Pickup belső szűrő miért csinálta ezt? Víz ph értéke mitől változott meg? Bővebben lent.
Üdvözlet mindenkinek!
4 hónapja indítottam el Eheim aquastar 54 Literes LED-es akváriumomat. Benne a következő halak vannak: 2 páncélos harcsa, 4 felnőtt + 4 kis platti, 2 szívóharcsa. Nem túl sok növény beültetve + némi dekor.
2-3 hetente végeztem 30%-os részleges vízcserét, egész eddig csapvízből.
JBL EasyTest 6 in 1 tesztcsíkkal nézegettem mindig a víz tulajdonságait és rendben is voltak egészen a legutóbbi vízcseréig, azaz múlt szombatig.
Akkor ugyanis 50-50%-ban csapvíz-RO víz kombinációval végzem el a cserét. Ezt azért csináltam, mert 8 napja vettem a 2 db szívóharcsát, akiknek túl kemény a tatabányai csapvíz.
Cserét követő napon végeztem egy tesztet, és a víz ph értéke 9 fölé tolódott! :( Miközben az eddigi 4 hónap alatt mindig 7-8 között volt!
Az első kérdésem, hogy mi okozhatta a ph ilyen mértékű eltolódását?
A legutóbbi vízcseréhez tartozik a másik kérdésem is, miszerint a csere alkalmával a pickup szűrőt is kitakarítottam, mert már nagyon koszos volt. A szivacsot csak kinyomkodtam. Az akváriumba való visszahelyezés és bekapcsolás után azonban a még benne maradt koszt visszanyomta az akváriumba! :(
Erre irányul a második kérdésem: hogyan kerülhettem volna el ezt a szörnyűséget?
Nem tudom, hogy emiatt, vagy a ph növekedése miatt, esetleg valamilyen fertőzéstől, de sajnos másnapra meghalt 1 felnőtt platti és 1 szívóharcsa is. :( Igaz, a platti már a vízcsere előtti napokban is elég passzív volt.
Kérem, aki tud, segítsen/okosítson! :)
Köszönöm a tanácsokat mindkettőtöknek!
A kórokozó behatárolásában hátha segíthet a következő:
5 haláleset volt összesen: 1 oto, 2 cory, 2 platti
Az oto egy héttel érkezése után ment el, előjel nélkül.
A 2 Corynál ugyanaz volt a tünet: először csak nehezen lélegzik, mintha "zihálna", majd egyensúlyi zavarok, végül már csak az oldalára fordulva próbál lélegezni, majd megfullad. Hasonló fulladásos tünetet (nehéz, sűrű légzést) produkált az egyik platti.
A másik platti halála eltérő volt: hirtelen lefogyott, de még pár hétig mozgékony volt, evett is. Az utolsó napon néha őrült módon elkezdett cikázni az akvában!
Összesen 8 platti maradt, ebből 2 felnőtt és 6 kicsi (pár hete még született a meglévők mellé 2).
Látszik, hogy nagyon nagy szaktudással rendelkezel és ezt meg is osztod velem, amit köszönök!
De ha végigveszem a 3 lehetőséget:
1. a parakill megöli a jó bacikat a szűrőben + nem biztos, hogy segít -> a halak meghalnak.
2. Itt az nem világos, hogy a szűrő fejegység átveheti a most akvában lévő szűrő szerepét bejáratás nélkül? Mivel a kivett szűrőben így is maradna kórokozó, a halak valószínűleg meghalnak.
3. Az itt született kishalakat nem veszik át az üzletben, ráadásul az összes nagy eséllyel fertőzött.
A leírt lehetőségek alapján kimondható, hogy az összes halam halálra van ítélve. A biztos gondolom az lenne, ha az összes növényt, szűrőanyagot, díszt és talajt kidobnám, hiszen minden fertőzött.
Ha újrakezdeném az egészet mindent betartva, min. 2 hetes karanténozással, akkor is megvan az esélye, hogy valamilyen betegség csak 1 hónap múlva jön ki a halakon. Akkor meg megint jön a sorozatos pusztulás.
Ez már félig off, de nagyon el vagyok keseredve, és mérges vagyok, hogy nekem miért nem sikerül, ami másnak évek óta megy probléma nélkül? :(
Nem olvastam újra az egészet de ha jól értem nem invázióról van szó, egyszerre csak egy hal beteg, rohadt gyorsan végez vele egyesével. Ha tévedtem bocs!
Ez nem gomba, nem baktérium ez egy többsejtű féreg vagy rákféle. Pontytetű ilyen hatékony gyilkos de az legalább 3mm-es igaz teljesen átlátszó.
Évekkel ezelőtt jártam ugyanígy, a legelső tünetre kihalásztam a halakat, különböző módszerrel sem tudtam megmenteni egyiket sem, végül mind kihalásztam, csoportokra osztottam őket. kb egy hónap múlva visszaraktam a tünetmentes csoportokat és megszünt. A jó hír hogy a többsejtű paraziták préda nélkül éhenvesznek pár hét alatt. Az akvábam ne kezeld az ilyeneket, többet kibírnak a vegyszerekből mint a halak!
Alapos leírás, egy járványügyi nyomozó megirigyelné…
„A leírt lehetőségek alapján kimondható, hogy az összes halam halálra van ítélve.” ezek a semmiből jövő pusztulások nem szoktak happyenddel végződni, gyakran még akkor is kicsi a kezelések hatásfoka, ha ismerik a kórokozót, a halak kezelése igen nehéz ügy, nemcsak egy állatot, az egész közeget kezeled, egy réztartalmú (és a legtöbb az) gyógyszer nem válogat, az éltető flórát is tizedeli. Van néhány gyakran felmerülő probléma, ami ma már nem okoz fejtörést (darakór, úszórothadás etc…), de ez a kisebbség.
