Kacsatojás miért nem olyan elterjedt mint a tyúktojás?
A pulykatojásról tudom, hogy azért nem olyan elterjedt mert zsírosabb (?) és a pulyka egészen egyszerűen nem tojik annyiszor, emiatt nem kifizetődő. A húsa miatt tartják… De ismerek olyanokat akik a tojás miatt tartják és szertik.
Lehet a kacsánál is hasonlók az okok.
"Míg a tyúktojás héján előforduló szalmonellafajok egyike sem tud átfertőzni az emberre, addig a kacsáknál az emberre veszélyes szalmonellafajok (például Salmonella enteritidis, Salmonella typhi murium) tekinthetők általánosnak. Ráadásul ott van a kacsatojás másik nagy problémája: a héja. Noha jóval vastagabb a tyúktojásénál, a pórusai tágabbak, így a légcseréje 10-szer nagyobb a tyúktojásénál, ami megkönnyíti a szalmonellabaktériumok bejutását a tojásba.
Persze a szalmonella hetven fok felett elpusztul, tehát megfelelően intenzív és elég ideig tartó hőkezelés esetén semmi bajunk nem lesz a kacsatojástól. Ez viszont két dolgot jelent: le kell mondanunk a lágy tojásról és a tükörtojásról (a tökéletes lágy tojást adó, 63,5 fokos vízfürdőben való elkészítésről már nem is beszélve), illetve, mivel lehetetlen minden gasztroblogger mellé egy tojásügyi felügyelőt állítani (bár a bürokráciára oly igen fogékony apparátus valószínűleg örömmel kidolgozna egy akciótervet erre is), inkább betiltották a kacsatojás élelmiszercélú forgalmazását.
Mondjuk a nyáron menetrendszerűen jelentkező egy-két kacsatojás miatti szalmonellafertőzésről szóló hírek ismeretében egyszerűbb tiltani, mint azt várni, hogy az emberek betartsák a kacsatojás készítésére vonatkozó egészségügyi követelményeket."
Forrás: [link]
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!