S. O. S.! Hogyan csökkentsem az akvárium hömérsékletét?
Azt hiszem, esőztetőnek hívják. A lényeg, hogy a halak vize fölé nyomatod a vizet és valamivel szórod. Olyasmi, mintha esne az eső az akváriumban. Így jobban párolog a víz és egyben a hőmérséklete is csökken. Ráadásul oxigénnel is dúsítod a vizet. A fény elvételével óvatosan bánnék, mert a növényeknek kell. A neon nem nagyon melegít, ráadásul a meleg felfele száll. A napfénytől viszont árnyékolni kell, hogy csak szórt fényt kapjon.
A jég se rossz, bár szerintem ha pár jégkockát elszórsz az akváriumban, az még nem árt a halaknak.
12:-D
14:-D
13:Köszi a választ!
13-mas!
- Az esőztetőtől jelentéktelen a párolgás növekedése, a felszín amúgy is hullámzik, ez szinte semmit nem tesz hozzá.
Pláne, ha fedett az akvárium, akkor egy zárt inerciarendszer.
Pont nem olyan, mint ha esne az eső, mert ugyanolyan hőmérsékletű a víz.
-Oxigénnel nem lehet dúsítani a vizet. A víz, megfelelő gázcsere esetén (és megfelelő, különben megdöglenének a halak)
a légköri oxigén oldódik be. Ha hullámzik a felszín -és mint említette, hullámzik- akkor nem tud több oxigén beoldódni. Képtelenség. Nagynyomású O2 palackkal lehetne plusz O2-t beoldani.
- A fényt elég annyival feljebb emelni az akváriumtól, (ha ez lehetséges) hogy jobban szellőzzön az akvárium, jobb legyen a párolgás, amit ventilátorral lehet elősegíteni.
A növényeket ez nem befolyásolja, a fény a vízben nagyságrendekkel jobban elnyelődik.
Ha annak a fénynek le kell világítania egy 40 cm-es vízoszlopon, tökéletesen mindegy, hogy előtte 5 cm levegőrétegen haladt át, vagy 10 cm-en.
-A fénycsövek, elektromos előtétek nagyon is sok hőt termelnek! Kevesebbet, mint egy volfrám szálas izzó. Tény. De ettől még igen jelentős hőt termel, amit ilyen esetben nem lehet figyelmen kívül hagyni!
-A meleg felfelé száll... na igen, ha van hova! Egy akvárium tető esetében meg nincs hova! Ráadásul a fénycsövek fölött lévő fény tükör, az ugyanúgy szolgál hőtükörként is, és lesugározza a meleget.
-A jégkocka nem rossz, csak pillanatok alatt elolvad, többlet vizet csinál az akváriumban, és nem lehet győzni csinálni annyi jégkockát.
Ugyanez az elv, amiből eleget lehet könnyen gyártani, egyenletesebben adja le a hideget, és lehet váltogatni, az az említett vízzel telt műanyag palackok használata.
Sajnálom, de ezért kár volt válaszolnod. Minden mondatod vagy hülyeség, vagy fölösleges.
Bocs, nem gondoltam át eléggé, amit írtam, ezért sokmindenben igazad van. Én úgy építettem az akváriumaimat, hogy a fénycsövek 20-30 centire vannak a víztől. Az akváriumot üveglappal takartam le, csak pár nyílást vágtam, hogy levegőt kapjon. A neon tehát egyáltalán nem melegíti a vizet. Még annyit hozzátennék, hogy nálam sose ment fel a vízhőmérséklet 30 fok fölé. Gyakorlati tanácsokat tehát nem tudok adni, legfeljebb jobb-rosszabb ötleteket.
A gyári lámpa armatúráknál amennyire én láttam, valóban nagyon közel vannak a neoncsövek a vízhez, így szerintem is okozhat gondot. Ha megemeled és ventillátorral átmozgatod alatta a levegőt, akár jó is lehetne, csak éppen a halak szinte biztosan kiszöknek az akváriumból, szóval nem tartom annyira jó ötletnek. Ellenben a teteje elvileg nyitható, azt viszont érdemes lenne nagy melegben nyitva tartani.
A jégkockát én úgy gondoltam, hogy csak párat, ami egy darabig úszkál és hűti a vízfelszínt. Sokkal gyorsabb eredményt ad, mint a palackos megoldás, ráadásul egyenletesebben szét lehet osztani. Nem kell bele folyamatosan dobálni, hiszen ha lehűlt a víz pár fokot, akkor nem kell több. Nem lefagyasztani akarjuk a halakat.
