Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Mia az a tisztító akvárium és...

Mia az a tisztító akvárium és hogyan működik?

Figyelt kérdés

Olyan mint egy folyamatos külsőszűrő csak nagyobb, vagy szakaszos üzemű és ülepítve tisztít, esetleg valódi lebontók vannak benne nitrifikálók bacik helyett?

Van benne növény vagy fonalas alga? Köszi a segítséget!

#tisztítóakvárium
2018. szept. 30. 23:25
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

...Ezt az ellentmondást nem értettem amúgy az elején se, hogy növény tápozás miatt kérdezted, de ahhoz a nitrifikáló baktériumok tökéletes munkát végeznek.

Hiszen pont nitrátot állítanak elő, ami a növények számára könnyen felvehető tápanyag, pont ezért stabilizálják a növények a vizet, mert a nitrifikáció végtermékét használják fel.

És pont ezért hagyják ki a nitrátot a legtöbb akvarisztikai növénytápból, hiszen halas akváriumban ebből nem szokott hiány lenni.

(és ezért kérdeztem, hogy a "te féle" komposztból vajon ki fogod tudni vonni a nitrátot, (ami bőven lesz benne) hogy ne adagold túl?

2018. okt. 2. 20:20
 12/16 A kérdező kommentje:

Nagyon király ez a beszélgetés, televan infókkal meg gyanúsan szándékos félreértésekkel.

A denitrifikáció no3-ból-no2-nh4 folyamat ha jól tudom, máris értem miért bukott meg ez a probálkozás. Ha pedig az enyém más mint mondod akkor miért hozod fel ellenérvként? Az örökmozgó hasonlatot nem a saját módszeremre értettem hanem az általánosan használtra.

Természetesen kerül bele anyag hiszen etetem a halakat és felbontom a faágakat. A rendszer nem azért valódi egyensúly mert zárt rendszer hanem azért mert nem kell vizetcserélni.Ezt persze anaerobok bevonása nélül elérni utópia. És nem kell kivonni a nitrátot, a kiszáradt fa alig tartalmazza, szinte csak cellulózból meg nyomelemekből áll. jelen módszeremnél rá kell segítenem a korhasztóra falevelekkel hogy a fytoplanktonon alapuló tenyészet működni tudjon. Most hirtelen többre nem emlékszem a válaszodból. Azért nagy megtiszteltetés hogy ennyi idődet áldozol a hipotéziseimre, rengeteg ötletet meríték belőle.

2018. okt. 2. 21:24
 13/16 anonim ***** válasza:

Hát nem biztos hogy szándékos félreértés, mert olyanokról beszélsz, amiről egyértelműen hittem valamit, aztán kiderült, hogy mégse.

Pl mikor anaerob szűrésről beszéltél, nekem egyértelmű volt hogy denitrifikációra gondolsz, de akkor ezek szerint mégse.

Ha viszont mégse... Hát akkor ott vagyunk, mint az újdonsült akvarista legelemibb problémája: Hogy tűnik el a nitrát? :D Mivel vizet cserélni ugye amiatt kell leginkább.

Ha denitrifikációval, azért nem jó, mert mérgező a végeredmény. Ha a komposztálóban nem denitrifikáció van, akkor ott marad a nitrát! :)

És marad a jól bevált rendszeres részleges vízcsere.

Anaerob baktérium ide, vagy oda.

Nem mint ha eltűnne a nitrát, akkor nem kéne néha némi vízcsere, de majdnem megoldható anélkül is.

Abba legalábbis 100%-osan biztos lehetsz, hogy egy házi növénytáp, akármilyen formában, akármilyen folyamattal is készül el, soha nem fogja tudni kiváltani a vízcserét.

Ha ne adj isten valami olyat akarnál kitalálni, hogy majd a növények maradéktalanul felveszik a nitrátot, sokat ne agyalj rajta, már ki van találva. Régebben holland típusú akváriumnak nevezték, és nagyjából olyasmi volt a lényege amit végeredménynek te is akarsz, hogy olyasmi egyensúly legyen benne mint egy tóban.

Hát ahhoz alapvetően olyan hal sűrűség kell mint egy tóban. 300 liter, annak a fele növénnyel van tele, és raksz bele 10 db neonhalat.

Abszolút működőképes, csak ezt a stílust lenyomni egy átlag magyar "haltartó" torkán, aki általában pont 40 literbe akar 15 db cápaharcsát tartani, az nem túl népszerű ötlet, úgyhogy ez az irány nem annyira terjedt el nálunk.