Példának okáért a hasvízkórról ezt írják: „Hasonló tüneteket okoz a vesék, a szív és a máj elégtelen működése is. Ezek is létrejöhetnek fertőzés következtében, de akár mérgezéstől is, például egy korábbi gyógyszer túladagolásától.” és ezt kezelni kéne...
ami a parazitákat illeti, a külső élősködők (féreg, pióca, tetű) rendre jól megfigyelhető, ösztönből jövő dörgölőzéssel járnak, gyakran látható méretűek. A belsők leginkább a bélrendszerből indulnak ki (lásd hexamita) és egysejtűek, tehát a fogyás meg a fehéres, áttetsző trágya a tünetek között szokott lenni.
„A biztos gondolom az lenne, ha az összes növényt, szűrőanyagot, díszt és talajt kidobnám, hiszen minden fertőzött.” nem egészen a növényeknél a neomagnol tabletta bevethető, a többit le lehet forrázni. Két heti megfigyelés alatt a viselkedési rendellenességek, külső eltérések kiderülnek, elsősorban az lenne a lényeg, hogy a már meglévő problémák előjöjjenek. Természetesen később is elkaphat jószerivel bármit, amennyiben nem oké a nitrifikáció, a társítás, vízkémia. De ezek az elsődlegesek, egyben a prevenció maga. Ha az otoknál van karantén, akkor jó eséllyel abban pusztul el szegény pára.
„szűrő fejegység átveheti” nem veszi át, csak forgat, napok kérdése, a lényeg az élőflóra megőrzése a kezelés utánra.
„ami másnak évek óta megy probléma nélkül?” azért ezt ne gondold, az élőlények beszerzése egy mezei „szakkereskedésből” a legveszélyesebb manőver, zsákbacica és ruszkirulett egyszerre, mindenki belefut, vajh az üzletekben a halak hány %a pusztul el?...
Bocs, előjött még egy kérdés.
Múlt héten kiszedtem az egyik dekort, mert vastagon algás volt. Kifőztem ecetes vízben, nagy nehezen lekapartam az algát róla, lemostam. Ezután kitettem a napra száradni, de még mindig éreztem az ecetet rajta. Ezért újra kifőztem sima csapvízben, majd hagytam is ázni 1 napot. Ma reggelre megszáradt, de így néz ki:
Szerinted mik ezek a fehér foltok? Penész? Mindenesetre nem mertem visszatenni ebben az állapotában.
A Neptunt azért ajánlottam mert kis akváról van szó és habár híg a lötty, de arra jó, hogy némi reakciót kiváltson, így kiderül, hogy az egyéb feltételek adottak-é.
A linkeltek töményebb tápok, nyilván hosszabb távon nem éri meg a neptun kis fioláit venni. A dennerle emelt áras cuccokat dob piacra, annyival nem tud többet, a profito lágyabb vízbe ideális, amennyiben pl. RO víz rendelkezésre áll.
Ahhoz, hogy a növényzetbe életet lehelj, a tápon kívül a fény alapvetés a lágy(abb) víz előny. Tételezzük föl, hogy a fény elég néhány kevésbé hisztis fajnak, akkor ennyi hal mellé egy TF Planter + TF Macro kombót érdemes lehet kipróbálni, magyar termékek, a gyártótól tanácsot is tudsz kérni ellentétben a fenti kettővel.
Penész? Min szaporodott volna el egy gombafaj? Szerintem a száradást követő vízkőmaradványok a résekben és/vagy a vájatokból nem tudtad az elhalt algát kikaparni és kifehéredett. Ha természetesebb faanyagot választasz dekornak az még előnyösebb.
Tény, hogy nem szép ezekkel a fehér foltokkal a dísz. Az elhalt alga, vagy vízkő nem gond? Visszarakhatom az akvába így?
Neptun növénytápsót sikerült szereznem a helyi üzletből. A leírás alapján 4 hetente 10 ml-t kell csöpögtetni. Nem lenne jobb minden vízcsere alkalmával (hetente) 5 ml-t?
Csak mert mióta nem növénytápozok, elkezdtek sárgulni a l. laevigaetumok levelei és a h. polysperma is elkezdett fonnyadni - érezhető a hiány. Szóval elméletben működik a növénytáp.
Kis kitérő: ma világosodtam meg, hogy a 2 corym bizony nem törpe volt! A kereskedésben az albínóhoz ez volt a leírás:
Kifejlett méret: 6-7 cm
Minimum helyigény: 80 liter (!!!)
Indításkor a plattik kiválasztása után a kereskedő beszélt rá mindkettőre, ráadásul egyesével vettük őket! Akár van fertőzés az akvámban, akár nincs, a 2 meghalt corynak itt nem volt jó helye. Sem az egyedüllét, sem a rendelkezésre álló hely nem tett jót nekik. :(
Visszateheted, ha ragaszkodsz hozzá.
Minél kisebb a tápozások közt eltelt idő, annál jobb.
Így van, ez az űrméret a törpe coryké.
Ne várjak tovább, és menjen egy parakill kezelés?
A tervem, hogy a szűrőt kiveszem és járatom addig másik edényben.
Viszont sosem csináltam még parakill kezelést. Jó lesz a neptunos leírás szerint?
Megemelem a vízhőt 29 fokosra, halak nem kapnak enni, parakillt beöntöm, majd 3 nap múlva 30%-os vízcsere.
Elég ez az egyszeri parakill beöntés és vízcsere? Ezután mehet vissza a szűrő?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!