Mi lehet a vízzel?
Azt szeretném kérdezni,hogy 2 hete lett összerakva az akváriumom persze halak nélkül de minden más benne van növények,dekoráció,aljzat,szűrő. Magas nitrit szint miatt kellett az eredeti aljzatra szórnom zeolit követ, elvileg megköti a káros anyagokat,beleszórtam és ilyen lett a víz most szerintetek ez lehet a por? És létezik hogy a mangrove gyökerem be penészedett?
A magas nitrit szint teljesen normális. Éppen emiatt nem szabad az első harom-negy hétben halakat betelepíteni. A lebonto bacik megkezdik hamarosan munkájukat és nitratta alakítják a nitritet. A nitrátot pedig a növények könnyebben fel tudják használni.
A penész is teljesen normalis, idővel eltűnik (ha zavar meggyorsíthatod azzal hogy letörölgeted, vagy csigák behelyezedevel).
Kár volt elkapkodni ezt a zeolitot. Fölösleges.
Nagyon nyers még az a víz, minimum 2 hetet még simán várjál. Sokkal türelmesebbnek kell lenned. Majd az akvarisztika megtanít a türelemre, ha rád erőlteti a bioritmusát.
A leveleken a por is valami gomba, letörölgetheted a nagyját, a fáról is lesúrolhatod a nagyja penészt. Természetes jelenségek, ezért kell az üresjárat, hogy ezek a folyamatok kiforrják magukat.
Ha terveztél az akváriumba algaevőket, akkor majd azokkal kezd a betelepítést, azok szeretik legelni ezeket a gombákat. A többi halat meg később, több lépcsőben.
Direkt nem nyúltam a vízhez, hogy ne bolygassam a már kialakuló biológiai egyensúlyt.
Részleges vízcserét érdemes csinálnom?
a kezdeti időben (tehát első 3-4 hétben, amíg nincsenek benne halak) nem kell vizet cserélni.
A leveleken lévő port leszívhatod, mintha ,,talajporszívóznál/ mulmot szívnál le". De szerintem, hogyha kicsit megmozgatod a leveleket, akkor ez a por lehullik róluk, és vagy a szűrö beszivja, vagy leülepedik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!