Ami az esőztetőt illeti, a szabadban sok helyen alkalmaznak tavakban szökőkutakat. Ezek azért vannak, hogy lehűtsék a vizet és oxigénben dúsítsák. Gondolom, azt már mindenki észrevette, hogy szökőkút közelében hűvösebb van, ezért gondoltam, hogy ez kicsiben is jól működne.
Az oxigén nem csak úgy van a vízben. A csapvízben pl nincs, mert úgy érkezik hozzánk, hogy nem érintkezik a levegővel. Ha friss csapvizet tesztek az akváriumba, akkor 1-2 óráig pipálni fognak a halak az oxigénhiány miatt. Nagyjából ennyi ideig tart, amíg a levegőből meg innen-onnan oxigénnel telítődik. Ebben segít az esőztető, mert vékony sugárban nyomja a vizet, így az maximálisan telítve lesz. Pár óra alatt a szivattyú átkeringeti az összes vizet.
Kedves Meton, csak azért válaszolok, mert egy régi kérdés, és így talán nem offolok, meg a kérdező is adott felhatalmazást, hogy jöhetnek még válaszok.
Félre ne érts, nem kötekedésből, de akkor beszélgessünk. :)
- 30 centire tenni a fénycsövet, az elég sok, túlságosan magas tetőt kell hozzá építeni. Biztos kivitelezhető, én másképp oldottam meg.
Nekem kb 10 centire van a víztől, viszont nincs üveglap, így nincs üvegház hatás, a tetőben pedig 2 db 8 cm átmérőjű pc venti van beépítve, ezt 12 volttal hajtom, ha kell.
-A halaknál fajta függő, melyik ugrálós, melyik nem, amelyik nem, az a rossz vízminőség miatt szokott ugrálni, ezért is fogalmaztam úgy, hogy ha kivitelezhető a megemelés, akkor opció lehet. Egyébként ugrálásra sokszor elég pár centit leengedni a vízből.
-" Sokkal gyorsabb eredményt ad, mint a palackos megoldás, ráadásul egyenletesebben szét lehet osztani. Nem kell bele folyamatosan dobálni, hiszen ha lehűlt a víz pár fokot, akkor nem kell több. "
Ez nem így van.
Sokkal gyorsabb eredmény ad, de ez nem cél, mert hő sokkot kapnak a halak. Lassabb, de tartósabb hűlés a cél.
A tartósság pedig igen gyengén muzsikál ennél a módszernél, mert ha elolvadt a jégkocka, akkor utána rövid időn belül ugyanarra a hőmérsékletre visszamelegszik.
Ugyan mi a fenétől maradna hideg? :D Ha hideg maradna energiabefektetés nélkül , feltaláltad volna az örökmozgót! :)
Azért meleg a víz, mert folyamatosan melegíti a környezete, x fokra. Ha lehűtöd, és a hűtés abbamarad, visszamelegszik.
Ha igaz lenne amit mondasz, akkor hűtsd le az ételt a hűtőben, aztán ha lehűlt, kapcsold ki a hűtőt, húzd ki. :) Biztos jó lesz másnapra a a kaja... pedig a hűtő az extra jó hőszigetelő!
-"Gondolom, azt már mindenki észrevette, hogy szökőkút közelében hűvösebb van"
Ja... észre. A szökőkút mellett!!! Kint a levegőben! Mert a levegőt kicsit hűti a víz pára! Meg ahogy rádfröccsen, téged is hűt, mert hidegebb mint a levegő, meg a párolgás hőelvonással jár.
Apró észrevétel, a halak nem a levegőben vannak az esőztető mellett, hanem bent a vízben. Ott sajnos ettől nem lesz hidegebb.
-"Az oxigén nem csak úgy van a vízben. A csapvízben pl nincs, mert úgy érkezik hozzánk, hogy nem érintkezik a levegővel."
Hű!!! Hát itt nagyon nehéz megállni hogy hogy ne zárjam rövidre a beszélgetést valami ordenáré lehülyézéssel, de úgy kezdtem, hogy beszélgessünk, úgyhogy beszélgessünk. :)
Szóval.
A csapvízben mikor kiengeded, több az O2, mint az állott vízben. Ez így elsőre lehet sokkolóan hangzik, hogy a valóság reciprokát osztod igazságként , de ez a helyzet!
Kezdjük az elején:
A halak azért pipálnak a friss víztől, mert klóros. Nem tud a kopoltyújuk O2-t megkötni, kipirosodik, pipálnak, szenvednek. A Klórnak kell kiszellőzni a vízből.
