja magát,hogy a standard belföldi pultokba a selejtezett tehenek, üszők húsa kerül, ami nem "selejt"áru, csak egy gyengébb minőséget képvisel az előbbihez képest.
A különbség? Gyakorló állattenyésztőként, és a konyhaművészet iránt érdeklődőként volt szerencsém megkóstolni a minőségi marhahúst is, a különbség egy szóval:"zongorázható!"
550-650 kg?
Ezt furcsának tartom.
Igaz, a mai dolgokkal már nem vagyok tisztában, de mikor mi foglalkoztunk húsbikákkal, talán 350 kg-os volt a legnagyobb, amit eladtunk. Pedig efölött már ha csak ránéz a gazda, már attól hízik egy kilót, tehát lehet valami oka, hogy mégis ilyen kisebb súlyban vitték olyan drágán.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!