Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Lassan elhulló halak. Mi...

Lassan elhulló halak. Mi történhet?

Figyelt kérdés
Kb. fél éve alakítottam ki egy 60l-es akváriumot amibe vettem egy helyen több fajta halat. Mindenre odafigyeltem, tetra akvárium szett minden berendezéssel. Élő növények, állandó hőmérséklet, havonta cserélhető szűrő, napi etetés..stb. azt gondoltam minden megvan, ami kellhet. Viszont az akvárium halai egyre csak fogynak és nem értem mi történik. 2 guppim volt, 6 neonhal, majd születtek kis guppik.. először elpusztult a hím guppi, aztán pár hét múlva egy neonhal. Utána kb hetente elpusztult valami. A halakon nem látszik semmi, ezért nem értem mi történhet és miért mindig csak 1db pusztul el bizonyos időközönként. Ami történik: a halak elevenek, minden szép és jó, majd az egyik elkezd elhúzódni a többitől, semmi furcsát nem látni rajt külsőre. Majd nem eszik egy-két napig, vékonyodik és másnap már nem él. Semmi előzményét nem látok ennek és nem tudom melyik lesz a következő. Az itt született guppik megnőttek és azóta ők fogynak menetrendszerűen, egyesével. Víztesztet is vettem, ami nem mutat veszélyes értékeket. Mi lehet az oka, valami betegség? De akkor nem egyszerre pusztulnának el, vagy esetleg látszana az uszonyukon pl valami. Nem értem.

2018. jún. 25. 23:03
1 2 3
 21/30 Salx Narval ***** válasza:
Azt, hogy mennyi kell nem tudom megmondani, annyi amennyi belefér. Érdemes valamilyen szúnyoghálószerű anyagból kis zsákocskát készíteni és abba tenni, hogy tisztításkor kiemelhető legyen. A mechanikai szűrést végző szivacslapka marad esetleg egy perlonlappal megerősíthető mert nagyon laza szerkezetűnek látszik minden mást vegyél ki, a biolabdákat is ha van benne. Ha megvagy a szűrőd átalakításával akkor vagy azt csinálod amit írtam és a szénszűrőt az akváriumba lógatod 3 hétre, vagy azt amit a kolléga tanácsolt vagyis a sűrű kismértékű vízcseréket csinálsz, esetleg mindkettőt egyszerre. Ezután csak akkor kell takarítani a szűrőt ha lecsökken az áramlása. Kiveszed a mechanikai szűrőt és alaposan kimosod, új perlont teszel a régi helyére és az akváriumból vett vízben zacskóstó kicsit átmozgatod a szűrőtöltetet, még kiönteni sem muszáj belőle de azt is lehet. A szűrőházat és a többi műanyag részt a csap alatt is moshatod, súrolhatod. Tőlem ennyi telik, jobban nem tudom elmagyarázni.:D
2018. jún. 29. 03:15
 22/30 Salx Narval ***** válasza:
Azt, hogy mennyi kell nem tudom megmondani, annyi amennyi belefér. Érdemes valamilyen szúnyoghálószerű anyagból kis zsákocskát készíteni és abba tenni, hogy tisztításkor kiemelhető legyen. A mechanikai szűrést végző szivacslapka marad esetleg egy perlonlappal megerősíthető mert nagyon laza szerkezetűnek látszik minden mást vegyél ki, a biolabdákat is ha van benne. Ha megvagy a szűrőd átalakításával akkor vagy azt csinálod amit írtam és a szénszűrőt az akváriumba lógatod 3 hétre, vagy azt amit a kolléga tanácsolt vagyis a sűrű kismértékű vízcseréket csinálsz, esetleg mindkettőt egyszerre. Ezután csak akkor kell takarítani a szűrőt ha lecsökken az áramlása. Kiveszed a mechanikai szűrőt és alaposan kimosod, új perlont teszel a régi helyére és az akváriumból vett vízben zacskóstól kicsit átmozgatod a szűrőtöltetet, még kiönteni sem muszáj belőle de azt is lehet. A szűrőházat és a többi műanyag részt a csap alatt is moshatod, súrolhatod. Tőlem ennyi telik, jobban nem tudom elmagyarázni.:D
2018. jún. 29. 03:15
 23/30 Salx Narval ***** válasza:
Bocs.:D
2018. jún. 29. 03:16
 24/30 anonim ***** válasza:
Szerintem kb 2×35g kéne.
2018. jún. 29. 05:08
 25/30 A kérdező kommentje:
Köszönöm! 2db 35gosat vettem, ezek kis hálóban vannak elvileg. Holnap megjön a cucc. Írok később ide hogy mire jutottam, sikerül-e leállítani a halpusztulást.
2018. júl. 1. 19:26
 26/30 Salx Narval ***** válasza:
Sajnos előfordulhat, hogy a meglévő halaidon ez már nem sokat segít de a következő állománynak jót teszel vele az biztos.
2018. júl. 2. 03:17
 27/30 anonim ***** válasza:

Mire a nitrit bontó bacik is elszaporodnak, és egy barnás iszapos éliennyál lesz a szűrőanyagon, az 1 hónap.

Megvárjuk. Majd írj.

A sipót a leszívott akváriumvízben öblögesd ki, ha kell. Nehogy zuhanyrózsával csapassad! :)

2018. júl. 2. 19:59
 28/30 anonim ***** válasza:
Ja, majd írd meg léccci, hány deci vagy köbcenti a 70g sipo. Köszcsi!
2018. júl. 2. 20:02
 29/30 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a segítségeteket, megmentettétek a kishalaimat :D

A végeredmény az lett, hogy 3 guppim és 1 neonhalam maradt. Pár hét alatt teljesen leállt a pusztulás, így ők azóta meg is vannak és esznek szépen :)

A neonhallal volt még gond az elején, egy kis fehér daraszemnyi pötty nőtt a hátára, azt hittem el fog pusztulni, napokig enni se láttam, csak gubbasztott, de aztán meg meggyógyult és el is tűnt róla. Most már hónapok óta minden rendben van.

A megoldás az volt, amit írtatok: a szűrőlapot kivettem a szűrőből és pár hétig a vízbe lógattam. Utána kidobtam, azóta nem használom.

A vett 2db 35gos siporax minit pakoltam bele rögtön a szűrőbe, ezek kis hálóban jöttek. Viszont bennhagytam a gyári műanyag golyókat is, elfért benne mind a 3 zsák.

(Vettem egy ammóniariasztót is, ami mindig a vízben van, az egyszer sem mutatott rossz értéket, még az első napokban sem.)

Köszönöm! :)

2018. dec. 16. 15:50
 30/30 Salx Narval ***** válasza:
Örülök, hogy megoldódni látszik a probléma. Azokat a golyókat pedig vedd ki, tudod azokból egy vödörnyi kellene ahhoz, hogy valamit érjenek is. Az a pár db labda csak a hasznos szűrőhelyet foglalja. Még akkor is jobban jársz ha a helyére egy TM-10, vagy TM-20 as szivacsot teszel.
2018. dec. 16. 19:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!