Csibe keltetésről mit kell tudni?
Sziasztok!
A csibéket,hogyan kell keltetni?
-hány fokon?
-mennyi idő?
A kelés után azt tudom,hogy dobozba kell őket rakni,és lámpával világítani őket..és ebben az állapotban mivel kell őket etetni?Válaszokat köszönöm.
Nagyjabol 38 fokon kell keltetni, 65% paratartalom mellett, amit novelni kell majd a keltetes vege fele. 21 napig tart, es minden nap kell forgatni a tojasokat.
Amikor kikelnek a kicsik, indito tapot vagy kukoricadarat kell nekik adni, fott tojast is lehet hozzakeverni kesobb, vagott zolddel.
Olvasgass a neten sokat, nagyon klassz hobbi. :)
Nagyon röviden.
37,8 °C az első 16 napban, utána fél fokkal kevesebb 18. napig.
18. napon és addig 55%-os páratartalom, utána 70%
első három napban és utolsó három napban nincs forgatás, közte napi kétszer, ugyanazon vonalon oda-vissza, (nem körbe körbe!)
első három napon nincs hűtés, utána 5 perc naponta, majd 10-14 nap környékétől 10-10 perc, majd 16-17. 15-15 perc, majd 18. naptól 20 perc hűtés.
7. és 14. napon lámpázás, és az el nem indult, vagy megakadt tojásokat ki kell dobni.
A kikelt kiscsibéket hagyni kell megszáradni a keltetőben, utána infra, vagy meleg lámpa alá rakni, első nap nem kell enniük, utána főtttojás és indító táp, később kukoricadarával bővítve.
Legyen helyük szétterülni, hogyha melegük van.
Rengeteg leírás van a neten, azokat érdemes bújni, én is onnan tanultam, hétvégén fognak kelni az idei fiatalok.
A gépi keltetésről kiválóan leírtak neked mindent!
Születésem óta foglalkozom baromfikkal. Sosem keltettem géppel, mert rengeteg macera... Ráadásul a géppel kikelt csibék lámpázása sem kevés pénz...
Azt ajánlom neked, szerezz be valamilyen törpe tyúkot meg egy kakast. Kiváló kotlók! Kikelti még a betonon is a csibéket!!
Nekem egyszer egy hátul felejtett tálban keltette ki az összes csibét😂
Hidd el! Jobban jársz a természetes keltetéssel! Tized annyi gondod nem lesz velük, mert a kotló - az anyjuk - megóvja őket a hidegtől (nem kell a drága lámpával szórakoznod...), megtanítja őket az evésre is, és gyakorlatilag csak enned kell majd adni nekik, más dolgod nem lesz!
Meg olyan aranyosak, amikor a kotló vonul, kapirgál a kiscsibéivel!🙂
Ne vesződj a gépi keltetéssel! Csak vesződés!
Vegyél egy törpepárt, és 1 - 2 hónapon belül el is fog kotlani!
Sok sikert!🙂
Még annyit hozzátennék, hogy úgy kotlanak el a leghamarabb, ha nem szeded ki alóluk a tojást, amit odatojtak.
Ha bármi kérdésed van, szívesen segítek!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!