A vízben bőségesen vannak gázok oldott formában. O2 is, meg CO2 is, meg N2, stb stb...
Minél nagyobb a nyomás, annál több gáz tud feloldódni a vízben. A vezetékes víz a "forrásánál" kb 8 bár, de ha te mondjuk a 10-en laksz, akkor lehet, hogy hozzád csak 2,5 bár jut el. De akkor is nyilván nagyobb, mint a sima légköri nyomás, tehát értelem szerűen, több benne az oldott gáz.
Ha ismered a keszon betegséget, az jól megfigyelhető a fentiek bizonyítására.
Ha egy búvár mélyre merül, megnő a vérében a nyomás. Mivel nagyobb a nyomás, több gáz oldódik benne. Ha gyorsan jön fel, nem tud megszabadulni a gáztól a vére, ezért buborékok képződnek benne.
Ha kiengedsz nagy tömegű csapvizet egy edénybe, az edény falán pár perc múlva (vagy ha a vízben van valami, ágas boga növény, amire ki tud ülni a gáz)
apró buborékok jelennek meg. Ez a vezetékes víz nagy nyomásából ered, mert sokkal több benne az oldott gáz, és ha kiengeded, és lezuhan a nyomás, ez a gáz buborékok formájában távozik.
A buborékokat alkotó gázok, a levegőt alkotó gázok. Nagyjából a fent felsoroltak.
Egyébként ez 7-es fizika.
És mivel a vízben maximum a levegőben mért koncentrációt tudja elérni az oldott O2, így ha azt a szintet eléri (ami az esetek 80-90 %ára igaz) akkor azután nem lehet semmilyen módon úgy feldúsítani jobban a vizet O2-vel, hogy a dúsító anyag, az levegő.
Lehet ötezer esőztető is, meg húszezer bubiztató, ha a levegő szintjét elérte a víz, onnan nincs feljebb.
Tiszta oxigénnel lehetne olyan módon dúsítani, ha egy diffúzorral lenne beporlasztva, víz alá kényszerítve, és ott elkeverve.
Mint a növényes akvarisztikában a CO2 beoldás.
További jó halazást. És tanulást. És tudást, a tudni vélés helyett. Szép napot.
Jó hossszan fejtegetted a témát és valóban tanulságos is volt. A szökőkutas hasonlat talán nem igazán találtam el, hiszen valóban a levegőt érezzük, viszont én még most is azt mondom, hogy a vízet is hűti. Sok helyen alkalmazzák tavakban, szerintem nem ok nélkül.
A csapvízben valóban van oxigén, közben rákerestem neten. Bár nem annyi mint kellene, de ezt már valós méréssel kellene alátámasztani. A víz oxigénszintje, ami a tavakban van, változó. Az oxigénszint függ a hőmérséklettől, nyomástól, a vízben élő szervezetektől és még sokmindentől, tehát nem hiszem, hogy állandó lenne. Az akvárium is hasonló. Miért használnának levegőztetőt, ha semmi értelme nem lenne?
A jégkocka működik, meg persze a palack is. A jégkocka lehűti azt a vizet, ami érintkezik vele. Ha eléggé lehűlt a víz, akkor lelassul a folyamat. Ha valami megkeveri a vizet, pl egy hal, akkor a jégkocka mellől a lehűlt víz helyett újra melegvíz lesz, a lehűlt víz pedig elkeveredik az akvárium vizével. Eddig lényegében a palackos is ugyanezt tudja. Csakhogy a palackban ahogy a jég olvad, egyre messzebb kerül a palack falától és a hatás csökken. A palacknak a felülete is nagyobb, így a víz mozgatására is jobban kell ügyelni. Jó lehet, de szerintem pár jégkockát beszórni sokkal egyszerűbb. Amúgy a meleg okozóját kell megszüntetni, jelen esetben a neoncsövet. Vagyis inkább csak a neoncső körül megszorult meleget kell elengedni. Ha ez megtörténik, nincs több gond a melegedéssel. Mármint remélhetőleg.
Az üveglap nem okoz melegházhatást. Ha a napon lenne, akkor okozna, de a neon ehhez kevés. Ugyanakkor biztosítja, hogy a víz feletti levegő hőmérséklet megegyezzen a víz hőmérsékletével, ami fűtött akváriumnál nem hátrány. A neoncső meg fixen van, nem lehet levenni, viszont alatta elég hely van, hogy az akváriumot át tudjam rendezni, ha kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!