Hogyan lehetne csökkenteni a víz keménységét és hogyan lehet növelni a ph-t?
A víz keménységre egy olyan 25 nk jött ki (erre a körzetre jellemző a kifejezetten kemény csapvíz), míg a ph-ra 4,5 (bár a ph-t kicsit furcsállom..)
Az akváriumban egy gyöngy dánió csapat van már egy éve, még nem volt elhullás, viszont szaporodni szaporodtak. Gondoltam kíváncsiságból (meg hát alapvetően kellett volna már előtte is párszor) megnézem ezeket az értékeit a víznek, így vettem ilyen Neptun-os szettecskét, ami az előbbi értékeket hozta ki.
Akvárium:
-56l
-belső szűrő: AquaEl Turbo Filter 500 (a hozzácsatolható "tartály" nincs rajta)
-van benne jó pár ázsiai növény
-hőfok 24-26 fok
-igyekszem hetente cserélni a vizet, de néha elfelejtem - 1 napig állott csapvízzel szoktam cserélni, gondoltam már esővízre, de annyi autó jár erre, hogy elvetettem az ötletet
-a világítás napi 11 óra
-gyakran előfordul, hogy a kelleténél több kaját szórok be nekik
-talaj: JBL Manado
-elején adagoltam néha a növények miatt TF Plantert, de az új ivadékok folyamatos megjelenése óta (kb fél éve) nem merem használni
Hogyan lehetne javítani ezeken az értékeken?
Olvastam olyat, hogy a víz keménység lehet azzal csökkenteni, hogy desztillált vízzel cserélem a vizet. Ez tényleg igaz? Vagy úgy működik, ha pl 1:1 arányban csapvíz és desztillált víz? Jó a sima desztillált víz vagy valami spécibb kellene...?
A pH javításánál a haltáp mérsékeltebb adagolásán kívül nincs nagyon ötletem.
Köszönöm mindkettőtöknek a tanácsokat! Nem akartam természetesen vaktában belefogni a keménység csökkentésének, előtte szerzek egy megbízhatóbb tesztet, mivel alapvetően a halaim látszólag teljesen elvannak a vízben, szóval ez nem ez a gyorsan csináljunk valamit. :D
Amúgy úgy csináltam a mérést, ahogy a teszt leírta (2x megcsináltam) és pont pH valószínűtlen eredménye miatt írtam ki a kérdést... Na meg a teszt által kihozott magas keménység miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!