2018. okt. 2. 22:00
 14/16 A kérdező kommentje:
3x kell elolvasnom mire rájövök hogy hol akarsz megvezetni. Amikor anaerob szűrésről beszéltem denitrifikációra gondoltam és hozzátettem hogy fogalmam sincs hogyan lehetne megvalósítani mert mérgező a végeredmény, ezért cserélek vizet. De a komposztálás nem anaerob folyamat, nem rohadás hanem korhadás. Legalábbis a jól működö fajta. Ezért kell megfogatni hogy oxigénhez jusson. Az a tó amit felhoztál egy magára hagyott tó. Én nem zártam ki a hagyományos eszközök használatát, az én tavamban homokszűrő dolgozik fonalas algákkal ami szinte zabálja a nitrátot és könnyedén aratható. A népsűrűség sokszorosa az általad leírtaknak és tökéletesen egészséges benne minden a pisztrángoktól a tavirózsákig. Amit én csinálok egyenlőre csak arra alkalmas hogy egy évben talán 4-5x megyek szakboltba akkor is csak többnyire nézelődni.
2018. okt. 2. 23:22
 15/16 anonim ***** válasza:

Nekem meg 1-szer is elég elolvasni ahhoz, hogy lássam, hogy csak mellébeszélsz, meg ködösítesz.

"Amikor anaerob szűrésről beszéltem denitrifikációra gondoltam "

Az előbb pont az ellenkezőjét állítottad, és megkérdezted, hogy ha a tiéd más, akkor miért hozom fel ellenpéldaként.

Valamint hogy nem csoda, hogy megbukott a denitrifikáció.

Még mindig nem mondtad el, hogy alapvetően mire gondolsz!!!!!

Mi ez az egész, hogy nézne ki, hogy működne?!?!

Lenne egy tartály, amiben korhadnak a dolgok?

(Elnézést, hogy ezt komposztálásnak mertem hívni, akvarista vagyok, nem kertész)

És akkor ezzel utána mit kezdesz? Vagy mi köze van ennek a szűréshez?! Belevezeted az akvárium vizét, mint egy külső szűrőbe? Minek? Hogy? Ha külön akarsz növénytápot gyártani azt miért kevered össze a szűréssel? Mi köze ennek ehhez?!

Megvezetéssel sértegetsz pedig lassan gondolatolvasó vagyok, hogy kitaláljam mi a fenét is akarsz összegányolni, már mindenféle irányból próbálok valami hasznosat kitalálni, milyen módon lehetne használható az amiről fantáziálsz!

De azt még mindig nem írtad le, hogy milyen folyamat lenne az, amitől egy anaerob szűrés (ami ugye denitrifikáció) vagy egy anaerob tökmindegy milyen vízgőzös rohasztás (hívjuk így, ha már a komposztálás nem megfelelő)

megszabadítana a vízcseréktől.

Össze vissza csapongsz, lényegi tartalom nélkül, mindezt szurkálódva, sértegetve.

Mit képzelsz te magadról? Szándékos félreértések, meg megvezetések... Nézzél már magadra!

Részemről ennyi!

2018. okt. 3. 04:55
 16/16 A kérdező kommentje:

Megint volt kérdés ezért ime a válasz de nagyon vigyázok hogy ne legyen benne kérdőjel.

Mivel mások nem szoltak bele nem tudom eldönteni hogy igazad van-e.Visszaolvastam az egészet és ha nem szándékos a félreértésed akkor talán ezek az elcsúszás okai: éles a különbség van amit most csinálok és amit szeretnék között. Amit most csinálok arra teljesen jó fogalom a komposztálás ami nem anaerob, és semmilyen szűrőbe nincs bevezetve. Erre te válaszképpen írtad hogy ne probálkozzak mert már mások felhagytak vele. Kiderült ők denitrifikáltak amibe belebuktak és ez fontos infó mert nekem is van ilyen tervem csak még nincs elképzelésem rá. Vagy a korhasztást te anaerobnak látod akkor viszont tévedsz.

Mit képzelek magamról: Máshol olvastam "itt ez a stílus" én is nehezen szoktam meg. Nemis tudom hányszor hülyéztél már le régebben engem is meg másokat is ezért nagyon meglep az érzékenységed de én nem akartalak sértegetni ez puszta alkalmazkodás a környezethez.

Azt hiszem nincs benne kérdés ezért sikerül befejezni.

2018. okt. 3. 08:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!