Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Erős szaga van az akvárium...

Skid05 kérdése:

Erős szaga van az akvárium vizének. Megoldási javaslat?

Figyelt kérdés

A szaghoz egy barnamoszat? réteg is társul, ami mindenre lerakódik, üveg, szűrő, növények. A vízből kiemelt szűrőnek, esőztetőnek is kellemetlen szaga van, a növényeknek szintúgy.

A növényzet mellett csigák vannak.

Felszíni hártya, habosodás nincs, a víz szemre tiszta.

Heti vízcsere: 20%

A talaj apró szemcséjű kavics és homok keveréke, időnként porszívózva.

Külső szűrő + vízpumpa.

2018. nov. 14. 23:26
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
0%
ne pisilj bele! :D
2018. nov. 14. 23:35
 2/11 anonim ***** válasza:
0%

Először is forralj fel egy nagy fazék vizet, és hagyd forrni vagy négy-öt percig. Ebbe szedd majd ki a halakat. Természetesen amikor már kihűlt. Célszerű a forralással rögtön sterilizálni benne pár befőttesüveget, azokban ellesznek a halak egy darabig.

Pakold ki az egész akváriumot, és mindent, ami nem él vagy nem fából van, áztass be enyhén hipós vagy Domestosos vízbe egy éjszakára. Tehát a kavicsokat, díszeket, felszerelést, mindent. Ne félj a hipótól, nem fogja megmérgezni a halaidat, ha rendesen kimosod áztatás után. Ezt egyszerűen egy szitán keresztül, a zuhannyal megteheted. Ha nem tetszik az ötlet, forralhatod is, csak azt nem minden bírja ki. A kavics igen, a műanyag pumpaalkatrészek vagy a hőmérők nyilván nem.

A fa dekorációkat dobd ki, szerezz be újakat. Azt sajnos nem lehet csíramentesíteni.

Az akváriumot magát is jól pucold ki Domestosszal, az sem baj, ha kívül is. Nyugodtan lekenheted a tömény szerrel, mintha festék lenne, és hagyhatod állni egy negyedórát. Az üvegről bármit le tudsz mosni, az egyik kémiailag legközömbösebb anyag a világon. Be a zuhany alá, és suvic.

Ha mindez megvan, ismét forralj egy csomó vizet, és miután visszapakoltál az akváriumba, azzal töltsd fel. Forrón nem javaslom, mert nem biztos, hogy bírja az üveg. És végül mehetnek vissza a halak.

A növényeket javaslom eldobni, mert egyrészt biztosan tele vannak algával, másrészt a csigák telepetézik őket.

2018. nov. 15. 00:19
 3/11 Platypus ***** válasza:
100%
Nehogy megcsináld azt, amit az előző ír. Csak tovább rontja a problémát hosszú távon. Valami nagyon nem stimmel a biológiáddal, ezt kéne megkeresni. Mióta üzemel az akvárium? Mekkora, mennyi hal van benne? Szűrőt mikor pucoltál? A kellemetlen szagot hogyan tudnád leírni? Fotót tudsz mutatni?
2018. nov. 15. 00:43
 4/11 Salx Narval ***** válasza:
Az ilyen lepedékes barna alga általában pangó víznél vagy erősen túlterhelt akváriumoknál jelenik meg, vagy a biológiai szűrés kinyírásakor. Szerencsére nem tapad nagyon így elég könnyű lesikálni mindenről kivéve a finom levelű hínárfélékről és mohákról, azokat tényleg ki kell venni és egy vödörben meg kell tisztogatni. Engem is érdekelnének a részletek mert ennek oka van. Hirtelen azt tudnám tanácsolni, hogy amiről tudod pucold le, csinálj egy alapos talajporszívózást és iktass be hetente még egy 20% vízcserét pár alkalommal. A többit majd akkor ha megírtad a részleteket. Amit eddig tudunk az nem indokolja a vízromlást, valami van még a háttérben.
2018. nov. 15. 04:42
 5/11 A kérdező kommentje:
Másfél évtizede. Hal nincs benn több hónapja. kb 4 havonta. Mocsárszagra hajaz. Az aljzat ahol a növényektől látható, tiszta.
2018. nov. 15. 13:26
 6/11 anonim ***** válasza:
4%
#4 nekem ez mindig beválik, évente egyszer megcsinálom. És ha valamivel nem értesz egyet, nyugodtan mondhatod máshogy is, mint hogy "ez hülyeség, nem szabad, ne csináld úgy". De gondolom, magyar vagy, azoknak csak fekete és fehér létezik, és csak az ő megoldásuk a jó.
2018. nov. 15. 15:42
 7/11 anonim ***** válasza:

Ilyen barna kovamoszatról én még nem hallottam hogy ennyire büdös lenne.

Nem bga? Az is ilyen lepedékes. És az büdös. Bugyborékolás nincs a talajban?

2018. nov. 15. 17:35
 8/11 Salx Narval ***** válasza:
100%

Kedves csicskakutya én nem reagáltam semmit a válaszodra, a kérdezőnek próbáltam segíteni, amúgy én sem értek egyet veled de nem tartom fontosnak vitát nyitni erről, csináld ahogy jónak látod.

Más: Az ammónia tud nagyon büdös lenni de elég kellemetlen szaga van ennek nyálkás algának is, egyszer nálam is volt az üveg peremén és felszínre hajló leveleken. Én simán belemostam a vízbe a szűrő pedig kiszedte, csináltam pár részleges vízcserét és talajporszívózást. Akkortájt kerültek gyökerek az akváriumba elképzelhető hogy az okozta. A tőzeges táptalajok is jól betudnak rohadni és a tömeges algapusztulás is hasonló szagokkal jár, na de kár találgatni. Kedves kérdező érdemes lenne tesztet venni és kideríteni mivel terhelt a vized.

2018. nov. 15. 18:19
 9/11 Platypus ***** válasza:
Nem írtad, hogy lenne benne bármiféle szűrő vagy vízmozgás.
2018. nov. 15. 20:14
 10/11 A kérdező kommentje:

Talán némi plusz infót jelent, hogy a hólyagcsigák erősen ellepik ezeket a barna foltokat az üvegen. Gondolom ez nem bga-ra utal. Nem látok buborékot a talajból. Az ammónia úgy tudom egyrészt szúrós szagot produkál, másrészt nem tudom honnan lenne a vízben, nitrit detto, mikor az állati szennyezés minimális. #8 Milyen tesztet javasolsz?

#9 A vízmozgás erős, a külső maxon megy akár a vízpumpa. Némi fonal meg pontalga is van, utóbbiak az alsó leveleket lepik. Különös módon a legrosszabbul az anubias van az összes növény közül, szinte mindenhol sárgul, pedig amit tudtam lecarbóztam róla.

2018. nov. 15. 21:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!