Meddig halogathatom a vízcserét?
Sajnos történt tegnap egy kis baleset a kezemmel, voltam ügyeleten vele és holnap is mennem kell, be van kötve. Igaz a bal kezem, de vízcserénél nem akarom, hogy gond legyen és vizes legyen. Csütörtökön lett volna esedékes több akváriumomban is a csere, átlagos akváriumokról van szó, nincsenek túltelepítve (talán az egyik egy picit néhány befogadott hal miatt), erős szűrésük van. Halasztottam az ünnepek miatta a csütörtöki cserét, gondoltam szombaton megcsinálom, de beütött a krach. Hetente szoktam 30%-ot cserélni.
A kérdésem az hogy meddig halaszthatom, csúsztathatom? Eddig minden rendben volt a cserékkel, ritkán van ilyen hogy akár csak napokat is csúszik.
Ez nagyon sok mindennek a függvénye.
Legjobb lenne viztesztekkel mérni, hogy még huzhatod-e az időt.
Én a 30 literesben maximum 4 napot, a 120 literesben 10 napot tudok csusztatni. Ekkor lesz nálam az no3 szint tetőzése.
Ilyenkor (nálam legalábbis) hirtelen megjelennek algák, kicsit bezöldül a víz. Ennél tovább meg nem vartam, az algasodas nálam az utolsó intöjel.
Addig esetleg etess kevesebbet..
Jobbulást!
A kérdés az mennyi (és mennyire kényes) hal/gerinctelen jut mekkora biológiai szűrésre és növénytömegre. Illetve ált a nagyobb víztömeg kevésbé sérülékeny ezen szempontból is. Mivel nem konkretizáltál, ha az „erős szűrés” mellett intenzív növekedésű élő növényzeted is van, a kaját pedig vagy felezed vagy kihagysz egy-egy napot, igen sokáig elketyeghet probléma nélkül az aki.
Más kérdés, hogy ha újra kétkezes leszel, némi vízcsere-sűrítés (mondjuk a heti 30%od két részletben több hétig) nem fog megártani ezt követően. A 30% amúgy sem kevés, nyilván az sem mindegy ilyen esetekben, hogy alapból miként van karbantartva a medencéd, márpedig a leírtakból az derül ki, hogy nálad megvan a kellő odafigyelés ezen a téren.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!