Miért nem akarnak kotlani a tyúkok? Hogy vegyem rá őket?
Vannak trükkök a kotlás előidézésére, a legalapvetőbbek:
legyen egy olyan hely, amit a tyúk biztonságosnak ítél, kellően árnyékos, sötétebb, rejtett helyeket szeretik. Nekem a betonkeverőbe ült el a minap az egyik.
észre kell venni mikor áll neki, mert némelyik rövidebb időt kotlik csak, ha nem kerül alá tojás (vagy ha kerül néha akkor is). Én olyan 5 napot szoktam várni ha kotlik (tyotyorog, sietősen kapkodva megy enni, és egész nap ücsörög a kiválasztott helyén, ha közelítesz hozzá felborzolja a tollait, és fenyegető (jellegű) hangot ad ki) utána egybe berakom alá a kívánt mennyiségű tojást
legyen szalma ahova beülhet. Előszeretettel "fészkelnek" bele.
A műtojás segíthet, még olykor a hibrideket is rá tudja venni a kotlásra, de nem törvényszerű. Nézd ki azt a helyet, ahova tojni szoktak, és pakolj bele tojást úgy, hogy 10-11 legyen benne. Ha szerencséd van, akkor rövid idő alatt előjön egyik tyúkodban az ösztön.
Első tyúkjaim letojt hibridek voltak 15-en. Egyszerre állt neki 3 kotlani 1 fészken.
Nagyobb gond, hogy ha valahol kint kotlik el, akkor nehéz rávenni, hogy bent maradjon a tojásokkal egy róka- és egyéb kártevőmentes helyen.
Ja igen, ha több tojásrakó helyed van, akkor mindbe rakhatsz több tojást.
Viszont a keltetett (valahány nap óta ült rajta tyúk) tojás már nem ehető, tehát arra érdemes figyelni, hogy a többiek ne tojjanak mellé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!