Nyulak tartására alkalmas dobozt hogy tudok csinálni?
Nekünk 2 méter hosszú, akác villanypásztor-karóból van a váz, két emeletnyi ketreccel (elférne alulra egy harmadik is, de nálunk kell a hely a növendékeknek, majd lejjebb leírom hogyan). 5 oldalról OSB-lap, illetve maradék laminált padló van (utóbbi csak padlóként), elől az ajtó ponthegesztett rács, léckereten (csirkeháló volt eredetileg, azt megették). Fémlapot nem tennék alájuk. Eleinte le szoktuk kezelni az OSB-t olyan sárga nyúlós valamivel, ami a házfelújításból maradt, a kádhoz vettük, amolyan vízszigetelő, víztaszító cucc. Az nagyon jól működött egészen addig amíg egy kaparós anya nem költözött be. Amúgy a sime kezeletlen OSB is elég sokáig kitart, ha rendesen van almozva, nem tocsog a pisiben, talán 2-évente kell cserélni.
Fontos, hogy ne legyen küszöb a ketreceken, mert akkor nehezebb kitrágyázni (én vasvillával benyúlok, kiveszem a nagyját, a maradékot meg spaklival belekotrom egy lapátba). Nálunk az egész első oldal nyitható, azaz két ajtó van, így könnyű megfogni a nyulakat és a tisztítás is egyszerűbb, mintha csak egy ajtó lenne és kanyarodva kellene benyúlni.
Viszonylag nagy, kényelmes ketrecek vannak, 1,5 méter széles, 65 cm magas, 80 cm mély - így a nagytestű anya bőven elfér a 6-7 kisnyúllal akár 2-2,5 hónapig is.
Választás után meg ivar szerint különválasztva mennek le a növendékek egy-egy "kifutóba". Az meg úgy néz ki, hogy a 3 db dupla ketreces "szekrény" áll sorban egymás mellett, kicsit megemelve (most épp téglákon), alattuk meg a két növendéknevelde. Azoknak betonozott a padlója, elöl deszkafal, rajta ajtó. Kicsit macerás kitrágyázni (be kell bújni a szekrény alá), de egy kapa vagy gereblye tökéletesen megfelel a célnak. Mérete kb 1,2 méter mély, csípőig ér a magassága, és az egész istállón át ér, azaz a hossza kb 4,5 méter, ez van kettéosztva. Amikor új lakók érkeznek, akkor pár óráig van némi kergetőzés, de nagy verekedések nem szoktak lenni, csak néha a bakoknál, akkor meg kiveszem a balhézót, és vagy magánzárka, vagy - ha már elég nagy - tepsi a sorsa.
Én ezt az oldalt javaslom ötlet merítéshez:
Tovább javasolnám, hogy külön szekrény legyen a fialtatóknak,a hizlalásra szánt nyulaknak.
"..hát szerintem olyamindegy nekik abban a 2-3 hónapban, meg eddig évszázadokon át kibírták és nem panaszkodtak..."
Szóval neked tök mindegy, hogy a nyulaid szenvednek-e vagy nem, csak az a fontos, hogy minél gyorsabban meghízzanak. Gratulálok, nagyon sok empátia van benned. Igazából te is beköltözhetsz egy ilyen ketrecbe, arra a kis időre még kibírod. Kívánom, hogy következő életedben hízónyúl legyél, és lehetőleg drótrácson kelljen állnod egész életedben térdig a saját fekáliádban.
"De a legjobb, ha környezetbarát almot használsz alájuk."
Mocskos állatkínzó vagyok...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!