Szeretnék állatokat tartani, de nem értek hozzá. Mit és hogyan érdemes?
Én úgy tudom,h a marha rengeteget eszik, szerintem kevés lenne az a terület legelőnek, ami neked van. De ha fejegetni akarsz, tarts kecskét egészséges a teje és a maradékból tudsz sajtot csinálni és drága pénzért eladni :)
A másik válaszadót kérdezném,h az akkora nyájnak, amit leírtál, nem kicsi a terület?
szerintem baromfit tarts az első évben, ha azzal bírsz törődni, tudod biztosítani számára a takarmányt, akkor kezd csaj nagyobb állat tartásába.
gondold meg, ha dolgozni jársz, hogy oldod meg? vagy ha buliba akarsz menni? egy tehén nem úgy van, reggel kiengeded, este behajtod és megfejed... télre is biztosítani kell neki a takarmányt, hogy oldod meg, hogy mindig legyen széna és siló?
egy városi el se tudja képzelni, milyen nehéz az állattartás...
Amit mindenképpen javaslok: elsőnek csak kisállatot, abból is csak pár darabot. 2-3 anyanyúl, ha van a környéken valaki akinek van bakja és kölcsönadja, akkor ennyi anyához nem érdemes bakot tartani. A nyúl a legjobb kishaszonállat szerintem: gyorsan szaporodik, gyorsan nő, kevés hely kell neki, csendes, problémamentes. Könnyű levágni, semleges a húsa, telitalálat állat!
Aztán mondjuk 8-10 tyúk, nekem szuperül beváltak a nagyüzemi ketrec-szökevények, remekül alkalmazkodnak a kapirgálós életformához. Persze egy kakas sem árt, meg 1-2 hústípusú tyúk, kotlósnak (nekem egy orpingtonom van, remekül bevált). Ha van terület legelni, akkor érdemes egy gúnárt és 1-2 tojó libát vagy ugyanígy némakacsát beszerezni, azok is jól kotlanak, a némakacsa szapora is.
tehenet első nekifutásra semmiképpen (drága a beszerzése és az állatorvosi költsége is, ha baj van), inkább egy kecskét. A fejés ISZONYÚ NAGY KÖTÖTTSÉG! Mindenképpen gondold végig, napi kétszer ideális esetben kb ugyan akkor meg kell fejni. Malacot igen, egy-két db első nekifutásra, nekünk a kecskével-birkával együtt van egy 3000 nm-es részen, kint turkál, falevelet, szénát eszik, meg persze napi egyszer egy kis darát meg konyhai maradékot. Mangalica keverék. Birkát nem javaslom, hacsak nem imádjátok a birkahúst. Mondjuk a kameruni törpejuh ebből a szempontból kakukktojás, mi most vágtunk le egy kosbárányt, semmi (!) birkaszaga nincs, valóban az őzhúshoz hasonlít a legjobban. És ezt a fajtát még nyírni sem kell.
Aztán szerezz be néhány jó szakkönyvet, nekem pl ez az egyik kedvencem:
Érdemes körülnézni a környéken hol lehet szénát-szalmát, takarmányt beszerezni, esetleg a szomszédok odaadják-e a telküket kaszálni, stb.
Mindenesetre elég nagy elkötelezettség, arra készülj fel.
Én is szívesen segítek konkrét kérdésekben is. Írj bátran. Ha elhatároztad magad, akkor vágj bele, én imádom, a gyerekek is, van hogy percekig csak ülünkk a pajtában és nézzük őket. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!