Kezdőoldal » Állatok » Haszonállatok » Kacsatojás miért nem olyan...

Kacsatojás miért nem olyan elterjedt mint a tyúktojás?

Figyelt kérdés
Vagy libatojás
aug. 23. 20:53
 1/6 anonim válasza:
9%
Mert nem lehet megenni.
aug. 23. 20:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
85%
Mert nagyon magas a szalmonellafertőzés esélye.
aug. 23. 21:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

A pulykatojásról tudom, hogy azért nem olyan elterjedt mert zsírosabb (?) és a pulyka egészen egyszerűen nem tojik annyiszor, emiatt nem kifizetődő. A húsa miatt tartják… De ismerek olyanokat akik a tojás miatt tartják és szertik.


Lehet a kacsánál is hasonlók az okok.

aug. 23. 21:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
94%
Nagyobb pórusok vannak a héján, mint a tyúktojásnak, emiatt a Salmonella könnyebben be tud jutni magába a tojásba.
aug. 23. 21:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

"Míg a tyúktojás héján előforduló szalmonellafajok egyike sem tud átfertőzni az emberre, addig a kacsáknál az emberre veszélyes szalmonellafajok (például Salmonella enteritidis, Salmonella typhi murium) tekinthetők általánosnak. Ráadásul ott van a kacsatojás másik nagy problémája: a héja. Noha jóval vastagabb a tyúktojásénál, a pórusai tágabbak, így a légcseréje 10-szer nagyobb a tyúktojásénál, ami megkönnyíti a szalmonellabaktériumok bejutását a tojásba.


Persze a szalmonella hetven fok felett elpusztul, tehát megfelelően intenzív és elég ideig tartó hőkezelés esetén semmi bajunk nem lesz a kacsatojástól. Ez viszont két dolgot jelent: le kell mondanunk a lágy tojásról és a tükörtojásról (a tökéletes lágy tojást adó, 63,5 fokos vízfürdőben való elkészítésről már nem is beszélve), illetve, mivel lehetetlen minden gasztroblogger mellé egy tojásügyi felügyelőt állítani (bár a bürokráciára oly igen fogékony apparátus valószínűleg örömmel kidolgozna egy akciótervet erre is), inkább betiltották a kacsatojás élelmiszercélú forgalmazását.


Mondjuk a nyáron menetrendszerűen jelentkező egy-két kacsatojás miatti szalmonellafertőzésről szóló hírek ismeretében egyszerűbb tiltani, mint azt várni, hogy az emberek betartsák a kacsatojás készítésére vonatkozó egészségügyi követelményeket."


Forrás: [link]

aug. 23. 21:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:
86%
A tyúktojást sokkal gazdaságosabb előállítani. Még a legjobban tojó kacsafajták sem érnek a házi tyúk tojástermelő képességének a nyomába.
aug. 24. 08:31
Hasznos számodra ez a válasz?

További kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!