Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Miért "bomlanak szét" a halaim?

Coremaster kérdése:

Miért "bomlanak szét" a halaim?

Figyelt kérdés

Olyan mintha szétmarta volna valami a halak uszonyait (guppik -két fajta- , algázók, és fekete/narancs vmi lazacfélék). Péncélos harcsák és bettáknak láthatóan semmi bajuk.

Horvátból van homok (kb. 10százaléka) ill. rendes bolti (ez kb. 5x750g). Kövek szintén pár kisebb horvátból, 1 nagy bolti. Ami nem bolti azt "főztem", és mindent átmostam nem is egyszer. Remélem ennyi info így hirtelen elég, ha kell még akkor írom. Ötletek/javaslatok?

2010. júl. 9. 09:47
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
0%
nincs a vízben egy kis sósav? :D
2010. júl. 9. 09:51
 2/12 anonim ***** válasza:

Mindegyik halad uszonya szakadt vagy csak a guppiké?

A guppik ugyanis folyamatosan harcolnak, főleg a nőstények miatt, ezért mindig párban kell tartani őket! Ha több a hím akkor balhé van--> megtépik a másik uszonyát

2010. júl. 9. 09:56
 3/12 A kérdező kommentje:

Sósav nincs. :)

Guppiké mindegyiké tépett, többié nem volt az, akkor ha a guppik egymást tették tönkre akkor a többi fajta halnak mi volt a gond? 6 halam van már csak a 12böl. :( Szépen egyesével veszítettem el, este még megvannak, reggel már homokon fekszenek.

2010. júl. 9. 10:11
 4/12 anonim ***** válasza:

nekem voltak anno vitorláshalaim és azt mondta a doki hogy ez betegség... úgy néztek ki mintha lerohadt volna az uszonyuk.

kaptak gyógyszer a vízbe, de nem használt..

azóta nem tartok halat.hiába csináltam mindent a szakkönyv szerint, nem nekem való.

2010. júl. 9. 10:17
 5/12 anonim ***** válasza:
Ez egyszerű, ott a válasz a kérdésben. A betták agresszívek lehetnek más halakkal szemben és tépik az uszonyaikat. A házmesterek el tudnak bújni és nincs nagy lebernyeges uszonyuk amit jól el tudna kapni, így azoknak nincs bajuk.
2010. júl. 9. 11:10
 6/12 A kérdező kommentje:
Én is gondoltam erre, de ugye nem mindegyik halon voltak látható nyomok. Egyszer nem láttam h bármelyik hallal is agresszívek lennének, sőt a két betta inkább bújdosik kavics v kagyló alá. Ami most feltűnt h két hal is "leült" az akvárium aljára, mint tegnap este az egyik guppi (reggelre meg is halt :( )
2010. júl. 9. 11:58
 7/12 anonim ***** válasza:

Nem a betták a hibásak, azt észre vetted volna.

Úszórothadás

Az úszórothadás gombabetegség, amelyet az Ichthyophonus hoferi nevű moszatgomba okoz.

A beteg hal farokúszóje lehullik, a többi úszója kirojtosodik. Testén fekélyek, duzzanatok jelentkeznek.

Úszása bizonytalanná, imbolygóvá válik.

Főleg az elhanyagolt, eliszaposodott, túletetett akváriumokban jelentkezik.

A betegség kialakulásának oka lehet még a gyenge minőségű, vitaminhiányos táplálékkal való etetés, úszócsipkedés más halak által, háló okozta sérülés, vagy ijedtségből, stresszhelyzetből fakadó sérülés, aranyhalaknál a külső teleltetés.

Főleg az erősen pigmentált és a hosszú, lebegő úszója halak és a legyengült példányok hajlamosak az úszórothadásra.

Tünetek:

- duzzanatok a testen

- felpöndörödő, szakadozott, rövid, vagy hiányzó úszók

Kezelés:

Alapos akvárium takarítás! Használható gyógyszerek a SERA baktopur, valamint a Parakill és az Aquafuran együttes alkalmazása.

2010. júl. 9. 12:48
 8/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm válaszokat, holnap beszerzem ezeket és meglátjuk mi lesz. Új vagyok akváriumozók között de nem érzékeltem egyik dolgot se, h hanyag lennék v bármi. Szűrő megy folyamatosan +auto fütő 24-25között, levegöztető nappal, fény pedig közel 10órát. Sera guppy gran-nal etettem öket és annyit amennyit a boltban mondtak. Na de 1x meglátom mi lesz, még1x thx.
2010. júl. 9. 13:45
 9/12 anonim ***** válasza:
Előző vagyok. Elhiszem, hogy jót akartál és próbálkozol, az akvarisztika nem egyszerű hobbi, előfordulnak az ilyenek. Szerintem a homok lehetett a hibás, simán behozhatott valami parazitát, gombát. A lényeg, hogy ne keseredj el, mert ha megtanulsz mindent, néhány kudarc után sok örömöd lesz a halakban. Én is több halpusztulás után lettem "tapasztalt" akvarista.
2010. júl. 9. 15:27
 10/12 anonim ***** válasza:
A Betták biztos nem! Tapasztalatom szerint inkább a Bettákat kell félteni más halaktól főleg a hímeket, mert nagy uszonyaik miatt alulmaradnak a harcban egy fürgébb csipkedő hallal szemben. Mint az előttem lévő válaszadó mondta uszonyrohadás lehet. Nézz utána a googleba hogy miként lehet kezelni ezt a betegséget.
2010. júl. 9. 15:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!