Madárinfluenza lehet?
Ma reggel, mikor mentem kiengedni az ólból a tyúkokat (sima házi ), az egyik nem akart kijönni, nagyon sokáig bent maradt az ólban.
Aztán mikor kijött, elbújt, nem is nagyon evett, ivott. A feneke nagyon lóg neki, és volt egy véres tojás a tojóban.
Korábban (kb fél éve) már volt egy tyúkom, aki elpusztult, valami a begyével volt. Viszont utána semmi baja nem lett a többi tyúkomnak.
Most délután pedig még egy tyúk "rosszul lett", beült a tojóba és egész estig ott is maradt. Furcsa, rekedt, ziháló hangot ad ki, mikor levegőt vesz.
Lehetséges, hogy madárinfluenza? Nagyon remélem, hogy nem...
Köszönöm!
Nem tudom, de mivel haszonállat, elkülöníteném, és az első lehetséges alkalommal levágnám... viszont a húsát ilyen esetben nem enném meg, és másnak sem adnám oda (ingyen sem, pénzért meg főleg nem)...
Nem tudsz ugyanis mivel védekezni, ha ebből valakinek egészségi problémája lesz, és szerintem a hőkezelés (merthogy főzve, vagy sütve eszi mindenki a csirkét, ugye?) nem oldja meg feltétlen az ilyen kérdést, ha az van,amit a kérdésedben írtál...
Ha pedig felüti a fejét az egész állományban, akkor mindet vágni kell, és nem azért, hogy levesbe, kajába kerüljön, hanem mert fertőzés miatt muszáj kényszervágni...
Én ilyennel nem játszanék...
Ha reggelre elpusztul, és több is tünetes,(akár napok múlva is!) köteles vagy a hatósági állatorvost értesíteni. A többiről majd ő tájékoztat, ingyenes, és ha az, valami kis kárpótlást is kaphatsz. Vagy ha nem tudod ki a hatósági, egy állatorvost, és ő majd megmondja kit keress.
A madárinfluenza a kötelezően jelentendő kategóriába tartozik. Mivel nem csak a saját, de a környék összes baromfiját veszélyezteted, továbbá a vadmadarakat is. Ne vedd félvállról. Amúgy hőkezelés hatására a vírus elpusztul, de a biztonság kedvéért a tojást se egyétek, míg ki nincs zárva! (Föleg ne nyersen!)
Köszönöm a válaszokat.
Közben utána olvastam a tüneteknek, hálisten nem madárinfluenza volt, hanem valami más. Tovább keresem.
Amúgy érdekes ez a madárinfluenza hisztéria is.
Étdekes lenne, ha az embereknél is így járnának el.
Ezaz.
Koronavírusos lett valaki a faluban?
Akkor 2000 embert megölünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!