Neonjaim nem úsznak szépen rajban, mi lehet a baj?
Két napja hoztam egy 10 fős neonrajt az akváriumba. Először nyilván riadtak voltak, így nem gondoltam furcsának a viselkedésüket. Mostanra azonban gondolom le kellett volna higgadniuk és normálisan viselkedni. Ezzel szemben nem egészen úgy tesznek. Rajban állnak, együtt, de nemigen mozognak az akváriumban, nem úszkálnak szépen egybefüggően, inkább csak egy-egy nyugis helyen pihennek együtt. Enni is bátortalanul esznek csak. Ez miért lehet? Vagy még mindig megszokhatják?
Néhány infó az akváriumról:
-200 literes
-külső-belső szűrés
-dúsan növényesített, főleg árnyékoló növényekből így nem tűzi őket a fény
-heti 30% vízcsere, évek óta megy az akvárium
-lakói: négy vitorláshal (növendékek), két rózsás díszmárna (maradványok a rajból, több évesek), egy rojtosúszójú hal, négy pakisztáni díszcsík, két anci és a 10 újdonsült neon
A halakkal kapcsolatban is szívesen meghallgatok véleményeket, raknátok-e hozzá vagy vennétek-e el belőle, és ha igen milyeneket és mennyit. A rózsásokat nem akarnám kiegészíteni már és elajándékozni se szeretném, régen megvannak a szívemhez nőttek és nem találtam még olyan helyet, ahol tudom hogy megfelelő körülmények lennének nekik, kereskedésbe meg nem adom be.
Egészen pontosan Paracheirodon innesi? celsius, keménység?
Még adj időt nekik, jó eséllyel ennyi a történet. Színezheted/savasíthatod a vizüket, az egész állomány számára sem lenne idegen, vasfa, tebang, tölgylevél, égertoboz etc., segít nekik.
Magam részéről a kifejlett vitorlásoknak a 200ast keveslem a jövőre nézve.
23-24 fokon igyekszem tartani a hőmérsékletet, de így nyáron olykor felszökik, bár náluk ez most nem számít, mert eddig a nagy melegeknél még nem voltak itt, most meg tartós ez a hőmérséklet.
Vasfa és szőlőtőke van bent, így kicsit teás a víz. A vitorlásokban lehet hogy igazad van, de ha kialakulnak párok van módom szeparálni az esetlegesen "kiutált" példányokat.
Sziasztok, elnézést kérek, egy kicsit belekotyognék, illetve lenne némileg idevágó kérdésem. Nekem 180 literen van 25db neonom, 4db corydorassal és 3db ancival. Így, egyedüli vízközti fajként természetesnek tartottam, hogy "övék a világ", nem annyira zárt a raj, ezért azon gondolkoztam, hogy esetleg ha egy merőben elütő pontylazac fajt berakok még melléjük, talán a kettő szeparálódik egymástól, és szebben együtt maradnak.
Hülyeség, hagyjam békén így a közösséget?:D Ja, az ancikból, ha nagyobbak lesznek, lehet, hogy elajándékozok egyet, a coryknak még mindenképp teszek be 3-4 havert:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!