Világítás erőssége az akváriumba?
Gyárilag nincs fényterelő?
Hát... csodát ne várj ettől se. Klasszikusan a legárnyéktűrőbb növények élnek meg ezalatt, fényterelő ide vagy oda.
Fénycsőből jó a daylight. Igazából csak plusz fényforrás jelentene érdemi különbséget.
" ha jól tudom az max 25W hatásra tudja feltolni"
Ezt rosszul tudod. A 15 watt az 15 watt. Fényterelő nélkül több megy kárba, azzal kevesebb.
Terelőre olyan +tizenpár %ot szoktak volt mondani, a 25w értéket erős túlbecslésnek érzem.
Ha ez daylight akkor ugye 4700K körüli, a meleg fehér 2500-3000K még rosszabb, mert nincs benn elég kék spektrum. Ha más csövet akarsz kipróbálni, akkor a 865ös fényszín számú (ez inkább a hideg fehérhez áll közelebb) lenne a legjobb, de nagy változást nem hozna. Ami érdemit hozna az plusz egy cső lenne. Amúgy néhány fajnak terelőzve már elég lesz.
Á, ez egy villanyszerelőnek nem munka, hacsak ismerősöd nincs aki szabadidejében megcsinálja.
Inkább részletes leírásokra keress rá, sokan bővítették már + 1 csővel a gyári tetőt.
De ledből is létezik már elég erős fajta, a legerősebbekkel érdemes próbálkozni, nem ilyen dekorációs leddel, hanem amit önálló világításra is ajánlanak.
Azok merev alu sínen vannak, hogy legyen elég hőleadásuk.
Viszont gyári tetősnél, ha nincs klímád a lakásban, akkor nyáron problémás lehet a vízhőfok.
Nekem 240-es akváriumnál, mikor beraktam a harmadik T5-ös csövet, akkor esténként már jéggel kellett hűtenem a vízet, pedig "csak" 28 fok volt abban a helyiségben, így inkább a nyitott, és függesztett lámpás megoldás felé fejlesztettem.
Ilyen oldalról lehet jobb lenne valamilyen LED-es megoldás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!