Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Meddig halogathatom a vízcserét?

Meddig halogathatom a vízcserét?

Figyelt kérdés

Sajnos történt tegnap egy kis baleset a kezemmel, voltam ügyeleten vele és holnap is mennem kell, be van kötve. Igaz a bal kezem, de vízcserénél nem akarom, hogy gond legyen és vizes legyen. Csütörtökön lett volna esedékes több akváriumomban is a csere, átlagos akváriumokról van szó, nincsenek túltelepítve (talán az egyik egy picit néhány befogadott hal miatt), erős szűrésük van. Halasztottam az ünnepek miatta a csütörtöki cserét, gondoltam szombaton megcsinálom, de beütött a krach. Hetente szoktam 30%-ot cserélni.

A kérdésem az hogy meddig halaszthatom, csúsztathatom? Eddig minden rendben volt a cserékkel, ritkán van ilyen hogy akár csak napokat is csúszik.

2018. nov. 3. 14:14
 1/5 Bamboocha466 ***** válasza:
100%

Ez nagyon sok mindennek a függvénye.

Legjobb lenne viztesztekkel mérni, hogy még huzhatod-e az időt.

Én a 30 literesben maximum 4 napot, a 120 literesben 10 napot tudok csusztatni. Ekkor lesz nálam az no3 szint tetőzése.

Ilyenkor (nálam legalábbis) hirtelen megjelennek algák, kicsit bezöldül a víz. Ennél tovább meg nem vartam, az algasodas nálam az utolsó intöjel.

2018. nov. 3. 16:07
 2/5 A kérdező kommentje:
Isten ments, olyan sok időre szerintem nincs szükségem, én 3-4 napra, max egy hétre gondoltam.
2018. nov. 3. 17:48
 3/5 Bamboocha466 ***** válasza:

Addig esetleg etess kevesebbet..

Jobbulást!

2018. nov. 3. 18:41
 4/5 Skid05 ***** válasza:
71%

A kérdés az mennyi (és mennyire kényes) hal/gerinctelen jut mekkora biológiai szűrésre és növénytömegre. Illetve ált a nagyobb víztömeg kevésbé sérülékeny ezen szempontból is. Mivel nem konkretizáltál, ha az „erős szűrés” mellett intenzív növekedésű élő növényzeted is van, a kaját pedig vagy felezed vagy kihagysz egy-egy napot, igen sokáig elketyeghet probléma nélkül az aki.

Más kérdés, hogy ha újra kétkezes leszel, némi vízcsere-sűrítés (mondjuk a heti 30%od két részletben több hétig) nem fog megártani ezt követően. A 30% amúgy sem kevés, nyilván az sem mindegy ilyen esetekben, hogy alapból miként van karbantartva a medencéd, márpedig a leírtakból az derül ki, hogy nálad megvan a kellő odafigyelés ezen a téren.

2018. nov. 3. 19:59
 5/5 Salx Narval ***** válasza:
100%
Te tudod, te érzed mekkora a baj a kezeddel én csak megemlítem ,hogy esetleg műanyag zacskót, vagy kesztyűt is használhatsz ha csak a víztől félted. Amúgy megette a fene az egészet ha 3-4 nap eltolódástól borul egy rendszer. Egy-két hetet minden további nélkül bírna kell egy élettérnek vízcsere nélkül is, legalábbis úgy kéne kialakítani, hogy ez ne jelentsen problémát. Ahol a 3-4 nap eltolódás gondot okoz ott jelenleg is probléma van. Semminek nem szabad történnie egy hét eltolódástól. Ha tényleg igaz amit írtál az akváriumod szűréséről akkor némi ételcsökkentéssel mellett nyugodtan kivárhatsz pár napot. Csak a nano,a növénytelen és az alul szűrt, ill túltelepített akváriumoknál jelenthet problémát a vízcsere túlzott késleltetése. Az enyém tűréshatára kb 1-2 hónap, igaz ez egy 300-literes akva, dús mohafal és lebegő növényzet is szűri. Természetesen én is hetente frissítem a vizet mielőtt megszólnátok.:D.
2018. nov. 4. 05:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!