Ti világítotok a tyúkokra? Kb 6 hónaposokra mikortól kell világítani és meddig?
A tyúk világítási program nélkül is tojik! Valamennyit.
Azonban télen, sokáig, magas szinten termeltetni, csak ennek segítségével lehet.
Háztájiban is megoldható, egy energiatakarékos izzó, és egy kétezer forintos kapcsolóóra segítségével.
24 hetes jércék lassan kezdenek tojni.
Ha akarsz vele bajlódni a következőket javaslom:
-kezdj világítani, úgy, hogy a napi természetes fényt egészítsd ki heti egy-másfél órával, max. félórás léptékben, addig, amíg eléred a 24-ből a 18 órás "világost". Utána ezt tartsd. Meg fogsz lepődni a termelés mennyiségén, és egyenletességén. Gyorsabban ne emeld a fényt, mert akkor az állat elkotlásra hajlamos.
Természetesen a fénnyel együtt gondoskodni kell a szakszerű, fehérjedús takarmányozásról, mészpótlásról, megfelelő ivóvízről, száraz alomról. de ez már egy másik történet.
-állattenyésztő-
Köszi a tanácsokat! Én mondjuk azt olvastam mindenhol hogy 15-16 óránál ne legyen több a világos órák száma.
Mikorra kell állítani a lekapcsolást? Az ólban sötét van, nem lesz zavar ha hirtelen sötét lesz?
Én így számolnék:
Jelenleg kb. 6.30-tól, 16.30 ig van természetes fény, ez tíz óra. Ezt egészíteném ki, vagy reggel, vagy este. Ha zárt helyen (sötétben) tartod, akkor telibe világíts, úgy, hogy a "sötét" időszak éjszakára essen.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!