Nagyon sokan foglalkoznak juh tenyésztéssel és kíváncsi vagyok hogy mennyi haszon van egy juhon. Szerintetek mennyi?
A birkahúst szerintem kevesebben eszik manapság, mint mondjuk 50 éve, és a sajt-túróból is nagyságrendekkel kevesebb fogy. A gyapjú (a természetesség "divatja" miatt) keresett, de Magyarországon nem igazán van kiépített háttere a gyapjúfeldolgozásnak (összehasonlítva mondjuk Ausztráliával vagy írországgal). Aki tehát juhokat tenyészt, annak elsősorban az exportra kell(ene) gondolnia, ami azért nem olyan, hogy "jaj, hát csak felhívok egy számot".
Lehet, hogy rosszul látom a helyzetet.
De, ha te, kérdező, látsz egy csomó embert, akik birkát tenyésztenek, azoktól megkérdezhetnéd, hogy hogyan dolgozzák fel a gyapjút, a tejet (ha van), és a húst (ha vágnak is). Azt nem illik megkérdezni, hogy mennyi a hasznuk, de ha a beszélgetésből kiderül, hogy főállásban csinálják és az udvaron ott áll három terepjáró meg két BMW, és a házuk nem is ház, hanem kastély, akkor talán érdemes neked is belevágni.
Igen, most jó ára van a báránynak, 1500 körül mozog.
A juhtartók döntő többsége a bárányokból realizálják a hasznukat.
Gyapjú legtöbb helyen csak hulladék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!