Lassan elhulló halak. Mi történhet?
"Valószínűleg nincs elég növény, vagy nem egészségesek, ami nem lenne meglepő , ismerve már a fény mennyiségét."
Az algát felzabálják a csigát, nem tudom mennyi lenne.
A növényekre nem panaszkodhatok, a hátsó hínárféle annyira nő, hogy egy csomót kell belőle vágnom és kidobnom. Gömbmoha van még benne és egy futós növény. Nem vagyok képben ezzel, hogy az ammónia tényleg ok lehet ebben az esetben? A vízteszt értékét is nézted, amit írtam?
Ehhez az akváriummérethez minimum 2,5-3 deci (250-300 köbcenti) hatékony szűrőközeg kell.
Nem műanyag rács, hanem minimum egy jó sűrűségű szivacs.
Hajtogasd össze a szivacsot (a műanyag rács semmit nem csinál) mekkora térfogatú nettóban.
És nem , nem a műanyag rács gyűjti össze a baktériumokat, hanem ennek a 300 köbcentinek kell annyira dugig lenni baktériumokkal, hogy egy barna iszapos állagú trutyi legyen benne.
A víztesztet nem én gyártom, így nem tudok érte garanciát vállalni.
Sajnos pont a fentebb idézett részlet igazol, miszerint a legnevesebb gyártók is módszeresen kezdenek hulladékokat árulni, meg parasztvakítással lehúzni.
Egyszerűen megnéztem egy videót erről a szűrőről. Addig a részig, mikor felemelve a szűrőbetétet , átláttam rajta.
Az pont elég volt teszt helyett.
De amúgy jogos a kételkedésed, én se mondom 100%-ra.
Rakás szar a szűrésed, tény, de nem 100%, hogy ez a pusztulások oka.
Ezért is kezdtem úgy, hogy első körben legalább ezt a nyomorékra sikeredett szűrőt próbáld meg rendeltetés szerűen használni, aztán meglátod.
Voltak már rosszabb helyen nagyobb túlélő halak. Lehet más van a háttérben. De ennyi infóból csak a szűrés alkalmatlansága, illetve beéretlensége ami biztos.
A tünetek is inkább mérgezésre utalnak.
Nem durva mérgezés, ezért csak a leggyengébbeket érinti, ez mondjuk tipikus.
Ha van a szűrőben hely, pl fűtőnek, tehetnél oda mondjuk egy kis siporax minit, vagy substrat pro-t. Kérdezz rá boltban, hátha van kimérve, és tudnál venni 1-2 decit, ami belefér.
Vagy előtte feltölthetnéd aktív szénnel is, kúraszerűen 1-2 hétre, az kiszűr ilyen lappangó rejtélyes mérgeket.
Ha telítődött a szén, ki kell dobni, és utána megérné valami jóféle szűrőanyaggal kitölteni az üres helyeket. Még ha nem is áramlik ott annyira a víz, valamit csak ér.
"A vízteszt értékét is nézted, amit írtam?"
Igen, de a jbl-nek ebben a tesztjében nincs ammónia.
És na ne adj isten annyira nincs biológiai szűrésed, hogy tényleg nulla, mert mindig lenullázod, és soha nem is alakult ki, akkor persze, hogy nincs nitrit.
Mitől lenne. Csak nem azért nincs, mert lebomlik, hanem azért, mert már az ammóniát se tudják nitritté oxidálni a baktériumok.
Köszönöm szépen, hogy így utánanéztél!
Azt gondoltam hogy egy ilyen teszt jelezné ezt, de most meggyőztél, hogy lehet itt a probléma. Leggalábbis remélem, mert már kezdenek rémálmaim lenni ettől az egésztől, most is el fog pusztulni egy úgy látom.
Kipróbálom ezt az aktív szén és szűrőanyag dolgot, vagy nézek hozzá valami jobb szűrőt. Azért írtam ide, mert a környékünkön lévő halas boltokban akármit kérdezek csak vonogatják a vállukat.
Azt adom, hogy a ciklikus bacinullázás miatt lehet hiánycikk a nitrit a vízben, viszont ehhez mérten a 25-ös nitrát meg irreálisan sok. A hínárod jó eséllyel ammónián/ammóniumon él, ez a halak egyidejű tömeges elhullását az alacsonyabb értékű kH-t kísérő pH-val együttesen akadályozza.
Hozzátenném, hogy ezen csíktesztek megbízhatósága erős szórást mutat, láttam szinte hajszálra megegyező no2-no3 értékeket uezen teszttel, ott is hasonlóan ellentmondtak a logikus(nak gondolt) következtetésnek. De nem egy esetben már a kH-GH értékek csepptesztes kontrolljával kiderült, hogy az sem stimmel.
Azzal meg, hogy a nagy múltú tetra a „Nem kell elöblíteni a szűrőbetétet, így kezei szárazak maradnak!” mondattal propagálja akvarisztikai(!) termékét…a marketingalapú jelenkor nonstop parasztvakítása testesül meg. Pont tőlük nem vártuk, hogy erre vetemednek.
Köszönöm a tanácsokat!
Siporax miniből mekkorát érdemes vennem, ha kipakolom a szenes szűrőbetétet? 35 és 270grammosakat látok. Emellé nem kell semmi más, csak beleteszem a szűrőbe és ennyi?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!